A színész, akit mindenki szeret: Keanu Reeves 57 éves lett

Hollywood egyik legsármosabb és szimpatikusabb színésze ma ünnepli születésnapját.

Hollywood egyik legünnepeltebb színésze, Keanu Reeves 1964. szeptember 2-án született Libanonban. Nemcsak színészi képességei és kétségbevonhatatlanul előnyös külseje miatt lett szupersztár, de őszinte, szerény személyisége és kedvessége miatt is egyfajta kultusz alakult ki körülötte. Ő az a világsztár, akinek soha nem olvashatunk az allűrjeiről (hiszen nincsenek neki): vagy filmjeivel kerül a hírekbe, vagy azzal, hogy megint valami elképesztően kedves, megható, nagylelkű, vagy éppen teljességgel normális, emberi dolgot művelt. Ő az, aki még arra is képes jó választ adni, hogy mi történik velünk a halálunk után. (A kérdést 2019-ben tette fel neki Stephen Colbert a Late Show című beszélgetős műsorban. A színész válasza után a nagydumás műdorvezető meg sem tudott szólalni. De hogy mit mondott Keanu a kérdésre? Azt, hogy „azt tudom, hogy azoknak, akik szeretnek bennünket, hiányozni fogunk.”)

Ma, az 57. születésnapja alkalmából elhozunk néhány olyan tényt, amit talán nem tudtál Keanuról – eddig.

Keanu Reeves 1987-ben (Kép: Aaron Rapoport/Corbis/Getty Images)

Egzotikus szellő

Keanu Reeves majdnem megváltoztatta a nevét, mielőtt színészként debütált volna. Amikor első lépéseit tette a színészet világában, a menedzsere azt mondta neki, hogy változtassa meg a nevét, mert az nem hangzik elég jól. Emiatt egy ideig a K.C. Reeves, Chuck Spadina és Page Templeton III neveket kezdte el használni, de végül felhagyott ezzel a gyakorlattal, és a meghallgatásokon az igazi nevén mutatkozott be. Egyébként a Keanu név a Keaweaheulu névből származik (dédnagybátyját hívták így), ami a hawaii nyelven azt jelenti, hogy „hűvös szellő a hegyek felett.”

Óda a boldogsághoz

Keenu Reeves 2011-ben saját verseskötetet is kiadott Ode to happiness (Óda a boldogsághoz) címmel, amely Alexandra Grant festőművész rajzait is tartalmazza. 2015-ben ismét együttműködtek, és egy másik könyvet is kiadtak Shadows (Árnyak) címmel. Azóta pedig egymásba is szerettek, és boldog párkapcsolatban élnek (egyes hírek szerint pedig össze is házasodtak, de ezt nem erősítették még meg).

Kép: Jun Sato/WireImage/ Getty Images

Imádja a motorokat

Egy németországi forgatáson tanult meg motorozni, és amint visszatért az Egyesült Államokba, vett magának egyet. Kedvenc motorja az 1973-as Norton Commando. Nemcsak motortulajdonos, hanem üzlete is volt: társalapítója volt egy egyedi motorkerékpár-kereskedésnek, az Arch Motorcycle Companynak Kaliforniában. Ma már nem motorozik olyan gyorsan (vagy gyakran), mint régen, mert több súlyos balesetet szenvedett motorozás közben, többek között kitörte több fogát, eltörte a bokáját, súlyos horzsolásokat szenvedett, és megrepedt a lépe.

Alázatos és nagylelkű 

Keanu Reeves hatalmas szíve miatt is a nézők kedvence lett: a Mátrix filmekből származó bevételeinek 80%-át jótékony célra ajánlotta fel, miután nővére meggyógyult leukémiából. Emellett nagylelkű adományokkal támogatta a Stand Up to Cancer és a SickKids Alapítványokat is a gyermekgyógyászati kutatások elősegítésének érdekében. Ezen kívül 75 millió dollárt adott a keresetéből a Mátrix jelmeztervező és speciális effekteket készítő csapatának, a kaszkadőrcsapat tagjainak pedig egy-egy Harley Davidson motorkerékpárt vásárolt.

Alexandra Grant és Keanu Reeves az 2019-es LACMA díjátadó gálán (Kép: Taylor Hill/Getty Images)

Előzékeny a kollégáival

Karrierje során számos A-kategóriás színésszel dolgozott együtt, többek között Al Pacinóval (1997, Az ördög ügyvédje) és Gene Hackmannel (2000, A cserecsapat) is. Ezeknek a filmeknek forgatásainál történt az, hogy Reeves önként elhalasztotta a fizetésének felvételét, hogy a produkciók felszabadíthassák a költségvetés egy részét, és megengedhessék maguknak a nagyágyúkat. „Ez minden, amit tennem kell?” – emlékezett vissza Reeves a producerekkel való beszélgetésre, amikor megkérték erre a szívességre. „Mi mást kell még tennem? Mert én megteszem!”

