Hová utazzunk jövőre? Ezek 2022 toplistás úti céljai

Magyarország egyik szomszédja előkelő helyen szerepel a top 10-es listán.

Egy angol pár, Tony és Maureen Wheeler 1973-ban kiadott egy ázsiai úti könyvet, ezzel pedig megalapozták a Lonely Planet márka alapjait, amely most, ötven évvel később is a világutazók egyik legkedveltebb virtuális idegenvezetője. És bár a koronavírus-járványt még korántsem hagyhattuk magunk mögött, a Lonely Planet szerkesztői – abban bízva, hogy jövőre szabadon és biztonságosan utazhatunk – elkészítették a Best in Travel 2022 című könyvet. A napokban megjelent kiadvány tele van jobbnál jobb desztinációkkal, ahová a következő évben ellátogatnánk, például találunk benne top 10-es listát városokra, régiókra és országokra vonatkozóan is.

10. Egyiptom

Fotó: Getty Images

Az ókori világ hét csodájának egyikét, a gízai piramisokat egyszerűen látni kell! A több mint 4500 éves építészeti bravúrokról egyre több érdekességet derítenek ki a történészek. Dzsószer fáraó lépcsős piramisát, amely eredetileg 62,5 méter magas volt, és amely a piramiscsoportban a legrégebbi, tavaly nyitották meg újra a látogatók előtt.

9. Malawi

Fotó: Getty Images

Az alig több mint százezer négyzetkilométeres ország helyett a turisták gyakran választják a szomszédos Mozambikot vagy Tanzániát, pedig „Afrika meleg szíve” is szeretettel várja a látogatókat – például a világ kilencedik legnagyobb tavával, a Malawi-tóval, amely a Föld minden más tavánál több halfajnak ad otthont. És persze Malawiban is lehetőségünk nyílik szafaritúrára menni, hogy természetes élőhelyeiken csodálhassunk meg elefántokat, páviánokat, vízilovakat és egyéb állatokat – ráadásul a környező országokhoz képest igen kedvező áron.

8. Nepál

Fotó: Getty Images

Ha Nepálról beszélünk, természetesen a Mount Everestről is szót kell ejtenünk, de a főként a Himalájában fekvő ország nem csupán a világ legmagasabb hegyének megmászását kínálja az odalátogatóknak. A Musztáng-régióban a túrázók felfedezhetik a sivatagos fennsíkot, magánszállásokon ismerhetik meg a helyiek szokásait, és olyan nepáli specialitásokat kóstolhatnak, mint a jakvajjal ízesített kávé.

7. Omán

Fotó: Getty Images

A fjordokról egyértelműen Norvégia jut eszünkbe – talán mert nem jártunk még az ománi Muszandamban! A Hormuzi-szorossal határos hegyek a kétezer méteres magasságot is elérik, a partvidék pedig mélyen benyúló öblökkel tagolt, ezért is szokták „arab Norvégiának” hívni Omán ezen részét. De egyúttal ellátogathatunk a Rab-el-Háliba (arabul üres negyedet jelent), a világ legnagyobb folyamatos homoksivatagába, ahol Omán összeér Jemennel, Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel.

6. Anguilla

Fotó: Getty Images

Bár az országok listájára került fel, Anguilla valójában Nagy-Britannia tengerentúli területe, de a karib szigetet egyértelműen fel kell venni a bakancslistánkra. Akvamarinszínű tenger, 33 strand, legalább 26 fok, szuper szállodák és ételek – kell ennél több?

5. Szlovénia

Fotó: Getty Images

A hozzánk legközelebb eső toplistás ország Szlovénia, az ország, ahol mindent megtalálunk: tengerpartot, hegyeket, történelmi múltú városokat… A fővárost, Ljubljanát és a festői Bledi-tavat akár egy hétvége alatt is bebarangolhatjuk. De nemcsak a Lonely Planet figyelt fel délnyugati szomszédainkra: a Michelin Guide idén hét csillagot osztott ki a szlovén éttermek között.

4. Belize

Fotó: Getty Images

Felfedezni maja romokat, vibrálóan kék vízben úszni és közvetlen közelről megcsodálni a hihetetlen vadvilágot – Közép-Amerika keleti partján, az apró Belize-ben ez vár ránk. És akkor az UNESCO Világörökség részét képező Belize Korallzátony Rezervátumot még nem is említettük! Közép-Amerikában ez az egyetlen angolul beszélő állam, az USA több nagyvárosából közvetlen járattal elérhető.

3. Mauritius

Fotó: Getty Images

A kicsiny szigetállam kapcsán a Google keresőmezőjébe legtöbbször azt írják be az internetezők, hogy „hol van Mauritius?”. Nos, az Indiai-óceánban, kb. 900 kilométerre keletre Madagaszkártól. És hogy miért érdemes ilyen messzire repülnünk? A CNN egyik munkatársa az alábbi indokokat sorolta a cikkében: multikulti, békés lakosság, nagyszerű golfpályák, számtalan vízi sport, hegyi túrák, madárles, luxushotelek, gyarmati stílusú főváros, remek ételek, gyönyörű strandok, élénk éjszakai élet, a világ egyik legrégebbi lóversenypályája…

2. Norvégia

Fotó: Getty Images

A hosszú évek óta a világ legboldogabb országai közé tartozó Norvégia a Lonely Planet listáján is dobogós helyen végzett. A boldogságérzetből a turistáknak is jut, például ha ellátogatunk a Bøkeskogenbe, a világ legészakibb bükkerdejébe, amely nagyjából kétórányira van Oslótól. Így egy nap alatt belekóstolhatunk a norvég fővárosba és vidékbe is.

1. Cook-szigetek

Fotó: Getty Images

A Lonely Planet utazási kívánságlistájának élén a 15 szigetből álló, csendes-óceáni Cook-szigetek áll, amelyet a világ egyik leggyönyörűbb helyének tartanak. Itt snorkelezés, búvárkodás és horgászat után megismerkedhetünk például a Te Vara Nui falu maori közösségével.

Ha pedig inkább városlátogatásokat tervezünk 2022-re, érdemes egy pillantás vetnünk a városok top 10-es listájára is.

  1. Auckland, Új-Zéland
  2. Tajpej, Tajvan
  3. Freiburg, Németország
  4. Atlanta, USA
  5. Lagos, Nigéria
  6. Nicosia, Ciprus
  7. Dublin, Írország
  8. Merida, Mexikó
  9. Firenze, Olaszország
  10. Kjondzsu, Dél-Korea

Kiemelt kép: Getty Images; Forrás: Lonely Planet, CNN