Az ízlelőbimbóink már alig várják az idei évet.

Az angolok egyik legkedveltebb élelmiszerüzlet-lánca, a Waitrose minden évben közzétesz egy jelentést (Food & Drink Report 2021-22), amelyben az adott év élelmiszervásárlásai szokásaiból von le következtetéseket, és ezek alapján jósolja meg a következő esztendő étel- és italtrendjeit. A lassan kétéve tartó pandémia persze a gasztronómiai trendekre is óriási hatással volt, lássuk, milyen változásokat hozott – és hoz még mindig – magával!

Reggelizz úgy, mint egy királynő

Fotó: Getty Images

Az előrejelzések szerint a reggeli nagyobb hangsúlyt fog kapni az életünkben, köszönhetően annak, hogy megint – vagy még mindig – sokat leszünk home office-ban. A távmunka egyértelmű előnyei közé sorolható, hogy nem kell a reggeli dugóban bosszankodnunk, és mivel nem megy el rengeteg időnk a közlekedéssel, nem sietve kell bekapkodnunk néhány falatot reggeli gyanánt. A ráérősebb reggelek alkalmat kínálnak arra, hogy kiadós reggeliket készítsünk és fogyasszunk, sőt akár kísérletezzünk is! Az olyan különleges fogások, mint a saksuka vagy a mexikói reggeli burrito is remek alternatívák a nap első étkezésére.

Az ötödik alapíz

Fotó: Getty Images

2022-ben az umami – vagyis az ötödik alapíz az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett – még népszerűbb lesz. Az umami szó japán eredetű, leginkább úgy lehet magyarra fordítani, hogy kellemes, finom íz, amely megtalálható például a sajt- és halfélékben, valamint a paradicsomban és a spenótban. Sőt, már umamipasztát is lehet kapni!

Klímaizmus

Fotó: Getty Images

Egyre többen figyelnek oda arra, hogy étrendjükkel ne csak a szervezetüknek, hanem a bolygónak is kedvezzenek. A Waitrose jelentésében az áll, hogy a megkérdezett vásárlók közel hetven százalékának nagyon fontos, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a bevásárlókosarának a karbonlábnyoma. Azzal, ha helyi termelőktől vásárolunk, csökkentjük a húsfogyasztásunkat és lehetőség szerint a nem műanyagba csomagolt élelmiszereket választjuk, máris sokat tettünk a környezetért.

Az új növényi tej

Fotó: Getty Images

Ma már számtalan alternatívát találunk a boltok polcain a tehéntejre, ihatjuk a kávénkat mandula-, szója-, kókusz-, esetleg zabitallal is. És érkezik egy újabb szereplő is, a burgonyatej, amelynek előnye, hogy alacsony a cukortartalma és kevés benne a telített zsírsav – plusz a népszerű növényi tejeknél is környezetbarátabbnak számít.

Gasztronómia határok nélkül

Fotó: Getty Images

A fúziós konyha nem újdonság, most azonban még szabadabban, lényegében kötöttségek nélkül mixelhetjük a különböző országok konyhaművészetét egymással. Az egyik nemzet fűszerei a másik technikájával vegyítve, majd egy harmadik stílusában tálalva? Csak a fantáziánk szabhat határt az új fogásoknak. Aki inspirációra vágyik, nézzen majd körül a TikTokon, a videós közösségi oldalt várhatóan el fogják árasztani az ilyen ételkreációk.

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet