Gondoltad volna, hogy azzal is „előhívhatod” a szarkalábakat, apró ráncokat, ha szívószállal iszol, vagy ha túl gyakran rágózol?

Vannak tehát hatások, amiktől megkímélhetjük bőrünket. De sajnos vannak olyan hatások is, amelyeket a városokban egyszerűen nem tudunk kikerülni, mint például a légszennyezettség, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente több mint 4 millió halálesethez vezet, ráadásul az arcbőrt is nagyban károsítja. A szmog, a cigarettafüst és az autó kipufogógázai roncsolják a bőr védőrétegét, ami oxidatív stresszhez (ez az antioxidánsok és a szabadgyökök egyensúlyhiánya a szervezetben) és a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet. Ezért (is) olyan fontos az arcbőr alapos megtisztítása elalvás előtt, a méregtelenítő összetevőket tartalmazó készítmények használata, és a folyamatos napvédelem.

Nézzük, melyek azok a károsító tényezők az életben, amelyeket egy kis odafigyeléssel likvidálhatsz, vagy könnyen korrigálhatsz a sima bőr érdekében!

1. Szemdörzsölés

A szem körüli bőr rendkívül vékony és érzékeny. „Ha ezt a területet erősen dörzsölöd, könnyen megnyúlhat a bőr, ezáltal lebomlik a benne található a kollagén és az elasztin (ezek a sima bőr legfontosabb alkotóelemei), ami gyorsabb ráncosodáshoz vezethet” – mondja Dr. Sejal Shah, híres, New York-i bőrgyógyász.  A szakértő szerint, minél többször csinálod, annál rosszabb lesz a helyzet, ezért jobb minél előbb leszoknod róla. Ki szoktad feszíteni a szemhéjad, amikor szemceruzával húzod ki? Ez a smink-lépés ugyanolyan rossz hatással van a bőrre, mint a dörzsölés, ezért ezt is jobb mellőzni. 

2. Berögzült hunyorítás

Az erős napsütés vagy a telefon, számítógép túl erős fénye is arra készteti a szemöldökök és a szemek közötti izmokat, hogy összehúzódjanak, ami pedig ráncosíthatja a bőrt. „Kezdetben csak akkor láthatod a ráncokat, amikor ezt a bizonyos mozdulatot csinálod, de idővel a kollagén lebomlik, és a ráncok mélyebbek és rögzültek lesznek” – mondja Dr. Shah. Mi a hunyorítás leggyakoribb tünete? A szarkalábak! A megelőzés legjobb módja a napszemüveg viselése, de ha gyakran hunyorítasz olvasás közben is, mielőbb keress fel egy szemészt, mert könnyen lehet, hogy szemüvegre van szükséged.

Fotó: Getty Images

3. Rendszeres alváshiány

Ha megfosztod magad egy pihentető éjszakai alvástól, az arcbőröd nem tudja hatékonyan regenerálni magát, ami több ráncot és fakóbb arcszínt eredményez. A Sleep című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az alváshiány befolyásolja (és nem jó irányba!) az arcvonásokat a szem és a száj körül, lazább bőrszerkezetű szemhéjakat, vörösebb, duzzadtabb szemeket, valamint sötétebb karikákat eredményez. Egy 2015-ben közzétett kutatás szerint, azok a nők, akik éjszaka 7-9 órát aludtak, fiatalabbnak tűntek, hidratáltabb bőrrel büszkélkedhettek, és sokkal elégedettebbek voltak a megjelenésükkel, mint azok, akik csak 5 órára hunyták le a szemüket. Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy az alváshiányos nők kétszer olyan gyorsan mutatták az öregedés jeleit (ráncok, barna foltok, megereszkedett bőr) azokhoz képest, akik elegendő alvásidővel rendelkeztek.

4. Gyakori hason alvás

„Amikor hason alszol, az arcodat a párnára rakod, ami gyűrődéseket idéz elő a bőrön, és néhány óra elteltével ezek a ráncok bevésődnek” – mondja a bőrgyógyász. Sőt, azok is észlelhetnek reggelente szem körüli puffadtságot, akik oldalt alszanak, mivel ez a testhelyzet megnehezíti a folyadék elvezetését a szervezetben.” A megoldás: aludj háton (kis alátámasztással), amennyit csak tudsz.

5. Szívószál használata

Igaz, hogy a műanyag szívószálak már tiltólistásak, de egyre több helyen kínálnak papírból, fémből készült eszközöket – jobb, ha ezekre is nemet mondasz! Ugyanis, annak érdekében, hogy bele tudj szívni a szívószálba, össze kell húznod az ajkaidat, és ez az ismétlődő mozdulat igénybe veszi a bőrt. „Ha ezt pedig gyakran teszed, apró szarkalábak is megjelenhetnek a száj körül ” – állítja a bőrgyógyász.

Fotó: Getty Images

6. Túl sok kütyühasználat

Ha naponta több órán keresztül nézed a telefont, táblagépet vagy más elektronikus eszközt, többször meghajlítod a nyakad, ami látható vonalakat, ráncokat okozhat a nyakrészen – ezt a jelenséget „tech-nyaknak” is nevezik. Ahogy a hunyorítás és a homlokráncolás vonalakat okozhat az arcodon, a nyakad lefelé hajló mozgása feszültséget okoz az izomzatnak, ami szintén ráncokat hozhat létre. Ezért érdemes azt a részt is gyakran kényeztetni ránctalanító készítményekkel, pakolásokkal, kifejezetten erre a részre kifejlesztett maszkokkal.

7. Tenyérben pihenve

Jól esik néha a fáradt fejet megpihentetni a kezeidben, de ha ezt túl gyakran teszed, a ráncokat is előhívod vele. „Amikor a kezeddel megtámasztod az arcod, a mozdulat során a bőr ráncolódik és ez berögzült szokásként idővel lenyomatot hagyhat rajta” – magyarázza Dr. Shah, aki azt is elárulja, hogy a tenyerek nyomóhatása a kollagén és az elasztin lebomlását is okozhatja, tehát kétszeresen rosszat teszel vele az arcbőrnek.

8. Rágógumizás

Tudtad, hogy a rágógumi izomtúlműködést igényel az arcon? Ha ez a szokás állandósul nálad, akkor a korábban már említett kollagén lebomlik, így a bőr veszíthet rugalmasságából, és (igen, jól sejted) ráncokhoz vezethet az arcon és a száj körül. A jó hír az, ha nem minden nap rágózol, csak alkalmanként, akkor semmilyen káros hatással nincs a fiatalságodat illetően, tehát nyugodtan rágj el egy mentolos frissítőt, és élvezd az ősz kellemes napsütését. A fényvédőt most se felejtsd el!

Forrás: The Healthy, Kiemelt kép: Getty Images