Miért vagyok folyton fáradt? És miért teszik fel annyian ezt a kérdést a Google-nek?

Ötszáz százalékkal nőtt a keresések száma erre a kérdésre a hónapban, szóval eléggé kimerültek lehetünk.

Kétség sem fér hozzá, hogy megterhelő két éven vagyunk túl. (És még ki tudja, hol a vége.) Lezárástól lezárásig, karanténtól karanténig, hullámtól hullámig sodródtunk, már önmagában ebbe könnyű volt belefáradni. Így aztán meg sem lepődünk egy friss kutatás eredményén, amely szerint az Egyesült Királyságban ötszáz százalékkal többen írták be Google keresőmezőjébe a „Miért vagyok folyton fáradt?” mondatot ebben a hónapban az előző vizsgált időszakhoz képest.

Ráadásul a YouGov online piackutató és adatelemző cég felmérése szerint kilencből egy ember „folyton fáradt”. Az állandó kimerültségnek már neve is van: TATT (Tired All The Time, vagyis folyton fáradt). És a mögötte húzódó okok sem meglepőek, hiszen az éjszakába nyúló munkák vagy túlórák, illetve az, ha egy kisbabához többször fel kell kelni, egészen fárasztó tud lenni.   

Fotó: Getty Images

Az 1684 felnőtt részvételével készült közvélemény-kutatásból kiolvasható, hogy a kisgyerekes szülők a leginkább hajlamosak arra, hogy folyton fáradtak legyenek, közülük is inkább az anyukákat „veszélyezteti” a mérhetetlen kimerültség:

az anyáknak 26 százaléka, míg az apáknak 18 százaléka vallotta folyton fáradtnak magát.

Fáradtságban akkor is a nőké az elsőbbség, ha nincs gyerekük: majdnem a nők kétharmada (61 százalék) mondta azt, hogy fáradtan szokott ébredni – még egy kiadós alvás után is –, míg a férfiak közül csupán 49 százalék számolt be ugyanerről.

A kutatásból az is kiderült, hogy az alvás sokszor többet ér, mint a pénz.

A válaszadók közel fele (47 százalék) fizetne húsz fontot (kb. 8600 forintot) azért, hogy csak még egy órával többet aludhasson. Sőt! Ötből két ember vallotta azt, hogy ha lenne egy extra órája, azt inkább fordítaná alvásra, mint arra, hogy a családjával legyen. Hasonlóan megmosolyogtató eredmény, hogy a szülők negyven százaléka mondta azt, hogy inkább választaná a hatvan perc alvást, mint azt, hogy a gyereke egy órán át jól viselkedjen. Csak remélni merjük, hogy a kicsik nem akkor randalíroznak, amikor ezek az illetők azt a plusz egy óra alvásukat töltik…

Kiemelt kép: Getty Images