Gyönyörű és tehetséges, ez nyilvánvaló. De van pár érdekesség, amit lehet, hogy nem tudtál a színésznőről!

Monica Bellucci gyakorlatilag az olasz szépség szinonimája. Nevezték már modern kori Sophia Lorennek, de a világ legszebb nőjének is. Már tinédzserként felkapott modell volt, dolgozott a Dolce & Gabbana, a Dior és más nagy divatmárkák számára, a legnevesebb magazinok címlaparcaként tündökölt. Világhírnévre azonban színésznőként sikerült szert tennie; rengeteg filmet tud maga mögött, amelyek között vannak felejthetők, de egészen kivételes alkotások is. 

 • 1964. Szeptember 30-án született az olaszországi Città di Castellóban. Nagyon jól tanult, a középiskola után jogi tanulmányokba kezdett, ügyvéd szeretett volna lenni. A modellkedésbe  azért vágott bele, hogy ki tudja fizetni a tandíját a Perugiai Egyetemen, azonban nagyon sok pénzt kezdett el keresni, és végül emiatt hagyta abba az egyetemet, Milánóba ment, ahol az Elite modellügynökség szerződtette.

  Valentino Garavani divattervező oldalán 1990-ben. (Fotó: Archivio APG/Mondadori/Getty Images)

 • Nagy sikereket ért el modellként, de már akkor biztos volt benne (sőt egyszer azt nyilatkozta, hogy tulajdonképpen gyerekkori vágya volt), hogy színésznő szeretne lenni, ezért színi iskolába járt. Bevallása szerint a színészi karrierje kezdetén nehezen érte el, hogy komolyan vegyék. Első szerepe a Vita coi Figli (élet gyerekekkel) című olasz nyelvű tévéfilmben volt, amelyben Dino Risi rendező azután ajánlott neki szerepet, hogy képeket látott róla egy magazinban.
 • Nem sokkal később már sikeres színésznő volt, 1996-ban a Szerelmi fészek című filmben nyújtott alakításáért megkapta a César-díjat, amit a francia Oscar-díjként emlegetnek. Ez volt az a film, aminek forgatásán megismerte Vincent Casselt, akivel 2014-ig voltak házasok.

  Vincent Cassellel a 2002-es cannes-i filmfesztiválon. (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

 • Valószínűleg a korai rossz élmény miatt (hogy nem vették komolyan) is szereti a színészi kihívásokat. A 2000-es Malèna után egy világ jegyezte meg a nevét (és nemcsak szépsége miatt), de Gaspar Noé nagy vihart kavaró Visszafordíthatatlan című filmjében még ennél is nehezebb szerepet vállalt: a filmet nézni is nagyon felkavaró, de eljátszani a brutális nemi erőszakot színészileg igen megterhelő feladat lehetett. Mel Gibson Passiójában ő alakította Mária Magdolnát, ami már a téma miatt is magában hordozta azt, hogy nem lesz egyszerű dolga, sem a szereppel, sem a nézők véleményével.
 • A Spectre – A Fantom visszatér című 2015-ös Bond filmben az ő általa alakított figurával kerül a titkosügynök romatnikus viszonyba. Bellucci 50 éves volt ekkor, így ezzel ő lett minden idők legidősebb Bond-lánya. Ezt persze kikérte magának: 

  „Túl idős vagyok ahhoz, hogy Bond-lánynak hívjanak. Jobban szeretem a Bond-nő vagy Bond-hölgy megszólítást.

  Büszke vagyok arra, hogy Bond-nő lehetek, mert James Bond a legcsodálatosabb férfi a világon. Tudják, miért? Mert nem létezik” – nyilatkozta akkor Bellucci.

 • Monica Belluccinak meggyőződése, hogy a szexepil az agyban, nem pedig a testben lakozik. Azzal, hogy 50 évesen let Bond-lány, azt reméli, hogy a fiatalság mítoszát is sikerült valamennyire megdöntenie:

  „Fontos, hogy kiderüljön, egy, az ötvenes éveiben járó nő ugyanolyan érdekes és vonzó lehet, mint egy harmincas

  – nyilatkozta 2015-ben a brit Hello! magazinnak. – A nőket nem a szépség egyetlen és megkérdőjelezhetetlen szabványrendszere szerint kellene megítélni. Az idősebb nők több tisztelelet és figyelmet érdemelnek, lévén legalább annyira érdekesek és érzékiek, mint a fiatalabbak, ha nem jobban. Az igazi szexepil ugyanis az agyban lakik, nem pedig az életkorban vagy a testben.”

 • Nem a 2015-ös volt az első Bond film, amelynek meghallgatására ment. 1997-ben is Teri Hatcher happolta el előle a szerepet a Tomorrow Never Dies (A holnap markában) című Bond-filmben. 

 • Azért vállalt két gyereket, mert ő maga egyke volt, és gyakran érezte magát magányosnak gyerekkorában. „Azt hiszem, nagyon hiányzott egy fivér vagy egy nővér. Na, ezért lett két gyerekem, mert még ha néha össze is vesznek, még mindig jobb harcolni valakivel, mint magányosnak lenni” – mondta egy interjúban.

 • Nagyobbik lányával akkor szerepelt először címlapon, amikor a lány még csak a hasában volt. A színésznő azért döntött úgy, hogy hat hónaposan bevállal egy meztelen terhesfotózást az olasz Vanity Fair címlapjára. Tette mindezt tiltakozásul azok ellen az olasz törvények ellen, amelyek csak házaspárok számára tették lehetővé az in vitro megtermékenyítést, illetve tiltották a donor sperma használatát. A meztelen címlap a Vatikánban is kiverte a biztosítékot.

 • Deva lánya már 17 éves, modellként tevékenykedik, és édesanyjával közösen szerepelt az olasz Vogue júliusi címlapján.

 • Nem akar más lenni, mint amilyen. „Ami azt illeti, túlságosan lusta vagyok – állítja magáról. – Nem járok edzőterembe, és imádom a csokoládét és a tésztát. Nem ragaszkodom mániákusan hozzá, hogy márpedig nekem soványnak kell lennem. Nő vagyok, úgyhogy a testemen vannak görbe vonalak.

  Persze, ha valaki természetes állapotában sovány, akkor az gyönyörű, de ha valaki alapvetően gömbölyded és formás, annak nem hiszem, hogy változtatni kellene azon, amilyennek a természet megalkotta.

  Természetesen igyekszem egészségesen étkezni, és jógázom. De nem stresszelem magam hogyan nézek ki.”

Kiemelt kép: Getty Images