Se nem introverált, se nem extrovertált, inkább a kettő között található, vagy inkább a kettő keveréke. De mit is lehet róla tudni?

„Ha az introvertáltságtól az extrovertáltságig tartó kontinuumot nézzük, az görbének tűnik, és középen kidudorodik” – mondja Laurie Helgoe, PhD, klinikai pszichológus, az Introvert Power: Why your inner life is your hidden strength könyv szerzője. „Az ambiverált ember egyik oldalon sem áll, és mindkét irányból merít.” 

Hogyan lehet definiálni?

„A legjobb módja annak, hogy megtudd, hogy valaki ambiverált-e, ha megnézed, mit tesz egy fárasztó nap után” – mondja Helgoe. Ingerekre vágyik, ezért vacsorát szervez a barátokkal? Vagy inkább tesz egy sétát egyedül, mielőtt bekuckózna otthon? A válasz egyértelmű: az első programot többségében az extrovertált személyek választják, amíg a másikat az introvertáltak. „Az extrovertáltak élvezik a stimulációt, mivel dopamint, vagyis boldogsághormont juttat az agyukba” – mondja Karl Moore, PhD, a kanadai McGill Egyetem stratégiai-és szervezési docense, aki könyvet is írt az ambiverált személyiségtípusról. „Az introvertáltak is szeretik az embereket és a különböző interakciókat, de egy bizonyos ponton azt érzik: elég belőle, szükségük van az egyedüllétre. Ehhez képest az ambiveráltak feltöltődése mindig az adott hangulatuktól függ, ezért nem lehet egyik ismert kategóriába sem sorolni őket. Az ambiverált olyan ember, aki introvertáltság és az extrovertáltság jellemzőit is magában rejti, igazából egyik oldal felé sem hajlik, és hangulatától, környezetétől, céljaitól függően bármelyikbe át tud lépni.

Rugalmasság jellemzi őket

A szakemberek arról is megbizonyosodtak, hogy az ambiverált emberek figyelmét kevésbé befolyásolják a külső ingerek, a másik két személyiségtípussal ellentétben. Sőt, a vezető kutatók úgy gondolják, hogy jóval rugalmasabbak is. Például a munkahelyükön szívesen hallgatják meg a kollégák, alkalmazottak véleményét egy fontos döntéshozatal előtt. „Az igazi ambiveráltaknak ez teljesen természetes” – teszi hozzá a szakértő, aki azt is elmondta, hogy ezt a képességüket remekül tudják kamatoztatni a randevúkon is, hiszen pontosan érzik, mikor kell figyelmesen hallgatni valamit, és mikor kell hozzáfűzni a másik mondanivalójához. Helgoe szerint az ambiveráltak könnyebben alkalmazkodnak a különféle személyiség típusokhoz is. „Ambiveráltnak lenni nem azt jelenti, hogy valaki automatikusan rendelkezik érzelmi intelligenciával vagy szociális készségekkel – mondja a pszichológus -, de megvan az a képessége, hogy jól alkalmazkodjon a másikhoz.”  

Ez a rajz tökéletesen érzékelteti az ambiverált személyiségtípust- ő áll a halmaz közepén (Fotó: Getty Images) 

Jobb eladók

Az ambiveráltak megfigyelésével kapcsolatos tanulmányok egyike úgy látja, hogy kiváló értékesítők, így több pénzt keresnek ezekben a szakmákban mind az introvertáltaknál, mind az extrovertáltaknál. „Mielőtt bármit ajánlana a vevőnek, az ambiverált meghallgatja, mit szeretne a potenciális vevő. A jó értékesítőnek tehát tudnia kell hallgatni – ahogy az introvertáltak teszik -, majd lelkesnek kell lenni, amiben az extrovertáltak erősebbek. Tehát mind a két oldalról kell valamit bevinniük ahhoz, hogy sikereket érjenek el.” Adam Grant, a Pennsylvaniai Egyetem Wharton iskolájának professzora három hónapos értékesítési eredményeket vetette össze több mint 300 értékesítőtől, nőktől és férfiaktól egyaránt, és arra jutott, hogy az ambiveráltak 24 százalékkal több bevételre tettek szert, mint az introvertáltak, és pontosan 32 százalékkal többet kerestek az extrovertáltaknál.”

Sokszor döntésképtelenek

Azonban arra is rájöttek a kutatók, hogy – a másik két típustól eltérően – az ambiveráltak nehezebben hoznak meg döntéseket. Az introvertáltak, önmagukat ismerve könnyen döntenek arról, hogy inkább kihagynak egy eseményt, mert tudják, hogy a bulik és a nagy társaság nem feltétlen az ő terepük. Az ambiverált ilyenkor hajlamosabb húzni az időt, és megenni valamilyen kalóriadús, édes ételt, mert úgy érzi: több energiára van szüksége a döntéshez. Az is igaz, hogy átgondoltabbak, és hogy jobb hallgatóságnak is bizonyulnak, de mégsem olyan erősek, mint az introvertáltak, és az emberi képességeik sem annyira finomhangoltak, mint az extrovertáltaknak. „Az ambiverált egyszer ilyen, máskor olyan” – magyarázza Moore, és hozzáteszi, hogy ez az ide-oda lépkedés összezavarhatja a többi embert, és persze önmagukat is. Például az emberek tudják, hogy ha egy extrovertált sokáig nem keresi a társaságot, akkor valószínűleg beteg. „Ez egy kiszámítható viselkedés.”

A kulcs: az önmegismerés

„A tudatos ambiveráltak ügyesen össze tudják hangolni a helyzeteket az energiájukkal és szükségleteikkel” – mondja Helgoe. „Lehet, hogy néhány ambiverált élvezi a külső ingereket, vagy tudja, hogy nem szeret nyilvánosan beszélni, de a spontán, társasági viták felvillanyozzák – tehát jól ismeri az extrovertáltság és az introvertáltság neki tetsző jellemzőit. ” A szakemberek naplóírást javasolnak az ambiverált személyeknek, hogy tisztább képet kapjanak önmagukról, és nyomon követhessék gondolataikat. „Ha rájönnek, hogyan reagálnak a dolgokra, és tudják, mit hozzanak be az extrovertált felükből, illetve az introvertáltságukból, segíthet abban, hogy még kiegyensúlyozottabb életet éljenek.” Ez a napló-módszer azonban nem csak az ambiverált embereknek hasznos, a másik két személyiségtípus is sokat nyerhet vele.

Forrás: The Healthy, Science of People, mindbodygreen, Kiemelt kép: Getty Images