Bálint György 1982-ben indult legendás cikksorozata a Nők Lapja archívumából.

Kedves Húgom!

Sietve válaszolok a leveledben feltett kérdéseidre, mert fenyegetően közeledik a tél, és még nagyon sok munka vár ránk a kertben!

Azt írod, hogy szeretnél valamilyen fát vagy örökzöld bokrot ültetni szeretteid sírjára; olyat, amely egész évben megszépíti az örök nyughelyét, és nem igényel sok gondozást. Most sokféle, tenyészedényes, bármikor kiültethető örökzöld növény kapható. Igaz, meglehetősen borsos áron árulják ezeket, de kétségtelen, hogy zöld megjelenésükkel az év minden szakaszában legjobban felelnek meg a sírkert hangulatának.

Igen, a hangulat! Ha az a célod, hogy az elhunytak fölött érzett bánatodat fejezze ki a növény, akkor szomorú, lecsüngő ágú, vagy elterülő növényt válassz. Ha viszont a növény megjelenésével a feltámadásra, az öröklétre kívánasz utalni, akkor oszlopos növekedésűt ültess. Van a fás növényeknek egy harmadik típusa is: a dugóhúzó, contorta növekedésű növények, amelyek különös alakú vesszőikkel kiben-kiben másféle érzelmeket és gondolatokat ébresztenek.

A sírt most beültetheted örökzöld lombú, talajtakaró évelőkkel (közönséges vagy tarkalevelű borostyánnal, télizöld meténggel). Ezek egy-két év alatt összefüggő, zöld felületet képeznek, és az emlékező napokon egy-két szál virággal kiegészítve nagyon mutatósak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .