Ha nem teljesíted ezt a tesztet 1 perc alatt, baj lehet a szíveddel

Az alábbi teszt ugyan nem ér fel egy átfogó kardiológiai vizsgálattal, de fontos dologra hívhatja fel a figyelmet.

Tesztelni a szívünk egészségét az otthonunkban? Megvan erre is a mód! Az Európai Kardiológusok Társasága nem is olyan régen publikált egy tanulmányt Tesztelje a szíve egészségét lépcsőmászással címmel, amely szerint kifejlesztettek egy módszert a szív egészségének vizsgálatára – egy olyan metódust, amelyhez nem szükséges felkeresnünk a kardiológusunkat.

Mindössze egy stopperórára, egy lépcsőházra és egy percre van szükségünk.

A kutatásban 165 páciens vett részt – csupa olyan személy, akinél szívkoszorúér-betegséget diagnosztizáltak vagy gyanítottak –, mindegyiküket arra kérték, hogy sétáljanak egy futópadon, miközben az intenzitást folyamatosan növelték addig, amíg teljesen ki nem fáradtak. A legtöbb résztvevő arról számolt be, hogy már a normális tempójú sétálás alatt is szaporább lett a légzése és/vagy mellkasi fájdalmat érzett. A kimerültség határán a kutatók az úgynevezett metabolikus ekvivalencia (MET, a test által elfogyasztott energia mennyiségét kifejező mértékegység) segítségével mérték a páciensek edzési kapacitását. Azok, akiknek enyhébb kardiovaszkuláris problémáik voltak, jobban teljesítettek.

A futópados feladat után a résztvevők 15-20 percet pihenhettek, majd arra kérték őket, hogy a lehető leggyorsabban másszanak meg négy emeletet (összesen hatvan lépcsőfokot). A kutatók itt is megmérték a MET-szintjüket, és feljegyezték, hogy a páciensek tapasztaltak-e például szabálytalan szívverést vagy más panaszt. A két teszt eredményét ezután összehasonlították.

Fotó: Getty Images

A két feladat eredményeinek összevetése után a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a metabolikus ekvivalencia értéke, vagyis a fizikai állapotunk és a szívünk egészsége között összefüggés mutatható ki: azok, akik kevesebb mint egy perc alatt mászták meg a lépcsősorokat, magasabb volt a MET-szintjük, míg azok, akiknek több mint egy percbe telt felérni a negyedikre, alacsonyabb MET-szinttel rendelkeztek, és komolyabb szív- és érrendszeri problémáik voltak.

A lépcsős feladatot több mint másfél perc alatt teljesítők 58 százalékának szívelégtelenséget állapítottak meg.

Nincs más hátra tehát, mint elindítani a stoppert, és hatvan lépcsőfokot menetelnünk felfelé. Ha pedig a négy emeletet több mint egy perc alatt sikerült csak megtennünk, akkor tanácsos kivizsgáltatni magunkat a kardiológián.

Kiemelt kép: Getty Images Forrás: sciencedaily.com, fitwirr.com