A magyar származású Lily Ebert a holokauszt egyik utolsó túlélője, aki tavaly a Covidot is legyőzte. TikTokon és könyvben meséli el azt, amit nem szabad elfelejteni, könyvének előszavát pedig maga Károly herceg írta.

A CNN 2018-ban készített egy átfogó felmérést, amelyből az derült ki, hogy Európában élnek és virulnak az antiszemita sztereotípiák, miközben a holokauszt emléke kezd elhalványulni. A megkérdezett európaiak több mint negyede akkor úgy vélte, hogy a zsidóknak túl nagy a befolyásuk az üzleti és pénzügyi életben, minden ötödik válaszadó szerint pedig túl nagy a befolyásuk a médiában, és ugyanennyien gondolták úgy, hogy túl nagy a befolyásuk a politikában.

Ami ennél is döbbenetesebb, hogy közben a felmérésben részt vevő európaiak egyharmada azt mondta, hogy csak keveset vagy egyáltalán semmit sem tud a holokausztról, azaz az Európa közepén alig 80 évvel ezelőtt történt borzalmakról, amelyek során mintegy hatmillió zsidót (és több millió, a náci rendszer által üldözött más csoportok tagjait, például cigányokat, homoszexuálisokat, fogyatékkal élőket, vallási ellenállókat, szocialistákat, stb.) gyilkoltak meg tömegesen.

20-ból 1 ember pedig egyenesen azt mondta, hogy soha nem hallott a holokausztról. 

Ráadásul a történelem azon kritikus pontjához érkeztünk, amikor a soáról szóló élő, első kézből származó beszámolók meghallgatására egyre kevesebb lehetőségünk van, hiszen azok, akik túlélték és emlékeznek rá, már a 80-as, 90-es és 100-as éveikben járnak, évről évre egyre kevesebben vannak. Pedig

az emlékezés nemcsak azért fontos, hogy ezzel tiszteletben tartsuk az áldozatok emlékét, de azért is, mert a holokauszt a mai társadalom számára is figyelmeztetőül szolgál arra nézve, hogy hová vezet a diszkrimináció, a rasszizmus és az antiszemitizmus.

Ezért is nélkülözhetetlen az a munka, amit a 98 éves holokauszttúlélő, Lily Ebert, született Engelman Lívia végez.

@lilyebert Commemorating Holocaust Memorial Day with the Hungarian Ambassador to the UK 🇬🇧🇭🇺 #holocaustmemorialday #holocaustsurvivor #learnontiktok #survivor #98yearold #history #tiktokgrandma #ambassador #hungarian ♬ Inspirational Piano - AShamaluevMusic

Lily Ebert alig néhány hete azzal került be a hírekbe, hogy megszületett 35. dédunokája. „A gyerekek jelentik a legjobb bosszút a nácikkal szemben – fogalmazott akkor az 1923-ban Bonyhádon született asszony, aki életét a holokauszttal kapcsolatos felvilágosító munkának szentelte. – Mindenki számára különleges dolog dédnagymamává válni, de nekem, aki túléltem a holokausztot, nagyon, nagyon különleges. Sohasem gondoltam, hogy eljutok idáig. Először is életben kellett maradnom, majd megélni ezt a kort. A nácik meg akartak minket ölni, és mi megmutattuk nekik, hogy nem tudnak.”

Dédi a TikTokon

Engelman Lívia gyerekkorát Magyarországon töltötte, majd 20 éves korában, 1944-ben az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Anyját, öccsét és egyik lánytestvérét gázkamrába küldték, ő pedig két másik lánytestvérével együtt négy hónap után egy lipcsei hadianyaggyárba került kényszermunkára, ahol az amerikai csapatok 1945 áprilisában felszabadították őket.

„Az emberek azt mondják, négy hónap nem is olyan hosszú – mondja egyik videójában. – De hadd áruljak el valamit: minden egyes perc túl hosszú volt.” A felszabadítás után egy évet Svájcban töltött, 1946-ban pedig Izraelbe költözött. 1967-ben férjével, Samuellel és három gyerekével Angliába emigrált, ahol elkezdte megismertetni a világot a holokauszt borzalmaival. Jelenleg Észak-Londonban él, három gyereke, tíz unokája és immár harmincöt dédunokája van.

Lily Ebert-Dov Forman: Lily fogadalma – Hogyan éltem túl Auschwitzot, és merítettem erőt a továbblépéshez, 21. Század kiadó, 3990 Ft

„Egész életét annak szentelte, hogy beszéljen a holokausztról” – mondta egyik dédunokája, a 18 éves Dov Forman. Ő az, aki létrehozta Lily TikTok-oldalát, hogy ezzel is segíthesse törekvésében. Alig egy évvel az indulás után már több mint 1,7 millió követővel rendelkezik az oldal, amelynek videóin a 98 éves asszony mesél. Méghozzá röviden: a platform lehetőségeinek megfelelően apró darabokban osztja meg TikTok-követőivel emlékeit, és noha a videók rövidek, annál megrázóbbak. Ha elsőre furcsának is tűnhet, hogy pont a legfiatalabb korosztály által kedvelt, leginkább bolondozásoknak helyet adó virtuális játszótéren osztja meg ezeket az emlékeket, valójában nagyon is logikus, hiszen ez a leghatékonyabb mód arra, hogy a holokauszttúlélőkkel már legritkábban találkozó korosztály megismerhesse a múlt ezen sötét szakaszát. Lily derűjével, őszinteségével, fáradhatatlanságával, lelki erejével a legfiatalabb korosztálynak is különleges példát mutat.

A korosztály pedig fogékony rá: rengeteg kérés érkezik az asszony felé, volt, aki például azt kérdezte, nem félt-e attól, hogy meghal. Mire Lily válasza az volt, hogy „Auschwitzban nem a haláltól félt az ember, hanem az élettől.” De az olyan kérdésekre is nyíltan válaszol, mint hogy mit csináltak a nők, amikor a haláltáborban megjött a menstruációjuk. Lily kedvesen elmagyarázza, hogy a legtöbb nő még csak nem is tapasztalt havi vérzést a táborokban a fizikai és lelki traumák, illetve a gyenge fizikai állapotuk miatt, amit az elégtelen táplálkozás és alváshiány okozott.

@lilyebert ♬ Emotional Piano Instrumental In E Minor - Tom Bailey Backing Tracks

Lily fogadalma

„Megígértem magamnak: amíg élek, mesélek a történetemről a jövő generációinak” – fogalmazott egyszer Ebert, és így is tesz. Nemcsak TikTokon, de könyvformában is: nemrég jelent meg itthon a 21. Század Kiadó gondozásában a TikTokban is segédkező dédunokájával közösen írt könyve, a Lily fogadalma – Hogyan éltem túl Auschwitzot, és merítettem erőt a továbblépéshez, amelynek előszavát Károly herceg brit trónörökös írta.

Lily és dédunokája, Dov (Fotó: László György/21. Század Kiadó)

A kötet nemcsak a borzalmak rögzítésére született, hanem azért, hogy reményt adjon. Hogy rámutasson, a legsötétebb időkben – legyen az háborús vagy pandémiás helyzet – miből lehet lelki erőt meríteni. Tanúságtételével a szélsőséges politikai nézetek terjedése ellen is tiltakozik, mint mondja:

„Semmi sem az igazán rossz dolgokkal (például gyilkosságokkal) kezdődik, hanem a szavakkal.”

Szívbemarkoló, ahogy a könyvben Magyarországról ír, boldog gyermekkoráról, aztán pedig arról, hogy 1944-ben, amikor megérkeztek Auschwitzba, az édesanyja, az öccse és egyik húga életét vesztette. Eltökélte, hogy a másik két húgára nagyon fog vigyázni. Érzékletesen írja le a tábor embertelen körülményeit és azokat az apró győzelmeket, amelyek erőt adtak neki. Lilyt rengeteg veszteség érte, de aztán sikerült új életet kezdenie. Nem volt könnyű, a gyász mindvégig ott maradt a szívében, de hallgatóságot talált, és beszámolóiban felfénylik a remény, hogy ilyen alávaló gonoszság soha többé nem történhet a világban.

A Deutsche Welle is készített vele riportot, ez magyar felirattal látható:

Kiemelt kép: Károly walesi herceg és Lily Elbert a Buckingham-palotában 2022. január 24-én. (Fotó: Arthur Edwards – WPA Pool/Getty Images), Forrás: MTI, UpWorthy, CNN, 21. Század Kiadó