A szépségipar végre a valódi megoldások nyomába indult.

Világszerte tudósok, kutatók százai keresik az örök fiatalság és egészség, ezen belül pedig a fiatal és egészséges bőr, haj titkát. Méghozzá egyre több sikerrel és egyre látványosabb eredményekkel. Hogy mennyire intenzíven foglalkoztatja a téma a 21. század emberét, jól látszik abból a tényből, hogy csak a francia L’Oréal Paris cég mintegy 4000 kutatóval 12 különböző kutatási központban, laborban keresi a választ arra a kérdésre, hogyan őrizhetjük meg hosszú távon bőrünk, hajunk épségét, szépségét. A tudósok és kutatási eredményeik komolyan vehetők – ezt az is bizonyítja, hogy évente nagyjából 150 tudományos publikációt jelentetnek meg a világ legrangosabb szakmai lapjaiban. A kozmetikai óriás vizsgálati eredményei ugyanis számos más kutatási területen is hasznosíthatók. De lássuk, a jelenlegi állás szerint mi jellemzi majd a jövő bőrápolását, és vajon mennyire kerültünk közelebb a minden korban élettől duzzadó, egészséges külsőhöz?

Nincs csalás, sem ámítás

Az internet és a közösségi média térnyerésével a kozmetikumok rendszeres használói egyre szélesebb körben tudnak már tájékozódni, és ezt meg is teszik. Bőrgyógyászok, orvosok, kutatók teszik közkinccsé a neten a tudásukat, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kozmetikumgyártók belássák, száműzniük kell mindenfajta humbugot a kommunikációból (és minden felesleges, jól hangzó, ám hatástalan anyagot termékeik összetevői közül), és marketingstratégiájukat valós és igazolható kutatási eredményekre kell építeniük.

Így mozdult el az iparág egyre inkább a hatóanyagfókusz és a minimalizmus felé, és szinte ezzel egyidőben vált hangsúlyossá a fenntarthatóság elve is, ami egyre több vásárló számára bír kiemelkedő fontossággal.

A modern bőrápolás fő csapásvonalait Elizabeth Bouhadana, a L’Oréal Paris globális tudományos igazgatója foglalta össze a The Other Side néven meghirdetett, nemzetközi, online sajtókonferencián: regenerálás, védelem, zöld megoldások, digitális szolgáltatások és személyre szabhatóság – a világ legnagyobb szépségipari vállalata ezekre fókuszál jelen pillanatban.

Önmagát javítja

A bőr regenerálása, megújítása sejt szinten történik, és a cél az, hogy ne csak az epidermiszben, de a bőr mélyebb rétegeiben is fel tudjuk pörgetni az új, a rugalmassághoz, egészséges ragyogáshoz létfontosságú sejtek termelődését. A francia cég kutatócsoportjainak sikerült olyan optikai vizsgálati módszereket kifejleszteniük, amivel figyelni tudják, hogyan hatnak bizonyos anyagok a bőr különböző rétegeiben, mennyire mélyen képesek kifejteni a pozitív hatást.

Hialuronsav
A test szöveteiben megtalálható molekula, a bőrben nagy számban jelen van. Saját súlyának mintegy ezerszeresét képes vízben megkötni, így kiemelkedően fontos szerephez jut a bőr nedvességének szabályozásában, a kiszáradás megakadályozásában. A bőr felszínén jelentkező ráncok között sok az ideiglenes, úgynevezett szárazságránc, a hialuronsav ezeket feltölti, így azonnal simít.

Retinoidok
Az A-vitamin származékok gyűjtőnevei. Sejtszinten hatnak, legfőbb szerepük a sejtmegújításban van. Stimulálják a kollagéntermelődést. A retinol az egyetlen FDA által is igazolt anti-aging hatóanyag. Hatékonyságát rengeteg komoly és független vizsgálat támasztja alá.

