Mi történt a férfival, aki 40 éve betört a királynő hálószobájába?

Máig az egyik leghihetetlenebb dolog, ami II. Erzsébet uralkodása alatt történt.

1982 nyarán egy Michael Fagan nevű férfinak kétszer is sikerült betörnie a Buckingham-palotába, és egészen a királynő hálószobájáig jutott, ahol talán még beszélt is II. Erzsébettel, mielőtt őrizetbe vették. (A királynő soha nem nyilatkozott arról, mi történt a hálószobában, a vakmerő besurranó viszont többször is mást mesélt, így a teljes igazság valószínűleg örökre homályban marad.) De mi történt ezután, és vajon mi lehet Michael Fagannel negyven évvel később?

Kicsoda Michael Fagan?

Michael Fagan 1948. augusztus 8-án született Londonban. Édesapja acélszerkezeteket szerelt és „világbajnok széftörő” volt, akinek erőszakos természete miatt fia 1966-ban, 18 évesen el is menekült otthonról. Festőként és dekoratőrként kezdett el dolgozni, majd 1972-ben feleségül vette párját, Christine-t, akivel négy gyerekük született.

Michael Fagan 1985-ben. (Fotó: R. Brigden/Express/Hulton Archive/Getty Images)

Hogyan tört be a Buckingham-palotába?

Fagan először 1982 júniusában jutott be a palotába, állítása szerint egy csövön mászott fel, de megijesztett egy szobalányt, aki rögtön hívta a biztonságiakat. A férfi még az őrök kiérkezése előtt eltűnt, így azok nem is hittek a szobalánynak.

Ezután a palota egyik nyitva hagyott tetőablakán jutott be az épületbe, és harminc percen keresztül sétálgatott a falai között – cheddar sajtot és krékert eszegetve.

Két riasztó is bejelzett, de az őrök azt hitték, csak meghibásodásról lehet szó, ezért kikapcsolták őket. Fagan a privát túráján több királyi portrét megcsodált, és még a trónra is ráült. Bement a postázóba, megivott fél üveg fehérbort, majd kiosont.
1982. július 9-én reggel hét óra körül Fagan újabb látogatást tett: átmászta a Buckingham-palota több mint négy méter magas, szögesdróttal borított kerítését, felküzdötte magát az ereszcsatornán, és negyed nyolckor a királynő hálószobájában találta magát. A riasztó érzékelte a behatolást, ám az őrök ismét úgy vélték, hogy téves riasztásról lehet szó, így elhallgattatták az érzékelőt.
A férfi ráadásul zajt is keltett: eltört egy üveg hamutartót, amivel megvágta a kezét. A királynő arra ébredt fel, hogy Fagan elhúzza a függönyt, az akkori jelentések szerint pedig a betolakodó II. Erzsébet ágyának a szélére is leült. Fagan az Independentnek azt mesélte, hogy a királynő azonnal elhagyta a szobát. „Mit keresel itt?” – kérdezte állítólag vékony hangon II. Erzsébet, mielőtt mezítláb kifutott a hálójából, hogy segítséget kérjen egy őrtől. Fagan a 2012-es interjúban azt is elárulta, hogy

Őfelsége Liberty-mintás (apró virágokkal díszített), térdig érő hálóinget viselt.

A királynő kétszer is hívta a palota őrségét, de senki sem sietett a helyszínre. Végül az ügyeletben lévő lakáj, Paul Whybrew – aki éppen a királynő kutyáit sétáltatta – ért oda. Őt követte két őr, akik elvitték Fagant. A rendőrségi jelentés erősen kritizálta a szolgálatot teljesítő őröket és a palota biztonsági rendszerét is.

Mi történt Michael Fagannel?

A betörések után a férfit csupán borlopással vádolták, akkoriban ugyanis a birtokháborítás inkább csak polgári jogi ügy volt, nem pedig büntetőjogi. Nem sokkal a palotai incidens után Fagannek pszichiátriai kivizsgáláson kellett átesnie, és három hónapot a pszichiátrián töltött.

A Buckingham-palotába való bejutása után a rendőrök házkutatást tartottak Fagan londoni otthonában. (Fotó: Kypros/Getty Images)

A besurranónak nem a palotai betörések voltak az egyetlen bűntettei: 1984-ben rátámadt egy walesi rendőrre, három évvel később pedig szeméremsértés vétségében találták bűnösnek. 1997-ben Fagant, a feleségét és húszéves fiukat heroinárusítással vádolták meg, a férfi végül négy évet töltött börtönben.

Mit csinál most Michael Fagan?

A 73 éves férfi jelenleg is Észak-Londonban él, annyit lehet róla tudni, hogy 2020-ban szívrohamot kapott és koronavírussal is megfertőződött. A The Sunnak nyilatkozva Fagan elmondta, hogy cseppet sem bánja a Buckingham-palotában tett látogatásait: „Még azoknak az embereknek is, akik csodálatos dolgokat tettek, tiszteletük jeléül térdre kell borulniuk a királynő előtt – hencegett. – De én az ágyán ültem, és majdnem beszélgettem vele.”

Forrás: Independent, Smooth Radio, The Sun; Kiemelt kép: Getty Images

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Nők Lapja egy gyönyörű és tartalmas kiadvánnyal készült, hat fejezeten keresztül bemutatva a királynő gazdag életét és munkásságát.
A bookazine-t megrendelheted 25% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással a https://www.mc.hu/erzsebet oldalon, vagy keresd az újságárusoknál, a nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban és a https://animuscentral.hu/konyv/ii-erzsebet-70-eve-a-tronon webshopban.