Állati művészet: nagyon vicces a Google legújabb alkalmazása

Emlékszel a néhány évvel ezelőtti őrületre, amikor egy fotó alapján a Google applikációja megkereste, hogy melyik híres festményen „szerepelsz”? Végre elérkezett ennek az állatos bővítménye is, amit gyorsan ki is próbáltunk.

Azt mondják, hogy a háziállatok egy idő után elkezdenek a gazdáikra hasonlítani (vagy fordítva?) – de lehet, hogy már Rembrandt vagy Picasso is megfestette a portréját? A Google régi-új alkalmazása friss bővítményének köszönhetően ezt másodpercek alatt kiderítheted.

Az iOs és Androidon is elérhető ingyenes Arts & Culture (művészet és kultúra) applikáció Pet Portraits (állatportré) elnevezésű bővítménye a világ számos intézményének gyűjteményében keresgél a művészeti hasonmások után. Az alkalmazás emberi változata, az Art Selfie (művész szelfi) 2018-ban indult útnak, és rövid időn belül több mint 120 millió fotót töltöttek fel az érdeklődők.

Kutya egy világ

Az állatos képünk betöltése után az applikáció algoritmusa több tízezer alkotás közül kiválasztja azt, amelyik a leginkább hasonlít a kedvencünkre. A kapott képpárt pedig letölthetjük, megoszthatjuk, vagy továbbszerkesztve akár gif-et is készíthetünk belőle, az eredményekre koppintva pedig érdekességeket tudhatunk meg az egyes műalkotások mögött álló történetekről és művészekről. Ráadásul nemcsak kutyával, hanem bármilyen más háziállattal is működik, legyen az macska, madár vagy akár hörcsög – bár a ritkább fajokra érthető módon kevesebb találat fog szüetni.

Mivel a szerkesztőségünkben mindenkinek van legalább egy kisállata, rögtön rávetettük magunkat, és kipróbáltuk, hogy vajon mennyire hasonlítanak a festményekre a kedvenceink, illetve vice-versa. A galériára kattintva mutatjuk is a kapott eredményeket:

Galéria | 6 kép

 

Fő a biztonság

A móka mellett azonban az is fontos kérdés, hogy mi történik az applikációban használt képekkel, amire a Google felelősségvállalási nyilatkozatában ad választ. Eszerint a képek a telefonon maradnak, és azokat csak az állatportrék megkeresésére használják fel: „A háziállatának képét csak arra használjuk, hogy olyan műalkotásokat találjunk, amelyek hasonlítanak az Ön háziállatára. A fényképét nem küldjük el a készülékéről, és csak Ön láthatja, kivéve, ha úgy dönt, hogy megosztja azt másokkal.”

Forrás: BBC Kiemelt kép: Getty Images