Borbás Borbála emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Hogy lesz akkor ezután? – nyilall a gyerekbe a kérdés. Mert elképzelni is lehetetlenség, hogy elválik az a két ember, aki eddig a megingathatatlan biztonságot, a teljes egészet alkotta számára.

A válás a gyerekek biztonságérzetét ingatja meg. Márpedig minél kisebb egy gyerek, annál fontosabb számára a biztonságérzet — magyarázza Gajdos Judit pszichológus. És minél kisebb egy gyerek, annál érzékenyebb a hangulatokra, a feszültségekre, a hangsúlyokra. Ezekből olvassa ki, ha a szülei kapcsolatából eltűnt a harmónia. A kicsik ráadásul hajlamosak azt hinni, hogy miattuk romlott el. Ettől szomorúak. És aggódnak is. Úgy élik meg a válást, hogy ami egyszer megtörtént, az ezután bármikor megtörténhet. Ha az egyik szülő elment, vajon nem tűnik- e el a másik is?

Igen, el kell mondani neki, ha a szülők eldöntötték, válnak. Fölösleges azt hazudni, hogy apa elutazott, vagy anya a beteg nagypapát ápolja. A gyerekek ugyanis pontosan érzik, milyen jellegű a baj. Inkább meg kell próbálni elmondani a valóságot egyszerű módon. És azt is, hogy nem miatta történt így. Meg kell értetni vele, hogy ez a szülők ügye, de mindketten ugyanúgy szeretik őt továbbra is. Feltétlenül beszéli kell arról is, mi lesz ővele, kivel és hol fog élni. Kisebb gyerekeket nem jó ilyen választás elé állítani. A nagyobbakat viszont nem lehet kihagyni ebből a döntésből.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .