A Dűne színésznője a szülei halála miatt emészti magát

Alicia Witt sosem fogja megérteni, szülei miért titkolták el előle, hogy nincs fűtés a házukban.

Egy hónappal a sokkoló hír után, hogy szülei hipotermia következtében meghaltak, Alicia Witt színésznő a Facebookon részletezte, hogy a tragédia megelőzhető lett volna, emiatt pedig azóta is emészti magát, és azon jár az agya, mit tehetett volna, hogy megmentse őket.

Az 1984-es Dűne, a 2002-es Két hét múlva örökre című filmekből és a Narancs az új fekete sorozatból is ismert színésznő kedden posztolta a közleményt, amelyben azt írja: „fogalmam sem volt róla, hogy nincs fűtésük. Sosem fogom megérteni, miért vagy hogyhogy nem mondták el nekem, nem engedték, hogy segítsek nekik. Összetört a szívem.”

A 87 éves Robert és a 75 éves Diane Wittet december 20-án találták holtan massachusettsi otthonukban. Alicia Witt az unokatestvérét kérte meg, hogy látogassa meg a szüleit, mivel ő már egy ideje nem érte el őket telefonon. A színésznő azt mondta, hogy amikor a telefonvonal másik oldalán egy nyomozó hangját hallotta a szülei helyett, tudta, hogy halottak. A rendőrség jelentése szerint az idegenkezűségnek nem volt jele.

Szülei hirtelen és rejtélyes halála azonnal ráirányították a reflektorfényt a színésznőre. Mint írja, „sosem gondoltam volna, hogy erről nyilvánosan kell majd beszélnem, még kevésbé, hogy ilyen bánat és gyász közepette”. Alicia Witt közleményéből az is kiderült, hogy a szülei olyannyira zárkózott emberek voltak, őt sem engedték be a házukba már több mint egy évtizede.

Vigyázzunk az idősekre!

A kemény tél veszélyes lehet az idősekre, hiszen a nehezen mozgó idősebb emberek számára a zord időjárási körülmények valódi kihívásokat jelenthetnek. Ilyenkor akár hosszabb időre is az otthonukban rekedhetnek, ezért ebben az időszakban még inkább oda kell figyelnünk rájuk. Fontos, hogy a lakás szellőzőrendszerei és kéménynyílásai átjárhatóak legyenek, rendelkezésükre álljanak az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek, illetve hogy azok a helyiségek, amelyekben tartózkodnak, megfelelő hőmérsékletűek legyenek. A súlyos hipotermia (a test túlzott lehűlése) esetén nagyfokú keringés- és légzésdepresszió következik be, reflexkiesés, sav-bázis egyensúlyi zavarok, tüdőödéma, kamrafibrilláció és más problémák alakulhatnak ki. Mély hipotermiában az említett elváltozások még tovább súlyosbodnak. A halált rendszerint kamrafibrilláció, súlyos keringés- vagy légzésdepresszió okozza, olvasható a sportorvos.hu-n.

„Minden alkalommal, amikor felajánlottam nekik, hogy megjavíttatok náluk valamit, elutasítottak, mert nem akartak munkásokat engedni a házukba. Könyörögtem, sírtam, próbáltam meggyőzni őket – írta. – De minden alkalommal rám förmedtek, és azt mondták, hogy nincs jogom megmondani nekik, hogyan éljék az életüket, és hogy mindent kézben tartanak.”

Alicia Witt elmondta, az elmúlt hónapot azzal töltötte, hogy azon gondolkodott, hogyan tudta volna meggyőzni a születi arról, hogy anyagilag támogathassa őket, illetve hogy gondoskodhasson róluk, az otthonukról. „Ha úgy harcolok velük, ahogy szerettem volna, hogy megtehessem ezt, úgy éreztem, összetörte volna őket” – tette hozzá. A szüleit egyébként harcosan makacs, nagyon független és önellátó emberekként jellemezte, de az ő anyagi segítségétől függetlenül sem voltak nincstelenek. 

A haláluk, amely egyértelműen megelőzhető lett volna, teljes összetörte a színésznőt, és nem fér a fejébe, miért nem mondták el neki, hogy nincs fűtésük. „Még mindig nem hiszem el – írta. – Életem végéig keresni fogom őket a szélben, egy dalban, egy álomban.”

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: The Daily Best