Majdnem házas

Keanu Reeves majdnem feleségül vette színésztársát, Winona Rydert, akivel együtt dolgoztak Francis Ford Coppola Drakula című filmjében. Ryder a sajtókörút során elárulta, hogy Coppola egy igazi katolikus papot használt a film esküvői jelenetében, emiatt a színésznő csaknem biztosra veszi, hogy valójában házasnak számítanak. Egyébként ők ketten jó barátok: Winona azt is elárulta, hogy Keanu összetűzésbe került a rendezővel amiatt, amiért nem volt hajlandó a forgatókönyvhöz tartva magát verbálisan megalázni a színésznőt. Coppola egyetért az esküvős elmélettel, bár azt nem tudni, hogy a pap a karakterek vagy a színészek valódi nevét használta-e a forgatás során, mivel a jelenetben nem beszélnek. A való életben viszont eddig – elvileg – sosem nősült meg: nagy szerelmével, Jennifer Syme-mal soha nem keltek egybe. A fiatal lánnyal, aki David Lynch asszisztense volt, nagyjából két évig voltak együtt, és kapcsolatuknak néhány héttel azután lett vége, hogy közös lányuk halva született 1999-ben. Jennifer nem sokkal később, 2001-ben autóbaleset áldozata lett.

Nemzetközi gyökerek

A színész származása több mint multinacionális: Keanu Charles Reeves a libanoni Bejrútban született, anyja, Patricia Taylor az angliai Essexből származik, apja, Samuel Nowlin Reeves Jr. pedig Hawaii-on született, de kínai, angol, ír, hawaii őslakos és portugál femenőkkel is büszkélkedhet. Egy ideig élt Sydney-ben is, ahova anyját és annak második férjét követte, majd onnan továbbállva Kanadában telepedtek le, ott is járt iskolába a kis Keanu, mielőtt Hollywoodban próbált szerencsét. Amerikai nevelőapja révén megkapta a zöldkártyát, amivel legálisan tartózkodhatott és dolgozhatott az országban, viszont érdekes, hogy az ottani sikerei ellenére mégsem lett állampolgár, és mai napig kanadai maradt.

Patricia Taylor és Keanu Reeves a 2020-as Oscar díjátadón. (Kép: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Sokat jégkorongozott gyerekként

Torontóban Reevest magával ragadta a jégkorong világa: végigjátszotta az iskolás éveit, és még egy hokiklub társedzője is volt. Később lehetősége nyílt arra, hogy kipróbálja magát a Windsor Spitfires hokicsapatában, az ontariói hoki ligában, azonban ezt visszautasította, mivel úgy gondolta, hogy a jövője az előadóművészetben van. A karrierje során mindez kapóra jött: később Patrick Swayze és Rob Lowe mellett egy profi hokijátékost alakított az 1986-os Friss vér című filmben.

Volt plátói szerelme

Egy évtizeddel közüs filmjük, a Féktelenül bemutatója után Keanu Reeves és Sandra Bullock elárulták, hogy mindketten belezúgtak kicsit a másikba. Bullock Ellen DeGeneres talkshow-jában vallotta be, hogy a forgatáson nagyon megtetszett neki Reeves, a színész pedig az interjúra reagálva azt mondta, hogy nem tudta, hogy így érez Sandra, mert akkor lehet, minden máshogy történt volna. „De nyilván ő sem tudta, hogy én is belézúgtam” – mondta.

keanu reeves sandra bullock

Sandra Bullock-kal mindig is megvolt az a bizonyos szikra közöttük, 2006, MTV díjátadó. (Kép: Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc, Getty Images)

Szeret egyedül ünnepelni

2003-ban Jay Leno talkshow-jában beszélt arról, milyen érzés betölteni a 39. életévét, és elárulta azt is, hogy a nagy nap alkalmából egyedül ment el vacsorázni. „Elmélázós születésnap volt ez, ezért egyedül mentem el vacsorázni. Ettem egy salátát, egy steaket, egy kis bort… Csak le akartam ülni és elgondolkodni a dolgokon” – árulta el.

Reméljük ezúttal nem egyedül ünnepel, boldog születésnapot Mr. Reeves!

Forrás: mentalfloss, whoaisnotme Kiemelt kép: Getty Images