Jónap Rita írása a Nők Lapja Tél 2021-es számából.

Olyan sok szerepben láthattuk már, mégis olyan keveset tudunk róla. A világ szemében ő maga Bridget Jones, minden szinglik ősanyja, a hatalmas nagyibugyiban meg az apró párducmintásban is. Leghíresebb alakításával azonosítjuk, pedig tudjuk, hogy nem brit, nem túlsúlyos, nem dohányzik, és a valóságban egészen más. De mégis milyen?

Játszott ő már mindent a szelíd, egyedülálló anyukától a gyilkos lokálénekesnőn át Judy Garlandig, van két Oscar-díja, négy Golden Globe-ja. Szépségét az egekig dicsérték, majd mértéktelen plasztikáztatással gyanúsították. Külsején, szerepein, aktuális párkapcsolatán huszonöt éve csámcsog a sajtó, ő mégis zavartalanul közlekedik az utcán, bele tud simulni a hétköznapokba. A titka valószínűleg az, hogy hiányzik belőle a „dívagén”, és végtelenül emberi. Ezt mondják róla a kollégák, a kritikusok, a barátok és a rajongók.

Győzött a B terv

Nem színésznőnek készült, sokáig eszébe sem jutott, hogy a színpadon vagy a filmvásznon keresse meg a kenyerét. 1969-ben született Texasban, svájci származású mérnök édesapja és norvég származású ápolónő édesanyja második gyermekeként. Okos, szorgalmas és örökmozgó diák volt, iskolás éveiben kosárlabdázott, baseballozott, focizott, játszott amerikai futballt, és tagja volt a szurkolócsapatnak. Újságírónak készült, annak örült a legjobban, ha ajándékba jegyzetfüzetet és megfelelő ceruzákat kapott, felvillanyozta a lehetőség, hogy csak rajta múlik, milyen történeteket mesél el azokon a lapokon. Austinban, a Texasi Egyetemen szerzett bölcsészdiplomát angol szakon, ahol csak azért vett fel drámaórákat, hogy meglegyen a szükséges mennyiségű kreditje. Az előadásokat, majd a próbákat azonban annyira élvezte, hogy úgy döntött, szerencsét próbál.

A texasi láncfűrészes gyilkos visszatérben már felfigyeltek rá

Első munkája egy marhahúsreklámban volt, majd akadt egy-két apróbb szerep sorozatokban, felejthető vígjátékokban. A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér nem aratott túl nagy sikert, de páran felfigyeltek Zellwegerre, például a Variety újságírója szerint ő lett „a legfélelmetesebb sikolykirálynő Jamie Lee Curtis óta”. A Szerelem és egy 45-ös című krimi szintén nem éppen korszakos alkotás, de Zellwegert mindenki dicsérte, ő pedig áttette székhelyét Hollywoodba. Korábban ez a lehetőség már többször felmerült, de nem merte meglépni, mert attól félt, nincs elég tapasztalata és tehetsége, valamint hiányzik belőle az álomgyárban való boldoguláshoz szükséges versenyszellem. Még ekkor is úgy tekintett a színészkedésre, hogy ha nem jön be, legfeljebb hazaköltözik, és újságíró lesz valamelyik texasi helyi lapnál. Erre végül nem került sor, mert a Jerry Maguire – A nagy hátraarc című filmben Tom Cruise partnereként feltette magát a térképre.

A Jerry Maguire – A nagy hátraarc című filmben

Öt évvel később a Betty nővér főszerepéért megkapta a Golden Globe-ot, igaz, pont a mosdóban volt, amikor Hugh Grant szólította. Később azzal védekezett, hogy rúzsos lett a foga, és úgy mégsem lehet a színpadra vonulni! Volt már jelentős díja, és a kritikusok az összes szerepben dicsérték, a világhírt mégis egy könnyű, de emlékezetes komédia hozta el számára.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .