Szülőként annyi mindenre kell figyelnünk, hogy gyakran nem marad energiánk a párkapcsolatunkra. Sokszor csak akkor jut eszünkbe foglalkozni vele, amikor már nagy a baj vagy esetleg a válás gondolata is felmerül. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány most megjelent, ingyenes kiadványával szeretne segíteni a szülőséggel is összefüggő párkapcsolati nehézségek megelőzésében, illetve kezelésében.

Minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének és ennek érdekében időt, energiát nem kímélve igyekszik megtenni minden tőle telhetőt. Emellett könnyen elsikkadhat a szülők egymás közötti viszonyára fordított figyelem, ami pedig a gyerekek születése előtt a kapcsolat alapját jelentette. Ideális esetben a gyermekre és a párkapcsolatra fordított figyelem között hosszú távon nincs fontossági sorrend, hanem ezek egymás mellett létező dolgok. „Nagyon fontos, hogy a szülőség mellett a párkapcsolat is fókuszt kapjon. A jól működő, kiegyensúlyozott párkapcsolat segít, hogy a család egészében jól érezzük magunkat, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek is jól legyen és pszichésen megfelelően fejlődjön” – hangsúlyozza Ruttner Zsóka tanácsadó szakpszichológus, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa és Yelon programjának vezetője, aki részt vett az Alapítvány kiadványának létrehozásában.

„Mondjuk ki: természetes, hogy a gyerekek érkezésével átalakul a párkapcsolat. A családdá válás nehéz és erőt próbáló, fizikailag és lelkileg is. Ebben a folyamatban szeretnénk segíteni a szülőknek”.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány weboldalán elérhető Adományboltból ingyenesen is letölthető kiadványban hazai pszichológus és családterapeuta szakemberek elemzik a magyarországi helyzetet, valamint párkapcsolatot erősítő tippeket találunk különböző témakörök mentén, mint a szülővé válás, az intimitás megtartása, a beszélgetés fontossága, és a konfliktuskezelés. A sokféle szempont említésével a szakemberek igyekeznek minden szülőnek az aktuális helyzetére alkalmazható segítséget nyújtani.

Fotó: Getty Images

Nem, vagy csak későn kérünk segítséget

A kiadvány készítése során megkérdezett szakemberek, pszichológusok, pár-és családterapeuták tapasztalata szerint Magyarországon a tűzoltás jellemző, vagyis csak akkor kérünk segítséget, ha már nagy a baj. „A segítségkérés összetett probléma. Függ az egyéntől, hogy ő mennyire nyitott a beszélgetésre, illetve arra, hogy elakadás esetén segítséget kérjen. Függ a segítségkérés általános társadalmi megítélésétől is. Önmagában a nehézségek tabusítása és az, hogy a homokba dugjuk a fejünket, nem hungarikum, az viszont tény, hogy itthon egy pszichológus felkeresése sokszor még mindig szégyellnivaló dologként van elkönyvelve. Ehhez hozzájárul az is, hogy kevés ingyenes segítségnyújtási forma van az országban, szűkös ennek a területnek az állami támogatása” – foglalja össze az itthoni helyzetet a szakember.

A kiadvány a segítő szervezetek listájával és a különféle segítő szakmák rövid bemutatásával igyekszik megkönnyíteni az eligazodást az igénybe vehető segítségnyújtási formák között.

Fontos lenne a megelőzés, vagyis, ha a párkapcsolatra még azelőtt figyelmet fordítanánk, hogy az új élethelyzet kialakulna. „A gyerek születése egy normatív krízis: az élet természetes velejárója, ugyanakkor nehéz, és igénybe veszi a párkapcsolatot is. Ezért még a gyerekvállalás előtt felkészíthetjük, megerősíthetjük a párunkkal való kapcsolatunkat. Mérjük fel, mik azok az erőforrások, amikre támaszkodhatunk, erősítsük meg azokat a készségeket, amik jól működnek, és nézzük meg, milyen működési mechanizmusok szorulnak esetleg változtatásra, mielőtt a gyermek megérkezik a családba” – tanácsolja Ruttner Zsóka.

A gyerekek érkezésével általában a kommunikáció, az intimitás és a szexuális élet területén merülnek fel nehézségek a párkapcsolatban. A kiadványban témakörönként csoportosítva találunk tippeket az egyes problémák kezelésére.

Hogyan legyünk kettesben?

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy segítség híján a szülők nem tudják megoldani, hogy érdemi időt töltsenek kettesben, a gyerekek nélkül. Ez a helyzet akkor, ha nincs elérhető távolságban nagyszülő vagy egyéb családtag, akire a gyerekeket rá lehetne bízni, vagy például, ha anyagi okokból nincs lehetőség bébiszittert fogadni. „Nagyon fontos annak tisztázása, hogy valóban ezek állnak-e a közös időtöltés útjában, vagy valami egészen más: például a gyerektől való elszakadás miatt érzett bűntudat, vagy hogy még nem állnak készen arra, hogy egymásra is szánjanak időt” – mutat rá a szakértő.

A kiadvány kapaszkodókat ad ahhoz, hogyan találjunk vissza egymáshoz a családdá válás „sokkjának” kiheverése után. Például bevezethetünk olyan alkalmakat, akár egy napot is, amikor tudatosan nem csak a gyerek szükségleteire és a szülőségre koncentrálunk, hanem párként fókuszálunk egymásra. Persze lehet, hogy ez valakinek így nem elég spontán, túl kevés, vagy túl sok. „Az elején lehet, hogy több tudatosság kell ehhez, de idővel sok dolog automatikussá tud válni. Eleinte talán jobban oda kell figyelni, hogy megvalósuljon ez az alkalom (ami lehet akár egy konkrét napja a hétnek), utána viszont szinte észrevétlenül beépülhet a heti rutinba. Nincs egy egységes recept, ami mindenkinek beválna, változó, hogy kinek mi a komfortos. Lehet, hogy valakinek az a jó, hogy mindennap van egy közös félóra, míg másnak havi egy, jóval hosszabb alkalom az ideális” – mondja Ruttner Zsóka.

Fotó: Getty Images

Csütörtöki randinap

A kiadvány létrehozásához a flamand kormány párkapcsolati jólétet támogató programja szolgált inspirációként. A flamand kormány az utóbbi néhány évben kiemelt figyelmet fordított a párokra és párkapcsolatokra. A 2012-ben indult állami kampány fókuszában a párkapcsolat nehézségeiről való nyitottabb beszélgetés kezdeményezése és a segítségkérési lehetőségekről való informálás állt. A „Csütörtöki randinap” elnevezés arra utal, hogy a pároknak érdemes akár egy konkrét napot bevezetni, amikor egymásra és a kapcsolatukra tudnak minőségi időt szánni. Az óriásplakátok mellett a téma kiemelt médiafigyelmet is kapott, tévéműsorok, rádiók és újságok kezdtek el foglalkozni a kérdéssel. A közösségi médiában regisztrált követők és lájkok száma pedig arra enged következtetni, hogy a kampány valódi közönségre talált. Hasonlóan jó itthoni fogadtatásban bízik a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is, hiszen a jól működő párkapcsolat fontos a gyerekek lelki fejlődése szempontjából is: a nehézségekről való nyíltabb beszélgetés, valamint elakadás esetén a segítségkérés mintaként szolgál számukra.

(Kiemelt kép: Getty Images)