Gene Hackman január 30-án tölti be a 91-et.

Gene Hackmant 2004 óta nem láthattuk a mozikban – a Francia kapcsolat és a Tenenbaum, a háziátok című filmek rajongóinak legnagyobb bánatára –, így adódik a kérdés: mit csinál a kétszeres Oscar-díjas színész mostanság?

Legutóbb 2021 augusztusában hallottunk felőle, James L. Neibaur filmtörténész egy Gene Hackmant ábrázoló fotó kíséretében az alábbi szöveget posztolta a Twitterre (amit azóta már eltávolított onnan): „Gene Hackman 17 évvel ezelőtt vonult nyugdíjba, de ez a friss kép bizonyítja, hogy 91 évesen is él és virul, napjait Új-Mexikóban tölti. Minden nap biciklizik, ezzel is igyekszik aktív maradni, idejét a hobbijaival és a barátaival tölti.”

Ugyanakkor a Google képalapú keresőjébe beillesztve a posztot kiderült, hogy az ominózus fénykép egy 2019 májusában a Facebookra feltöltött fotó megvágott változata. A képet eredetileg az Official Pix Facebook-oldalára töltötték fel. A cég, amely autogrammal ellátott relikviákat árul, 2019-ben posztolt néhány képet a legendás színészről, amelyeken épp a saját fotóit dedikálja az Official Pix egyik munkatársának jelenlétében.

A filmtörténész azután elismerte, hogy az általa posztolt fotó valóban 2019-es, miután a kommentelők nem hagyták annyiban a dolgot:

„Arról informáltak, hogy ez a kép két évvel ezelőtt készült, amikor a színész még fiatal, feszes 89 éves volt,

és mivel azt a posztot nem tudom szerkeszteni, ezzel a tweettel tisztázom a helyzetet. Ettől függetlenül még mindig remek, hogy Mr. Hackman él és virul, és hogy ennyi támogató rajongója van.”

A szóban forgó kép továbbra is a legfrissebb fotónak számít Gene Hackmanről, mivel a színész szinte rejtőzködő életmódot folytat a nyugdíjba vonulása óta. A 2004-ben megjelent utolsó filmje, Az elnök emberére talál című romantikus vígjáték óta tényleg csak néhány apróbb munkát vállalt, legutóbb 2017-ben narrált egy dokumentumfilmet, amely az amerikai tengerészgyalogságról szól (We, The Marines) – erre is valószínűleg csak azért mondott igent, mert ő maga is tengerészgyalogos volt 16 és 19 éves kora között.

Gene Hackman a Francia kapcsolat című filmben, amelyért átvehette a legjobb színésznek járó Oscar-szobrot. Fotó: Getty Images

Visszavonulása óta Hackmanből író lett, és történelmi témájú novellasorozatokat ír: az Escape from Andersonville 2008-ban, a Payback at Morning Peak 2011-ben, míg a Pursuit című könyve 2013-ban jelent meg. 2011-ben, amikor a GQ magazin megkérdezte tőle, hogy csinálna-e még valaha filmet, azt a választ adta, hogy „nem tudom. Ha forgathatnám itthon, akkor talán, illetve ha a stáb nem csinálna felfordulást, és csak egy-két főből állna.”

Kiemelt kép: Getty Images