Hosszú kozmikus vonalat rajzol szemünk elé a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold december 10. éjjelén. Az egymástól 15-20 fokra járó égitestek megfigyeléséhez távcsőre sem lesz szükségünk, az együttállás szabad szemmel mutatja majd meg igazi szépségét. Érdemes egész decemberben figyelni az eget, mert Mikulástól szilveszterig szebbnél-szebb együttállásokban gyönyörködhetünk az esti égbolton – adta hírül a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az éjszakai égboltot mindig is érdeklődéssel kémlelte az ember: hol irányt mutatott, hol pedig csak egyszerűen gyönyörködtetett. Bármikor érdemes csillagokat nézni (a legjobb helyekről már mi is írtunk), de hamarosan még különlegesebb látványban lehet részünk: három bolygó és a Hold áll egyvonalban. A jelenség december 10-én, naplemente után fokozatosan bontakozik ki a szemünk előtt, mind a négy égitest pedig 17:00-kor látható majd teljes pompájában. Az együttállás első szabadszemes tagja, az Esthajnalcsillag, másnéven Vénusz olyan fényes lesz, hogy akár a napnyugta pillanatában is láthatjuk már.

Második a sorban a Szaturnusz, amely naracssárgás csillag formájában bukkan elénk, a sötétedés beálltával. Látszó átmérője a legkisebb a megfigyelhető bolygók közül, korongjának megpillantásához 20-30x nagyítású távcső szükséges. Gyűrűje viszont az egyik legcsodálatosabb alakzat az egész égbolton, ha van távcsövünk, mindenképp érdemes gyönyörködni benne.

Ilyen látványra számíthatunk december 10-én 16:50 perckor. (kép: Svábhegyi Csillagvizsgáló / Stellarium program)

A Jupiter, mivel még magasan jár az égen, kiválóan megfigyelhető. Egy legalább 10x-es nagyítású kézitávcsőben a körülötte keringő Galilei-holdak is felbukkannak, bal oldalán az Io és az Europa, jobb oldalán a Callisto és a Ganymedes tartózkodik majd. Nagyobb nagyításon a bolygó egyenlítői felhősávjai, és ezek bájos felhőörvényi, fodrai is szemeink elé tárulnak.

A bolygósorakozót végül a Hold zárja. Egy kézitávcsővel már szépen megfigyelhetjük rajta a sötét holdi tengereket, sőt, néhány krátert is a fény-árnyék határon. A megvilágítatlan oldal derengése, a titokzatos hamuszürke fény már elég halvány, de távcsővel ez is látszik majd. Akinek nincs saját távcsöve otthon, annak érdemes lehet ellátogatni a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ahol Budapest legnagyobb bemutató távcsövét használják az égitestek észlelésére.

A bolygók és a Hold déli szarvának méretarányos távcsöves látványa, legalább 100x nagyításon. (kép: Svábhegyi Csillagvizsgáló / Winjupos és Virtual Moon Atlas szimuláció)

Együtt köszöntjük 2022-t is

Bár az együttállás december 10-én a leglátványosabb, a cérnavékony, majd egyre dagadó holdsarló útját már december 6-a estétől kezdve végigkövethetjük az égen. Szilveszterkor a három bolygóhoz még a Merkúr is csatlakozik, hogy január 4-én, a Vénusz-Merkúr-Hold-Szaturnusz-Jupiter csodálatos ötös együttállásával köszönthessük az újévet.

Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló