A Kifulladásig ikonikus színésze pár hete ünnepelte 88. születésnapját családja körében.

2021. szeptember 6-án elhunyt Jean-Paul Belmondo – erősítette meg a legendás francia színész ügynöke az AFP hírügynökségnek.

A francia rajongók által Bébel néven emlegetett Belmondo a francia újhullám egyik utolsó élő ikonja volt. A filmvásznon általában pimaszul vonzó karaktereket alakított, karakteres külsejét imádták a moziba járók. Barátja és színésztársa, Jean Rochefort így  jellemezte: „egy művelt gengszer volt, aki nem az utcán lógott”.

Gyakran emlegették a másik ikonikus francia, Alain Delon riválisaként, akinek szépfiús stílusa mellett Belmondo férfiasan zord külseje remek kontrasztot nyújott, és akivel sok filmben szerepeltek közösen (az első a Légy szép és tartsd a szád! volt 1958-ban, bár akkor még mindketten csak mellékszereplők voltak, az utolsó például az 1998-as Két apának mennyi a fele? című volt, amiben arra keresték a választ, hogy melyikük Vanessa Paradis apja). 

Rene Clement rendező (középen) és Alain Delon társaságában a Párizs ég? című film forgatásán, 1966-ban. (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis/Getty Images)

Minden idők egyik legismertebb francia színésze 1933-ban született Párizs egyik külvárosában, Neuilly-sur-Seine-ben, művészcsalád leszármazottjaként. Gyerekként bohóc akart lenni, emellett aktívan sportolt is: futballozott és bokszolt, utóbbinak köszönheti karakteresen görbe orrát is. Mielőtt bekerült volna a francia Színművészeti Főiskolára, Raymond Girard-tól tanulta a színészmesterséget. Az ötvenes évek közepén kezdett filmezni, az áttörést az 1960-as Kifulladásig című Jean-Luc Godard-film jelentette számára. Innentől kezdve nem volt megállás, Belmondo több évtizeden keresztül játszott sikeres alkotásokban (összesen több mint 80 filmben és számtalan színházi darabban). 1989-ban César-díjban részesült. Kétszer nősült meg, négy gyermeke született, egyik fia Paul Belmondo autóversenyző – írja róla a port.hu.

A fiatal Belmondo 1959-ben. (Fotó: Roger Viollet/Getty Images)

2001-ben agyvérzéssel került kórházba, és egészen 2008-ig nem forgatott, amikor új filmmel (Egy ember és kutyája) jelentkezett, amiben nem is próbálták elrejteni az állapotát az alkotók. Tavaly júniusban nyilvánosan egyszer jelent meg, a komikus-forgatókönyvíró Guy Bedos párizsi temetésén.

Három héttel ezelőtt pedig a 88. születésnapja alkalmából rendezett partin mosolyogva fotózták le számos gyermekének és unokájának társaságában, köztük legfiatalabb lányával, a 18 éves Stellával.

Kiemelt kép: Getty Images

Forrás: port.hu, Guardian, Independent