Tudósítónktól: Jó ügyért – Prága, 1981. november 8–13. Nők világkongresszusa

Szilágyi Éva emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

6+1 — Hat gondosan előkészített témakörű munkacsoport működött Prágában a Nők Világkongresszusán, s egy spontán született. Ez utóbbiban, a speciális bizottságban az indulataikat, érzelmeiket nehezen fékezték a részvevők.

Pereg a film. Dokumentumok. Vietnami háború… Palesztin menekülttábor… Salvador mai „hétköznapjai”… Szenvedés és halál. A színhelyek változnak, hisz a II. világháború óta számos országban került sor agresszióra, szennyes háborúra, elkeseredett és elszánt függetlenségi harcra. A film: vádirat az imperializmus ellen.

Az ENSZ 1974-ben nyilatkozatot fogadott el a nők és a gyerekek védelméről — háborús konfliktus, rendkívüli helyzet veszély esetén —, bűnnek minősíti a velük szembeni embertelen bánásmódot, elnyomást. A speciális bizottság ennek szellemében foglalkozott a veszélyeztetett nők és gyermekek helyzetével. Gisele Rabesahala madagaszkári kulturális miniszter együttérzéssel, nagy tapintattal vezette e bizottságot, ahol Kambodzsától Közép-Amerikáig, Libanontól Dél-Afrikáig, Észak-Írországtól Chiléig a világ fájó pontjairól érkezettek számoltak be helyzetükről. Agresszió, terror, faji megkülönböztetés … Tények és adatok, emberek és népek tragédiái. A speciális bizottság a kongresszus és a közvélemény elé tárta a megcáfolhatatlan bizonyítékokat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .