Osztály fehérben és narancsban – A gyermeknőgyógyászatról 1981-ből

Szász Anna emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

Négy kórterem, tíz ágy. A fehér csempe, a lüktető narancs színű bútorok és lámpák, a mintás függöny, a kislányok méretre varrott pöttyös hálóinge sem feledteti el, hogy kórházban vagyunk. Még minden makulátlanul új. Az íróasztal a folyosón, az ügyeletes nővér naplója, a falra függesztett papír az általános tudnivalókkal, miszerint a gyermekgyógyászati részleg szervezetileg a szülészeti klinikához tartozik. Betegfelvétel és hazaadás csak szülő vagy gyám jelenlétében. Gyógyszerelés: az egyszeri, beveendő adagot a nővér a gyermek szájába adja, és meggyőződik arról, hogy lenyelte stb, stb.

Idén tavasszal nyílt meg a gyermeknőgyógyászati osztály az OTKI Szülészeti Klinikáján. A legfiatalabb beteg — e pillanatban — háromhónapos, a legidősebb tizennégy éves.

A gyermeknőgyógyászat már öt évvel ezelőtt — mikor először találkoztam és készítettem interjút dr. Örley Judittal, a részleg vezetőjével — sem volt Magyarországon teljesen ismeretlen. A harmincas években voltak már úttörői, másfél-két évtizede a fővárosban és vidéken nyílt egy-két szakrendelő, létesült néhány kórházi ágy a szülészeti osztályokon. De önálló szakma rangjára csak a legutóbbi években emelkedett.

1977-ben rendelte el az egészségügyi minisztérium a gyermeknőgyógyászati hálózat kiépítését. Ma 33 ambuláns szakrendelő működik, van minden megyeszékhelyen, klinikán, nagyobb városban. 1978 óta tehetnek szakvizsgát a gyermekorvosok és nőgyógyászok hároméves gyakorlat után. Az utolsó lépés volt az önálló osztály megnyitása. Feladata kettős; gyógyítás és továbbképzés.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .