Már nem Serena Williams a legtöbbet kereső női sportoló

Naomi Osaka elképesztő bevételre tett szert az elmúlt egy évben, de még mindig csak a 29. a legjobban fizetett sportolók 100-as listáján, amin egyébként csak két nő van.

Mi történt?

A 22 éves Naomi Osaka lett minden idők legjobban fizetett női sportolója.

Miért fontos?

Mert a régóta regnáló Serena Williamset váltotta le a trónról, de főleg azért, mert ezzel az elképesztően nagy összeggel is csak a legjobban kereső sportolók top 100-as listájának 29. helyére sikerült felkerülnie. Ez rögtön megannyi kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogy miért nem fizetik meg ugyanúgy a női sportolókat, mint a férfiakat, illetve hogy miért néznek kevesebb női sportot az emberek.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Milyen összegekből áll össze ez a hatalmas fizetés?
  • Hogy lehet, hogy a top 100-ban mindig csak egy-két nő van, és mennyit keres a világ legjobban fizetett sportolója?
  • Ezért nem nézik annyian a női sportolókat? Van kiút a paradox helyzetből?

Néhány nappal ezelőtt az amerikai Forbes magazin cikkéből kiderült, hogy már nem Serena Williams a világ legjobban fizetett sportolónője, hanem Naomi Osaka. A teniszező ezzel minden idők legjobban fizetett női sportolója lett (egy év bevételei alapján): 2019 júniusa óta 37,4 millió dollárral lett gazdagabb, ez több mint tízmilliárd forint. Ennek nagy része szponzori támogatásokból jött össze, kisebb része pedig a győzelmei után járó díjakból. A hatalmas összeg azonban még mindig „csak” ahhoz elég, hogy a világ 100 legjobban fizetett sportolójának listáján a 29. helyezett legyen. A 22 éves sportoló, aki tavaly megnyerte az ausztrál nyílt bajnokságot (korábban már nyert egy Grand Slamet: az amerikai nyílt bajnokságot) egyébként 1,4 millió dollárral keresett többet, mint Serena Williams. 
Osaka akkor került reflektorfénybe, amikor 2018-ban, 20 éves korában megverte Williamset az amerikai nyílt bajnokságon. (Williams egyébként először 1999-ben nyert US Opent, amikor Osaka alig volt több mint egyéves.) A japán anyától és haiti-amerikai apától született sportolónak 15 szponzori szerződése van, többek között olyan cégekkel, mint a Nike, a Nissan Motors vagy a Shiseido – legújabb teljesítményével ez a 15-ös lista pedig jócskán bővülni fog.

A női sportolók senkit sem érdekelnek?

Csakúgy, mint a listán sokáig egyedüli nőként magányoskodó Serena Williamsnek, Osaka fizetésének is igen nagy része származik szponzorpénzekből. Ez egyébként nem annyira gender-, hanem inkább sportfüggő, a teniszezőknél általános, hogy keresetük sokkal nagyobb részét teszik ki az együttműködésekből származó bevételek (mint mondjuk egy futballista esetén). Tavaly a legtöbbet kereső sportoló Lionel Messi volt 127 millió dollárral, a második Christiano Ronaldo 109 millió dollárral, a harmadik pedig a szintén focista Neymar 105 millió dollár évi bevétellel. Utánuk egy bokszoló következett, Canelo Alvarez 94 millió dollár, majd egy teniszező, Roger Federer, 93,4 millió dolláros éves fizetéssel. Egyébként a tavalyi első szinte semmiség a 2018-as abszolút győztes Floyd Mayweatherhöz képest: a bokszoló 285 millió dollárt ütött össze magának 2017 és 2018 nyara között (vagyis legfőképpen a Las Vegasban tartott Conor McGregor elleni meccsen).

De miért sokkal népszerűbbek a férfiak által játszott meccsek és miért keresnek sokkal jobban? A férfiak általában fizikailag erősebbek, mint a nők, így messzebbre dobnak, gyorsabban futnak. Azok, akik a férfi sportolókért rajonganak, azt mondják, hogy az általuk nyújtott fizikai teljesítményhez képest a női sport sokkal lassabbnak és erőtlenebbnek tűnik, ettől aztán nem is olyan izgalmas. Még ha a felszínen jogosnak is tűnhet a válasz – ami azt is magyarázná, hogy miért keresnek sokkal többet a férfi sportolók –, érdemes elgondolkodni azon, hogy a legjobban fizetett sportolók közül öten is golfozók. A gyorsaság és brutális erő így máris nem magyarázat.
2019-es, a The New York Timesnak írt cikkében dr. Emily Ryall sporttal foglalkozó filozófus arra a következtetésre jutott, hogy a jó, élvezetes sporthoz három dolog kell: kiváló készségek, a végeredmény kimenetelének bizonytalansága, illetve a dráma utolsó pillanatig való fokozása. Innentől kezdve irreleváns a gender és a nem. Ryall szerint nem a gyorsaság vagy az erő hiányában, hanem a szexizmusban gyökerezik az, hogy miért kisebb az érdeklődés a női sport iránt. Arra az érvre pedig, hogy „na de a női sportolók játékminősége nem olyan magas”, megint csak a szexizmusban találta meg a választ:

a nők jóval alacsonyabb fizetése miatt egyszerűen nem térül meg számukra a szinte végtelennek tűnő befektetett munka és idő, így egyszerűen nem éri meg a profi sportot választaniuk.

Emellett természetesen a lányokat visszatartja az a társadalmi nyomás is, miszerint nekik nem ildomos annyi időt és energiát sportba fektetni, mint a fiúknak. Sok országban egyébként a lányoknak fizetni kell, hogy egyesületben sportolhassanak, míg a fiúk számára fenntartott sportligák ingyenesek.
Valójában az egész, önmaga kiindulási pontjába forduló probléma a „tyúk vagy a tojás volt előbb” kérdéskörére hasonlít, hasonló logikai buktatókkal. Mivel a nőket nem fizetik meg eléggé, a játékukat sem tisztelik annyira, ami által aztán kevesebb bevételt generálnak. És mivel kevesebb bevételt generálnak, a női sportolóknak nincs más választása, mint továbbra is kevesebb pénzért játszani kisebb hype mellett. A téma természetesen egy sor kérdést felvet még, de az biztos, hogy itt volna az ideje a női sportolóknak is megadni ugyanazt a tiszteletet ugyanazokért az őrületes teljesítményekért – hiszen nemcsak Serena Williams, Maria Sharapova és Naomi Osaka kiváló sportolók.

(Kiemelt kép: Naomi Osaka a 2019-es US Openen. Fotó: Tim Clayton/Corbis via Getty Images)