Nagy Emőke emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

A regresszió azt jelenti, hogy visszalépünk a múltba, megnézzük, milyen trauma ért minket gyerekkorunkban. Erre megváltozott, de éber tudatállapotban is lehetőség nyílik. A kezelések során – egy képzett terapeuta segítségével – a beteg meg tudja gyógyítani önmagát.

Dr. Daubner Béla pszichiáter több mint negyedszázada foglalkozik hipnózissal, regressziós hipnózissal is. Ezt a módszert kiválóan lehet alkalmazni, ha valakinek, mondjuk, közlekedési fóbiája van, nem mer buszra vagy metróra szállni. Jó eredménnyel használják a pszichoszomatikus betegségek esetében is, amikor a lelki baj testi tüneteket okoz. Ilyen a fekélybetegség, a krónikus vastagbélgyulladás, a magas vérnyomás kialakulásának kezdeti szakasza, az infarktus és egy csomó bőrbetegség, mint a pikkelysömör, az allergiák és az asztma.

Daubner doktor régóta foglalkozik a módosult tudatállapotokkal. Azt mondja, az ember tevékenységének nagy része nem tudatos, viszont ez a tudattalan rész óriási lehetőségeket hordoz, ezt használják fel a terápia során.

Hipnózisban megszűnik a fájdalomérzet, s a beteg gondolkodása visszatér a gyerekkori gondolkodás szintjére, a fantázia jobban működik, a külvilág kontrollálása a terapeután keresztül zajlik. Ezeket az előnyöket fel lehet használni a gyógyításban.

Kerüljék a sarlatánokat!

Lényeges, hogy képzett terapeutához forduljon a beteg, mert káros és veszélyes, ha a reklámozott, borsos árú gyorstalpaló tanfolyamon megtanulnak hipnotizálni, aztán egymást kezdik el hipnózissal visszavezetni a múltba, ám ott mindenféle galibát okoznak. Mert nem a hipnózis gyógyít, hanem a közben alkalmazott terápia.

-A tudás megszerzéséhez több évtizedes felkészülés kell. és rengeteg gyakorlati tapasztalat. Itthon csak a Hipnózis Egyesület és az Integratív Pszichoterápiás Egyesület képezhet hipnotizőrt.

A módosult tudatállapot abban egyedülálló, hogy a személyiség rejtett részeit teszi hozzáférhetővé. Azokat, amelyek a beszéd megtanulása előtt alakultak ki. A súlyos, hasadásos elmebetegségek, pszichoszomatikus és nárcisztikus betegségek, a kényszerneurózisok ebben a fázisban keletkeznek, amikor a gyerek még nem tud beszélni, de szimbólumokban gondolkodik (ez a tudattalan és a kollektív tudattalan). A terapeutának tehát lehetősége van közvetlenül, szimbolikus szinten gyógyítani. Ezért különleges ez a terápia.

A módosult tudatállapotnak számos válfaja van. Sok beteg elmondja, hogy áll a megállóban, kezd szorongani. remeg a keze. kalapál a szíve, úgy érzi, nyomban meghal, alig kap levegőt, hát elfut, nem száll fel a buszra. Ilyenkor ő is módosult tudatállapotban van – beszűkül a tudata. Tudja, hogy semmi baja nem lesz, mégsem tud felszállni, mert a szorongásos rosszullét elkezd működni, és föladja. Ezt hívjuk elkerülő viselkedésnek. A szorongásos rohamot csökkenti a gyógyszer, de hosszú távon a személyiséget kell meggyógyítani, hogy gyógyszer nélkül élhessen. A regressziós hipnózist már bizonyos skizofréniák kezelésére is használják.

Nem csak gyógyítani lehet hipnózissal. A pszichoterápia személyiségfejlesztő, készségfejlesztő tréningekkel, az önismeret fokozásával segít, hogy teljesebben kibontakozzon a személyiségünk.

Átírhatjuk a jövőnket

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .