Nagy Lajos pedagógus emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Általános és középiskoláinkban most fejeződött be az első negyedév. A nevelők lemérték a tanulók eredményeit és ennek megfelelően azok, akik eddigi feleleteik alapján elégtelen eredményt mutattak, rovót, akik az elégségesnél gyengébbek ugyan, de az elégtelennél valamivel jobbak, intőt kaptak. A szülőkben felmerül a kérdés, mit kell tenniük, hogy az intőt, rovót a gyermek minél előbb kijavítsa?

Az a szülő cselekszik ilyenkor helyesen, 

aki a verés és hangos szidások helyett felderíti azokat az okokat, melyek az elégtelen osztályzatokat eredményezték. Ez lehet: a tantárgy meg nem értése, iskolakerülés, a szorgalom hiánya stb. Nem a gyermek ellen, hanem e hibák megszüntetéséért kell küzdeni! Üljön le gyermekével, és nyugodt légkörben, komolyan, őszintén beszélgetve próbálja megértetni vele a tanulás fontosságát. Bátorítsa, hogy a jövőben több segítséget fog kapni. Mindaddig, míg ki nem javítja rossz osztályzatait, a minimumra kell csökkenteni az iskolán kívüli szórakozásokat. De keltsünk benne új reményt: amint sikerül jobb eredményt elérnie, mértékletesen újra mehet moziba, szórakozni. A tanuló érezze, hogy a szórakozásról nem büntetésből, hanem saját érdekében kell átmenetileg lemondania.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .