2022-ben jelenik meg a néhai hollywoodi legenda, Paul Newman újonnan felfedezett memoárja, amelyben a hírnévről, a házasságról és a méltóságteljes öregedésről ír – közölte a minap a New York-i Knopf kiadó.

Paul Newman, aki kétségtelenül az 1960-as és 1970-es évek egyik legnagyobb sztárja volt, az 1980-as években kezdte el írni emlékiratait, hogy ellensúlyozza a rá irányuló könyörtelen médiafigyelmet – olvasható a kiadó közleményében. A színész 2008-ban bekövetkezett halála előtt soha nem publikált önéletrajzi írást, sőt nemrég még azt sem lehetett tudni, hogy írt ilyesmit.

A Knopf szerint az egyelőre cím nélküli memoár a Butch Cassidy és a Sundance kölyök sztárjának a színészetről, a rendezésről, a Joanne Woodward színésznővel kötött 50 éves házasságáról, az autóversenyzésről, a politikáról és a sztárságról szóló gondolatairól fog szólni.

Paul Newman és felesége, Joanne Woodward 1970 körül. (Fotó: Art Zelin/Getty Images)

„Mivel annyi kéretlen életrajz és vizsgálat született a munkámról és az életemről, a feljegyzéseknek most már egyáltalán nincs is közük az igazsághoz – mondta Newman 1986-ban egy barátjának, Stewart Stern forgatókönyvírónak. – Valószínűleg legalább némi őszinte önvizsgálatot kellene tartanom, hogy a kéretlen életrajzokat ne tekintsék az igazságnak.” A memoár a színész Sternnel folytatott beszélgetésein alapul, ami mellé Stern egy sor beszélgetést is folytatott a színész tucatnyi barátjával és kortársával. A Knopf közölte, hogy a memoárhoz készült átiratokat nemrég fedezték fel a most 91 éves Joanne Woodward otthonában, és a család jóváhagyta a kiadást. Peter Gethers, aki a könyvet szerkeszti, azt mondta, hogy a kiadvány Newman egy olyan oldalát mutatja meg, amelyet eddig még nem láthattunk. „Nem menekül a démonai elől, a színész őszintén, hol lenyűgözően, okosan, viccesen, önkritikusan és gyengéden ír” – fogalmazott Gethers egy nyilatkozatban.

Egy hollywoodi legenda

A magyar felmenőkkel is rendelkező Paul Newman közgazdaságtant és irodalmat tanult, és bár apja halála után átvette az üzletet, a színház vonzásának nem tudott ellenállni.

Robert Redford és Paul Newman a Butch Cassidy és a Sundance kölyök forgatásán. (Fotó: Twentieth Century Fox Film Corporation/Sunset Boulevard/Corbis/Getty Images)

1953-ban sikerrel debütált a Broadwayn, és Hollywoodban is felfigyeltek rá. 1956-ben a Valaki odafönt szeret engem című filmben a legendás bokszoló, Rocky Graziano megszemélyesítéséért megkapta az év felfedezettjének járó Golden Globe-díjat. 1958-ban a Hosszú, forró nyár című film forgatásán ismerkedett meg második feleségével, Joanne Woodwarddal, és alakításáért a cannes-i filmfesztiválon díjazták, a Macska a forró bádogtetőn című filmért pedig, amelyben Elizabeth Taylor volt a partnere, Oscar-díjra jelölték. A hatvanas években forgatta leghíresebb filmjeit, köztük Az ifjúság édes madara, A hallgatag ember, a Bilincs és mosoly, valamint a Butch Cassidy és a Sundance kölyök címűt. Utóbbiban először volt partnere Robert Redford, akivel 1973-ban legendás párost alkottak A nagy balhé című, Oscar-díjas gengszterkomédiában is. 1968-ban debütált rendezőként, a Rachel, Rachel című dráma Oscar-jelölést kapott a legjobb filmek között, őt pedig Golden Globe-díjjal tüntették ki. Rendezői munkái közül A gamma-sugarak hatása a százszorszépekre a legsikeresebb. A vakító kék szeméről ismert Newmant ugyan kilencszer jelölték színészi Oscar-díjra, de csak egyszer, 1987-ben sikerült a jelölést aranyszoborra váltania: Martin Scorsese A pénz színe című filmjének öreg, profi biliárdmesteréért kapta meg az elismerést. A színészi pályától 2007-ben visszavonult, és a következő évben, 83 éves korában tüdőrákban elhunyt.

„Newman és mások hangján keresztül a könyv egy olyan sztár paradox és megállíthatatlan felemelkedését mutatja be, aki kételyekkel küzdött, mert azt hitte, alsóbb rendű Marlon Brando és James Dean mellett, de mégis túllépett az izmos srác státuszán, és Oscar-díjas színész, bajnok autóversenyző, társadalmi aktivista és vállalkozó lett, akinek jótékonysági tevékenysége közel egymilliárd dollárt hozott jótékony célokra” – írja a Knopf a könyvről, ami 2022 őszén jelenik meg. 

Forrás: Reuters, MTI, kiemelt kép: Paul Newman 1963-ban Velencében, Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images