Szilveszteri ötletbuli és tippek az ünnepi vendéglátáshoz 1991-ből

Érdekességek a Nők Lapja archívumából.

Vadas Zsuzsa: Szilveszteri ötletbuli

Mikor legyünk káprázatosak, feldobottak, ha nem szilveszterkor? Íratlan szabály, hogy legalább egyszer, az év utolsó napján kitépjük magunkat a hétköznapok szürke és kemény vasmarkából. Ne a józan eszünkre hallgassunk, hanem arra a bennünk incselkedő kisördögre, aki azt súgja, hogy „fesd ki magad bátran, és vedd fel a legszebb ruhát, vagy azt, amit úgysem mernél viselni soha máskor!” Na, de milyen legyen az a ruha? Tartsunk szemlét a ruhásszekrényünkben, és nézzük meg, hogy mit tehetünk? Melyik ruhánk legyen az, amely némi fortéllyal, ügyes kiegészítéssel könnyen átlényegülhető a szilveszter pezsgős, bolondos hangulatához?

1. Az idei tél nagy divatja a sima és testhez álló fekete ruha. Érdemes beszerezni, mert különféle kiegészítőkkel szinte egész évben jól kihasználható. Lehet kötött, de készülhet bármilyen puha, a testre rugalmasan tapadó anyagból. Szilveszterre „megbolondíthatjuk” aranyövvel és kabátkával. A zakó anyaga brokát.

2. Ismét egy kis fekete kombinéruha, amely otthon is megvarrható, és a szilveszter tiszteletére felgyöngyözhető. A hozzávaló gyöngyöket megvásárolhatjuk, de a megunt nyakláncokat is átfűzögethetjük ruhadísznek. Rendkívül elegáns a fekete gyöngyrojt fehérrel vagy színtelen üveggyönggyel keverve, de élénkíthetjük a fekete ruhát piros vagy akár tarka gyöngyökkel is. Vegyünk gyöngyfűző fonalat (kapható!), és daraboljuk fel olyan hosszúságúra, amire ráfér kb. tizenhat gyöngyszem. Hagyjunk néhány centit az elvarrásra is. A gyöngyök lehetőleg különböző nagyságúak legyenek. A fonalakra a következő sorrendben fűzzük fel a szemeket: a csüngő végére egy nagy gyöngy – lehetőleg csepp formájú – kerüljön, utána egy kisebb, majd három nagyobb, ismét egy kicsi, ezt kövesse két kisebb csepp formájú és végül három kis gyöngyszem. A felfűzött gyöngyrojtokat varrjuk rá a ruhára, a képen látható elosztásban. Az elejét végiggyöngyözhetjük, hátul csak a kivágást tűzzük körbe.

3. Karcsú derék, bokorugró miniszoknya – ez is a divat egyik érdekes újdonsága. Főként fiataloknak ajánljuk. A ripszvászon balerinaszoknyácska tovább fodrozható két óriási díszcsokorral. Tüllből vagy csipkéből – lehet maradék anyag vagy divatjamúlt blúz – kerek fodrokat készítünk, erre tesszük a széles selyemszalagból kötött csokrot, és rátűzzük a szoknyára. A nagyon vékonyak vörös vagy lila csokorral is díszíthetik a szoknyájukat, de akkor hasonló színű legyen a harisnyájuk is.

4. Bolondos szilveszteri és báli viselet – ugyancsak fiataloknak – a sokfodros bukorugró szoknya. Taftból akár magunk is elkészíthetjük. Elsőnek megvarrjuk a sima alapszoknyát, és erre tűzzük rá körben a fodrokat. A képen látható szoknyán öt fodor van: a legfelső hossza 14 cm, a bősége 3 m. A többi fodor hosszúsága 17 cm, és erre jön még 2-2 cm, a ráhajtásra. A derékfodor után következő fodrok bősége sorrendben a következő: 3,20 m, 3,40 m, 4,60 m, legalul pedig 5,60 méter. Vagyis jó sok anyag kell hozzá, de nagyon mutatós, és bármilyen felsőrésszel hordható. Variálhatjuk is a fodrokat: egy sor egyszínű alá tehetünk egy sor mintásat. 

F. J.: Hétköznapi fortélyok – Vendégség

Kedves háziasszonytársaim! Csak akkor hívjanak vendéget, ha igazán szívesen teszik. A vendégség megszervezése előtt alaposan gondolják át az alábbiakat. Ahhoz, hogy egy vendégség igazán jól sikerüljön, kérem, fogadják meg a pontokba szedett tanácsokat:

1. Csak annyi vendéget szabad egyszerre meghívni, amennyi kényelmesen elfér anélkül, hogy szorongani kelljen az asztalnál. Ahhoz, hogy ne érezze magát a vendég úgy, mintha hering lenne, személyenként legalább 60-65 cm-nyi hely szükséges az asztalnál. Hely hiányában inkább olyan vendéglátást kell szervezni, amelyhez nincs szükség étkezőasztalra, tehát az ételek mindegyikét kistányérból, villával vagy kézzel, „köröm” közül, kanapén, fotelben ülve vagy akár állva is el lehet fogyasztani. (Sajnos a lakótelepi lakások nagy részében nincs hely nagy étkezőasztal számára, ezt alkalmilag, a szoba átrendezésével és egy nagy, összecsukható asztal beállításával lehet csak megoldani.)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .