Sokak kedvenc süteménye a vörös bársony torta, aminek élénkpiros színét ételfesték adja. De ez az esztétikai élvezet elég csúnya titokkal jár, ugyanis az élelmiszerekben használt vörös színezék nagy része valójában zúzott tetvekből készül.
A kárminvörös (E120, carmines, Crimson Lake, Cochineal, Natural Red 4, C.I. 75470, egyes esetekben kárminsav neveken is kereshetjük a csomagolásokon) egy adalékanyag, amit elsősorban a művirágok színezése, festékgyártás, rúzsok, kozmetikumok színezése során használnak, valamint élelmiszer-színező adalékanyag is, ami szép színt kölcsönöz az ételeknek.
Ősi anyag
Lehet, hogy gusztustalanul hangzik, de az emberek évszázadok óta használják a nőstény bíbortetűk összezúzott testét az életük megszínesítésére.
Mexikóban az őslakos mixték népcsoport tagjai kifejezetten tenyésztették is ezeket a kis ízeltlábúakat, hogy befessék a ruháikat – ez a társadalmi státuszukat is jelezte. Az 1900-as évekre az amerikai kontinens új lakói is használni kezdték a bíbortetű-festéket különböző élelmiszerek színezésére, beleértve a kolbászokat, pitéket, szárított garnélarákot, cukorkákat és lekvárokat. A bíbortetű egyedeit kiszárítva, majd kiforralva kinyerhető belőlük a kárminsav (lásd lejjebb), amelyet ezt követően timsóval, tisztított borkővel, vagy kálium-hidrogén-oxaláttal finomítanak. Ennek hatására az állati fehérjék kicsapódnak. Más módszerek tojásfehérje, enyv, vagy zselatin hozzáadását javasolják még a kicsapatás előtt. A kármin minősége nagyban függ az előállítás során elért hőmérséklettől, a hozzáadott timsó mennyiségétől és az eljárás idejétől.
Természetes összetevő
Sokáig senki nem kapta fel a fejét a „bogaras” ételekre, de amikor 2012-ben kiderült, hogy a Starbucks kedvelt eper és tejszín frappuccinójában zúzott bogárfesték van, sokan felháborodtak rajta. Végül a Starbucks teljesen elhagyta ezt a színezéket, de az élelmiszeriparban továbbra is népszerű adalékanyag. Olyannyira, hogy valószínűleg már legalább fél kiló vörös színezéket fogyasztottunk el életünk során, ami egyenlő 70 ezer rovarral, legalábbis ez a bíbortetűkért indított petíció ezt állítja.

Fotó: Getty Images
A bíbortetű, bár valóban émelytőnek hangzik, az alternatívái szintetikus eredetűek. Az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum munkatársa, Bob Alderink szerint van olyan piros színezék, amit kőszénkátrányból készült iszapból állítanak elő. „A bíbortetű-festék évszázadok óta létezik, és ez egy természetes, megújuló erőforrás” – idézi Alderinket a Huffingtonpost. „Véleményem szerint ez nagyon menő.” Tehát bár a tetvek fogyasztásának gondolata kissé riasztó lehet, vigasztalhat a tudat, hogy ez a természetesebb megoldás.
Fura összetevők
Nem csak a vörös színezék jön érdekes helyről. A vanília és a málna ízét fokozhatja az ún. castoreum, azaz hódok anális váladékának és vizeletének keveréke, ami ételek mellett többek között parfümökben is megtalálható, és az FDA (amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) által jóváhagyott termék a természetes aroma kategóriába van sorolva.
Sokan kiakadtak, miután Jamie Oliver sztárszakács David Letterman show-műsorában említette meg a castoreum jelenlétét a vaníliafagylaltban. „Ha szereted ezt a cuccot, legközelebb, amikor a szádba teszed, gondolj a végbélmirigyre” – mondta.
A lanolint – a juhgyapjúban található ragacsos, olajos váladékot – szintén sok területen használják (például kozmetikumokban, naptejekben és babatermékekben), de a legérdekesebb kétség kívül az élelmiszeripar, ahol a rágógumi lágyítására használják.
Kiemelt kép: Getty Images