A regenerálódás szempontjából jelenleg a két nagyágyú hatóanyag a retinoidok és a hialuronsav – mindkettő komoly kihívások elé állítja a szakértőket, nap mint nap. A cél egyértelműen az, hogy ezekkel az anyagokkal „rávegyük” a bőrünket arra, hogy gyorsabban újuljon meg, a kollagénmennyiség lassabban fogyatkozzon az idő múlásával. A hialuronsavval kapcsolatban azt kellett valahogy megoldaniuk a tudósoknak, hogy ne csak az epidermiszt töltse fel és simítsa ki, hanem a mélyebb rétegekbe is eljusson, ott kösse meg a vizet, és ezáltal erősítse a kollagénrostokat is. Mostanra úgy tűnik, sikerült annyira apró részecskékre szabdalni (fragmentálni) a hialuronsavat, hogy képes átjutni a legfelsőbb rétegen. Így a makrohialuron fent, a mikro- pedig a mélyben tölt fel.
A retinoidok, azaz a szépségápolásban használt A-vitamin származékok instabilitásuk miatt állították kérdések elé a kutatókat – sokáig nem sikerült megfelelően stabilizálni a vegyületet. Mivel fényre érzékeny (illetve a megújuló, friss bőrt is fényérzékenyíti), mai napig inkább estére ajánlják, nappal pedig kötelező mellette a fényvédő. Bizonyos kutatók használatát illetően rávilágítottak arra a veszélyre, miszerint nem tudhatjuk biztosan, azzal, hogy folyamatos és felgyorsított megújulásra ösztönözzük a sejtjeinket, nem merítjük-e ki idő előtt a bőr megújulási képességét, ám mindeddig semmi nem támasztja alá ezeknek a félelmeknek a megalapozottságát.

Védekezés több fronton

A bőr minőségének romlásáért nagyon nagy részben az oxidatív stressz a felelős. Ezért van kiemelkedően fontos szerepe az antioxidánsoknak a bőrápolásban: azzal, hogy megkötik és semlegesítik a sejtromboló szabadgyököket, megvédik a bőrt az öregedéstől, egészségének hanyatlásától. Nagyon sokféle antioxidáns hatóanyagot használnak a bőrápolásban, és gyakran van átfedés az antioxidáns és a regenerálást segítő anyagok között (pl. a retinoidoknak is van antioxidáns hatásuk). Az egyik legerősebb antioxidáns a C-vitamin, aminek stabilizálásában szintén áttörések történtek az utóbbi években. Az oxidatív stressz ellen belsőleg is küzdeni kell: az egészséges táplálkozás és a különböző vitaminok fogyasztása sokat hozzáadhat a bőrünk szépségéhez.
A legkárosítóbb erőt minden kétséget kizárólag a napsugárzás jelent, ezért kiemelkedően fontos ma már a fényvédelem – évszaktól és égövtől függetlenül.

Digitális és személyre szabott megoldások

Már hozzászoktunk, hogy legkevésbé telefonálásra használjuk az okostelefonunkat, és annak már a bőrápolásban is egyre nagyobb szerepe van, hisz több okoskészülék és app is segíti már a szépülésünket.

A L’Oréal Paris azonban ezen a téren is szintet szeretne ugrani:

mind a kiterjesztett valóságot, mind pedig a mesterséges intelligenciát bevetné annak érdekében, hogy mindenki a leginkább a saját igényeire szabva tudja kialakítani bőrápolási rutinját – szakember segítsége nélkül.

A tervezett Skin Genius app egyetlen szelfi alapján felméri majd a bőrünk állapotát, olyan szempontokat figyelembe véve, mint a ragyogás, feszesség, ráncok, pórusok minősége valamint a  bőrtónus homogenitása. Ezek után pedig abban is segítséget nyújt, hogy milyen hatóanyagokkal tudjuk legjobban orvosolni a zavaró problémákat, tüneteket.
A bőrápolás tehát egyre egyszerűbb, ám ugyanakkor egyre hatékonyabb lesz, amit mi természetesen kitörő örömmel fogadunk.

Kiemelt kép: Getty Images