Gyenes István emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Az Egészségügyi Világszervezet a nyugati országokban végzett kutatások alapján megállapította, hogy ott minden tizedik ember idegbeteg. Ezért elhatározták, hogy világviszonylatban alaposan megvizsgálják a lelki egészség kérdését. (Újsághír)

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete nem először közöl ilyen hírt. Már évekkel ezelőtt sürgős feladatként állította az orvostudomány elé az ideg- és elmebetegségek megelőzését és leküzdését. Hivatkozott a Lancet című tekintélyes angol orvosi lap adataira: Amerikában 1958-ban minden második kórházi ágyat ideges elmebetegek foglaltak el, s ugyanebben az évben 8 millióira becsülték azoknak az amerikaiaknak a számát, akik kórházi ápolás nélkül szenvedtek végig rövidebb-hosszabb ideig tartó idegzavarokat. Miért éppen Amerikát emlegetik folyton? — kérdezhetné valaki. A választ egy könyv címében és megjelenésének feltűnő dátumában is megtalálhatjuk: G. M. Beard orvos American nervousness (Amerikai idegesség) címmel írt tanulmányt énről a kérdésről — 1880-ban! Vagyis már 80 évvel ezelőtt jellegzetesen amerikai betegségnek ismerte fel az idegzavarok tömeges megjelenését, s ezt az ottani, különösen nagyvárosi életmóddal magyarázta. Bing svájci orvos pedig néhány évvel ezelőtt megállapította, hogy az “amerikai idegesség” átterjedt a modern Európára is, s “ennek okait azokban a jelenségekben kell keresni, amelyeket társadalmi viszonyaink elamerikaiasodásának neveznek”. Érthető tehát, hogy az Egészségügyi Világszervezet a nyugati országokról közli ezeket a riasztó adatokat.

Senki sem tagadja azonban, hogy a modem élet az egész világon fokozott terheket ró az idegrendszerre, s mindenütt fontos feladatnak tartják a lelki egészség gondozását.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .