Érdekességek a Nők Lapja archívumából.

Akik december 31-én állnak az anyakönyvvezető elé, valóban új életet kezdenek. A költői lelkek különleges indokot sejtenek a szilveszteri esküvő mögött, a valóság azonban prózaibb. Mi tagadás, gyakorlatiasabb. Karácsony és szilveszter között összetorlódnak az ünnepek: könnyebb vendégeskedni, a barátok, ismerősök inkább szabaddá tehetik magukat. A vaskos anyakönyv kivakarhatatlan tintával őrzi a fiatal párok aláírását. Azt kutatva, hogyan sikerültek az óév utolsó napján kötött házasságok, találomra böngésztünk két budapesti házasságkötő terem anyakönyveiben. Kerestünk tíz évvel ezelőtti bejegyzéseket, ötéves házasságokat és olyanokat, ahol most ünnepük az első évfordulót.

1971. XII. 31.

Bálint Zoltán és Hernády Erzsébet esküvője. A leendő férj építészmérnök, Lipcsében szerezte diplomáját. Erzsi gyógypedagógus, értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozik. A házasságkötést egyéves udvarlás előzte meg. Elhatározásukról gyászjelentésben értesítették az érdekelteket. (Volt, aki „vette a lapot”, és gyásztáviratban fejezte ki részvétét a szörnyű csapás olvastán, mely e nagy reményekre jogosító fiatal párt érte szabadságuk végleges elvesztésekor.)

Késő délután csöngetünk be Bálintékhoz. Együtt a család, vacsorához készülődnek. Először meglepődnek, miért pont őket választottuk, majd nevetve „kapcsolnak”, amikor a szilveszteri évfordulóra emlékeztetjük őket.

— Hogyan telt az első tíz év? — ismétli kérdésemet a férj. Mozgalmasan. S már sorolja is: — Az első időkben — hiába volt Erzsi a feleségem — még mindig csak randevúztunk egymással. Lakást ugyanis nem tudtunk azonnal leakasztani a szegről. Mi négyen voltunk testvérek, Erzsiék öten. A szülők persze segítettek bennünket, de kacsalábon forgó palotára azonnal nem számíthattunk. Annak is örültünk, amikor végre egy közös albérletre futotta.

Így mégis kipróbálhattuk, mit is jelent a házasság. Csaba fiunk az albérleti szobába született. Azt tudtuk, hogy innen hamarosan mennünk kell. Pécsett állást kínáltak nekem — a műszaki főiskolán tanítottam — kétszobás lakást is kaptunk. Leköltöztünk Pécsre. Kingának, a kislányunknak ez a város lett a születési helye.

— Csakhogy — vág közbe Erzsi asszony — néhány évi gondozási szabadság után én is vissza akartam térni a munkámhoz. A régi iskolámtól nem szívesen váltam volna meg. Ez pedig egy Pest melletti kis településen, Csobánkán van. Ügy döntöttünk, elcseréljük a pécsi lakást és visszaköltözünk a fővárosba.

— Nagyon egyszerűen hangzik, így ment ez a valóságban is?

— Vidékről Pestre cserélni, azt jelenti, hogy a szép komfortos lakásért az ember kap egy kisebbet és csúnyábbat, fizet rá egy csomó pénzt, s áldhatja a jó szerencséjét a remek fogásért. Mi is így voltunk ezzel. Visszakerültünk Pestre, s megint négyen szorongtunk egy szobában. Aztán az elmúlt pár év alatt kicsit összeszedtük magunkat: nagyobbra cseréltünk.

— Szóval, minden rendben van?

— Dehogy — kapja föl a fejét a férj. — Mióta ideköltöztünk, állandó harc az életem. Lakóbizottsági elnök vagyok, s nem győzök perelni az IKV-val, a tanáccsal, az atyaúristennel. Jó is, hogy itt vannak az újságtól! Jöjjenek, nézzék meg a beázásokat, a folyton hibás csöveket. (S máris benne vagyunk egy IKV-panasz kellős közepében. De ez egy másik újságcikk témája lesz talán.)

1976. XII. 31.

Gál Sándor és Hajdani Beáta izgatottan vártak az anyakönyvvezetőre. Nem csoda, hisz öt évvel ezelőtt mindketten nagyon fiatalok voltak: a vőlegény is csak 21 éves. Sándor buszvezető a BKV-nál, Beáta adminisztrátor a Pénzügyminisztériumban. Házasságukat hosszas ismeretség után, háromévi együtt járás előzte meg.

— Jól ismerték egymást. Akadtak- e mégis problémáik eleinte?

— Nemcsak eleinte, még most is vannak összeütközések — igazít ki Bea. Az együttjárás nem együttélés. A randevú után ki-ki szépen haza megy. Nincs gondja arra, lesz-e tiszta fehérnemű, kitart-e a pénz hónap végéig, van-e otthon friss kenyér? Amikor összekerültünk, bele kellett tanulnunk a hétköznapi gondokba. Meg az alkalmazkodásba. Egymáshoz is, a szülőkhöz is. Hiszen egy darabig anyósoméknál laktunk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .