A Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész halálhírét felesége, Failoni Donatella hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán.

Szívinfarktusban meghalt a 73 éves Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. Halálhírét felesége, Donatella Failoni közölte közösségi oldalán.

A színművész 1948. szeptember 2-án született Győrben, apai ágon gazdag molnárcsaládba, azonban apja vállalkozását egy évvel később államosították. Gimnáziumi tanulmányai során fordult a humán tárgyak és az irodalom felé, emiatt sok versenyen is elindult, amiket rendre megnyert. A végzős korában írt pályázata olyan jól sikerült, hogy automatikus fevételt nyert vele a bölcsészkarra, ezzel párhuzamosan pedig jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, szintén sikeresen, végül utóbbit választotta.

Vígszínház, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical szereplői. Jobbról: Lukács Sándor, Szalay Edit, Sörös Sándor, Szerencsi Éva, Oszter Sándor, Szegedi Erika, ? Koltai Róbert, Kovács István, Egri Márta, ?, ?, Kern András, ?, ?., 1973. (kép: Fortepan / Urbán Tamás)

Első szélesvásznú szerepét Bacsó Péter Kitörés című filjében alakította 1970-ben. Az országos hírnevet a 12 részes tévésorozat, a Rózsa Sándor címszerepe hozta el számára. 1971-ben a színész diploma megszerzése után a Vígszínházba szerződött, majd szabadúszóként dolgozott, és később Nemzeti Színház és a Békéscsabai Jókai Színház társulati tagja is volt. Színészkarrierje mellett sikeres vállalkozást is vezetett, többek között a Parádsasvári Üveggyár tulajdonosa is volt egy időben. Számtalan filmes-, tévéfilm- és színházi szerepet alakított hosszú és tartalmas pályafutása alatt, emellett szinkronizált és hangoskönyvnek is kölcsönözte jellegzetes orgánumát.

A Magyar Rádió stúdiója, Kútvölgyi Erzsébet és Oszter Sándor színművészek, 1976. (kép: Fortepan / Szalay Zoltán)

Felesége Failoni Donatella zongoraművész, az Olasz Köztársaság Lovagrendjének birtokosa, lánya Oszter Alexandra színésznő. 

Nyugodjon békében!

Forrás: Wikipedia Kiemelt kép: Getty Images