Bartók István emlékezetes írása a Nők Lapja archívumából.

…lidércesek, hamis hitűek, tudományosok, oldók-kötők, nézők – és még hosszan idézhetnénk a különféle elnevezéseket a régmúlt századok perirataiból. Ma már nem érzékeljük az árnyalatnyi különbségeket; egyszerűen azt mondjuk: boszorkányok.

Történeti áttekintés

Feltehetően minden nép ősi hiedelmeiben szerepelt a földöntúli hatalmakkal kapcsolatot tartó, segítségükkel emberfeletti képességekkel rendelkező titokzatos személy. Az ősi magyar hitvilág hasonló elemei szorosan összefüggnek a finnugor sámánisztikus vallással. Nem tagadható a török népekkel való érintkezés hatása sem – ékes bizonyíték erre maga a „boszorkány” szavunk, amelynek török eredetije „nyomót” jelent. A név a boszorkánynak tulajdonított egyik legrégibb mesterkedésére utal, amikor is az alvó ember mellére kuporodva szorongató nyomást okoz. A Kárpát- medencében letelepedett őseink szembe találták magukat az európai hagyományokkal, amelyek ekkorra már igen változatos képet mutattak: a klasszikus római civilizáció örökségét éppúgy magukba foglalták, mint a Kelet mágiáját, vagy éppen a germán ősvallások motívumait. Mindezek a hatások természetesen tovább alakítgatták a magyar boszorkány hitet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .