Attól, hogy tényleg beköszöntött az ősz, az élet nem áll meg. Sőt, most várnak csak rád igazán különleges programok!

Parfümbemutató és -workshop a szakma egyik sztárjával

Október 1-jén a 7scents parfüméria igazán ínyenc programot kínál a niche parfümök szerelmeseinek. A 7scents egyéves születésnapja alkalmából több rendezvényt is szervez mostanában, pontosabban workshopokkal egybekötött parfümbemutatókat. Nemrég Filippo Sorcinelli volt vendégük, aki nemcsak egy hihetetlen parfümőr, de orgonista, festő is, nem mellesleg a pápa szabója. A most pénteki program vendége is izgalmas figura: a Dusita parfümmárka alapítója és parfümőre, az autodidakta módon tanult thai Pissara Umavijani, aki kétségtelenül a szakma csúcsára ért, amikor 2017-ben megnyerte az  Art and Olfaction Awardsot (gyakorlatilag a niche parfümök Oscar-díját).

A délután 4-kor kezdődő parfümbemutatón beszélgetni is lehet Pissaraval, aki aláírja a parfümkártyákat és a találkozó hivatalos illatos kártyáját is egy gondtalan pezsgőzés kíséretében. Ráadásul minden látogató ajándék parfümmintát kap!

További infók: 7scents

Az ásványok szerelmeseinek ünnepe

október 2-3-án tartják a 1-ik. Lelkes Ásványbörzét a MOM Sportban. 2000 m2-en 100 kiállító várja a látogatókat a világ minden tájáról származó ásványokkal, fosszíliákkal, meteoritokkal, ásványi faragványokkal és dísztárgyakkal, valamint drágakövekkel és egyedi ékszerekkel. A rendezvényen az egészséges életmód iránt érdeklődők is találnak kedvükre való termékeket és szolgáltatásokat, illetve a felnőttek izgalmas szakmai előadásokon vehetnek részt (például Ásványok a Bibliában).

Fotó: Lelkes Ásványbörze

Az előadóterem ad helyet a 3D vetítésnek is, amelyen a résztvevők virtuális körsétát tehetnek a barlangok csodás és rejtett világában, gyönyörködhetnek a különleges képződményekben. Az ásványbörze igazi családi program, amely a kicsiknek is hasznos elfoglaltságot kínál. Játszva tanulhatnak az ásványokról az interaktív játszóházban, ahol részt vehetnek érdekes kísérletekben, játékos feladványokat oldhatnak meg, és megismerkedhetnek az „Év ásványa” szavazás jelöltjeivel.

A kíváncsi gyerekek kincsesbányája, az „Aranymosó” is várja a kicsiket a homokba rejtett szebbnél szebb apró ásványokkal.

A szerencsésebbek akár cápafogat is találhatnak. Az alkotókedvű kicsik a kreatív játszóházban fejleszthetik kézügyességüket homokkép készítéssel és üvegfestéssel. Az aranymosó és a kreatív játszóház különdíjért vehető igénybe.

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.

További infó: asvanyborze.com

Káprázatos fényünnep Pécsen

Közel 150 programmal, köztük az országban sehol máshol nem tapasztalható, lélegzetelállító látványosságokkal érkezik a pécsi Zsolnay Fényfesztivál szeptember 30.-október 3. között! Az ország első és egyetlen fényfesztiválján, Pécs 23 helyszínén látható szemkápráztató fényfestések és fényinstallációk alkotják majd a Fény Útját, amely éjjel egy káprázatos mesevilágba vezeti a látogatókat. 

Fotó: Zsolnay Fényfesztivál

New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban a Zsolnay Fényfesztiválon debütál a Talking Heads (Beszélő fejek) című grandiózus fényalkotás, méghozzá a Színház tér előtti szökőkútban! A 4.000 ledből álló két emberi fej fénnyel kommunikál egymással – meghökkentő élményt nyújtva.

A minden évben több tízezres közönséget vonzó Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós fényalkotások.

A fesztiválon a 10 legjobb fényművész mutatkozik be, akik között szerepel japán, olasz, ecuadori, spanyol, francia, román, német és magyar alkotó is. Nemcsak este, hanem napközben is izgalmas programok várják a látogatókat: koncertek, utcaművészeti produkciók, akrobatikus cirkuszi előadások, valamint nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, és tűzzsonglőr társulatok lélegzetelállító előadásain ámulhat a közönség.  

További infó: zsolnayfenyfesztival.hu

Újra Budapesten a varieték varázslatos világa

A varieté zenés, táncos, szórakoztató műsor, amely a nagyvárosok életéhez tartozik, egyfajta átmenet a cirkusz és a kabaré között. Budapesten a két legrangosabb varietészínház a Nagymező u. 17. alatti Moulin Rouge és a Nagymező u. 20. Alatti Arizona voltak, de nevesnek számított a Népvarieté, a Vidám Varieté, a Fővárosi Varieté, a Kisvarieté, a Royal Revü Varieté és a Budapest Varieté is különféle műsoraikkal. A Budapest Varieté 1954 és 1959 között működött, ekkor bezárta kapuit, és ezzel a műfaj is háttérbe húzódott.

2019 februárjában, 60 évvel később Eötvös Krisztina és Richter Szebasztián magyar cirkuszdinasztiából származó művészek újra megnyitották a Budapest Varieté kapuit, ezzel pedig kezdetét vette a varieté újraélesztése Magyarországon.

 2021-ben a RAM színház biztosít helyszínt az előadássorozatnak, ahol egy teljesen új koncepcióban szórakozhat a nagyérdemű.

A színházterem hidraulikusan mozgatható nézőterének köszönhetően az előadásokat akár vacsora elfogyasztása után asztalnál ülve, kedvenc italunkat kortyolgatva élvezhetjük a programot. Fellépnek többek között a Monte Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjnyertesei, a Got Talent televiziós műsorok fellépői, a nemzetközi varieték és revűk sztárjai.

További infó: budapestvariete.hu

Legendás katikatúrák

Megnyílt és látogatható Sajdik Ferenc, Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, karikaturista életmű kiállítása Vácon, a Pannónia Házban. A Ludas Matyi hetilap legendás rajzolója, Csukás István népszerű mesefiguráinak életre keltője, Pom Pom és Gombóc Artúr megformálója, a maholnap 91 éves művész az ünnepélyes megnyitón úgy fogalmazott: nagyon jó érzés számára, hogy méltó környezetbe kerültek a képei. A patinás, több mint 300 éves, felújított épületben négy teremben kapott helyet a közel 150, eredeti alkotásból álló gyűjtemény.

Fotó: Sajdik Gyűjtemény Vác

Sajdik az 1980-as évektől készít képkeretekbe foglalt, pasztell karikatúrákat számára fontos történelmi személyiségekről, képzőművészekről, színészekről, írókról. Minden portréja kuriózum: a keretekre a művész különféle applikációkat erősít, agyagszobrokat, vagy akár hétköznapi tárgyakat, melyek az ábrázolt személy életművét szimbolizálják. A Sajdik Gyűjteményhez és a Pannónia Házhoz tartozik Kolodko Mihály, Vácon élő szobrászművész közelmúltban felállított három alkotása is: Mária Terézia, Morzsa kutya és Csúzli miniszobrai, a vasútállomástól a Diadalívig tartó útvonalon.

További infó: mimk.hu/sajdik-gyujtemeny

Kiemelt kép: Getty Images