Cicuska-export – Gyermekprostitúció a ’80-as években Magyarországon

Benke Péter emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

1867 november

Az Országgyűlés pezsgő légkörében minden képviselő felkapta a tejet arra az interpellációra, amit egy bizonyos Jókai Mór címzett a belügyminiszterhez. „Lelketlen emberkereskedők erdélyi gyermeklányokat csalnak Konstantinápolyba, ahol örömlánynak adják el őket.” A borzalmas kínok elől sokan megszöknek, menedéket kérve az osztrák nagykövetségen, ahonnan egyenesen visszajuttatják őket kizsákmányolóiknak, a mulatók tulajdonosainak. Mások gyalog vágnak neki a haza vezető útnak, ezeket még a határ előtt utoléri a rabszolgahajcsárok karma.

A belügyminiszter válaszában jelezte: tud hasonló esetekről. Jelentős apparátust hozott létre abból a célból, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő. Az interpelláló képviselő és a tisztelt ház elfogadta a belügyminiszter válaszát, ezzel az ügy végleg lekerült a napirendről.

1986 november

Willy disco néven kis csoport indul Damaszkuszba, egy bár szerződtette őket fél évre. A csoport vezetője Horváth Vilmos előadóművész, tagjai ifjú, táncos lábú leányzók, akik nemrég végeztek az artistaképzőben. A kiutazást az ilyen ügyekben monopolhelyzetet élvező Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat (MACIVA) szervezte.

Nem telt el azonban a fél évből csak egy hónap, amikor a leányok hazatértek, amint az később kiderült, kissé szokatlan módon, diplomáciai közbenjárással. A rokonok ölelő karokkal, a MACIVA polgári perrel várta őket.

1987 november

A csoportból csupán ketten vállalták az események felelevenítését. Reményi Ágnes műfajváltással került a showszakmába, korábban néptáncos volt. A szíriai kaland után úgy döntött, egyelőre nem vállal több ilyen munkát.

— Willy azzal keresett meg, hogy összeállított egy műsort, amit leszerződtetett egy damaszkuszi bárral. Ha velük tartok, napi hatvan dollárt kereshetek, annyi a gázsi, ő elintéz minden papírt, ő lesz a csoportvezető.

Mivel a külföldre induló produkciókat a MACIVA közvetíti ki, a cirkusz központjában írtuk alá a szerződést. Ez hat hónapon keresztül, napi negyvenöt perces bárműsorért 60 dolláros gázsit rögzített, amelynek 10 százalékát úgynevezett impresszálási díjként haza kell utalnunk a MACIVÁ-nak. Tartozunk ezentúl havi 26 dollár társadalombiztosítást fizetni, továbbá egy nyilatkozatot aláírni, amelyben kötelezzük magunkat, hogy a bárban semmit sem fogadunk el a vendégektől. Annyi felvilágosítást kaptunk még, hogy nadrágot ne vigyünk, mert a mohamedánok azt nem állják, és baj lehet belőle.

Megérkeztünk Damaszkuszba. Az első kellemetlen meglepetés a szálláshelyen ért. Eddigi útjainkon apartmanokban szállásoltak el minket, itt viszont négyen zsúfolódtunk össze egy kis lyukban, ráadásul az előre jelzett ár duplájáért. A szálloda — enyhén fogalmazva — nem volt az elit negyedben. Nem főzhettünk, naponta négyórás áramszünetet tartottak, gyakran elzárták a vizet is. A nőkre vonatkozó kijárási tilalom miatt nem is hagyhattuk el a szobát — amit ideális munkakörülmények és jó kereset mellett még el is viseltünk volna.

Egy hét után kiderült, hogy nem dollárban, hanem szíriai fontban fizetnek, amit sem kihozni, sem átváltani nem lehet. Mivel napi hat dollárt kellett a MACIVÁ-nak hazautalni, telefonáltunk Barlangi Istvánnak, a nemzetközi osztály vezetőjének, aki még a szerződés aláírásakor ígéretet tett, hogy segít, ha problémáink lesznek. Készségesen megígérte, hogy elintézi az impresszálási díj csökkentését és azt is, hogy három hónap kedvezményt kaphatunk a befizetésre. Ezalatt — úgy mondta — rendezhetjük a vitás kérdéseket. Megtudtam, hogy előttünk már járt itt egy csoport, s ők rendesen átutalták a pénzt. Csupán azt nem értettük, hogy miképp csináltak a száz fontból dollárt, vagy milyen más módon jutottak konvertibilis pénzhez. A későbbiekben aztán minden világossá vált.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .