Húszezer afgán menekültnek biztosít ingyen lakhatást az Airbnb

Az online szállásfoglalási platform vezetője ezzel szeretné segíteni a tálib uralom elől menekülők letelepedését bárhol a világon.

Az Airbnb kedden világszerte 20 000 afgán menekültnek ajánlott fel ingyenes szállást, és további segítséget kért a házigazdáktól, akik az otthonmegosztó cégen keresztül adnak ki ingatlant.

„Az afgán menekültek kitelepítése és áttelepítése az Egyesült Államokban és máshol napjaink egyik legnagyobb humanitárius válsága.

Felelősségünknek érezzük, hogy közbelépjünk”

– írta Brian Chesky vezérigazgató a Twitteren. „Remélem, ez más üzleti vezetőket is erre ösztönöz. Nincs vesztegetni való időnk.”

„Ahogy afgán menekültek tízezrei telepednek le szerte a világban, az, hogy hol maradnak, lesz új életük első fejezete. Reményeim szerint ennek a 20 000 menekültnek az Airbnb közössége nem csak egy biztonságos helyet biztosít majd a pihenéshez és az újrakezdéshez, hanem meleg fogadtatást is” – idézte a vezetőt a BBC. Az ajánlata azonnali hatályú.

Egy szatyrot vihetnek csak magukkal. Afgánok haladnak az úton a repülőtér katonai bejárata felé az evakuáláshoz Kabulban, 2021. augusztus 19-én, csütörtökön. Itt az afgánoknak az első tálib ellenőrzőpont mögött kell várakozniuk, mielőtt az országból való evakuáláshoz szükséges katonai kapuhoz viszik két kézben elférő javaikat. (Kép: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES)

A vállalat azt is közölte, hogy a helyszínen civil szervezetekkel együttműködve segítenek a menekültek legsürgetőbb szükségletein. „Bár a cég állja a költségeket, a kiadó lakások tulajdonosainak nagylelkűsége nélkül nem tudnánk ezt megtenni.” – tette hozzá. Chesky arra kérte az önkéntes vendéglátókat, hogy vegyék fel vele a kapcsolatot, mondván: „Az afgán menekültek kitelepítése és áttelepítése az Egyesült Államokban és máshol napjaink egyik legnagyobb humanitárius válsága.”

Válságban segítenek

Az Airbnb-s ingatlantulajdonosokat már régóta arra ösztönzi a cég, hogy lehetőség szerint adományozzák az otthonukban töltött időt a válsághelyzetben lévő emberek számára. Ez a rendszer a 2012-es Sandy hurrikán idején indult, amikor több mint 1000 embernek volt szüksége sürgősségi szállásra, miután New York városát sújtotta a hurrikán. Azóta több mint 75.000 embernek segítettek hasonló módon átmeneti otthonhoz jutni.

A vállalat 2017-ben indította el Open Homes kezdeményezését, hogy a befogadó közösség ingyenesen felajánlhassa otthonát a katasztrófa sújtotta vagy konfliktus elől menekülő embereknek. A kezdeményezés azóta ingyenes szállást kínált a mexikóvárosi földrengés, a kaliforniai erdőtüzek, az ausztrál bozóttüzek és más katasztrófák által érintett embereknek.

Török katona vigyáz egy csecsemőre, miközben emberek várnak az evakuálásra a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren Kabulban, Afganisztánban 2021. augusztus 21-én. (Kép: Turkish National Defence Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Ez vezetett ahhoz is, hogy a vállalat létrehozta saját független nonprofit szervezetét, az Airbnb.org-ot, amely arra összpontosít, hogy segítse az embereket abban, hogy válság idején megosszák egymással a lakhatást és az erőforrásokat. A múlt héten sürgősségi finanszírozást és támogatást nyújtott a Nemzetközi Mentőbizottságnak, a HIAS-nak és az Egyházi Világszolgálatnak, hogy ideiglenes szállást biztosítson akár 1000 érkező afgán menekültnek.

A múlt hétvégén 165 menekültet helyezett el biztonságos lakhatásban, röviddel azután, hogy földet értek az Egyesült Államokban. „A hozzáférhető lakhatás sürgősen szükséges és alapvető fontosságú” – mondta David Miliband, a Nemzetközi Mentőbizottság elnöke.

Több százezren kénytelenek menekülni

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége a múlt hónapban közölte, hogy a becslések szerint január óta 270.000 afgán kényszerült lakóhelye elhagyására az országon belül – elsősorban a bizonytalanság és az erőszak miatt –, így az elszakított lakosság száma meghaladja a 3,5 milliót. A tálibok hatalomátvétele után azonban rengetegen próbálják meg elhagyni az országot, akár az életüket is kockára téve. Szívszorító felvételek tanúsága szerint többen felkapaszkodtak a kabuli repteret elhagyó repülőgépekre, illetve a kivonuló külföldi katonáknak nyújtják át gyerekeiket, hogy legalább őket biztonságban tudhassák.

Kabulból evakuált emberek ülnek egy katonai repülőgépen, miközben megérkeznek a taskenti repülőtérre 2021. augusztus 22-én Taskentben, Üzbegisztánban (Kép: Handout/Bundeswehr via Getty Images)

Eddig a tálib vezetők együttműködőnek mutatták magukat, állításuk szerint nem akadályozzák meg az ország elhagyását azoknak, akik menni szeretnének. Ennek ellentmond az a friss hír, miszerint a tálibok szóvivője szerint

az afgánoknak mostantól tilos a repülőtérre menni, és megpróbálni elhagyni az országot.

A Fehér Ház tisztviselői szerint 28 amerikai katonai járat mintegy 10 400 embert juttatott biztonságba a tálibok által uralt Afganisztánból a hétfő kora reggelig, majd a rákövetkező 12 órában tizenöt C-17-es járat további 6660 embert hozott ki.

Még mindig rengeteg afgán várakozik a kabuli reptér mellett reménykedve. A képen a 24. tengerészgyalogos expedíciós egység (MEU) tengerészgyalogosa vizet oszt az evakuáltaknak a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, Kabulban, Afganisztánban, augusztus 22-én. (Kép: Isaiah Campbell őrmester / U.S. Marine Corps via Getty Images)

Magyarországon vasárnap éjjel landolt az első olyan gép, amelyen afgán menekültek is ültek. A 173 utas közül többen magyar állampolgárok voltak, de a többiek jelentős részét amerikai és osztrák kérésre szállították ide – mondja Szíjjártó Péter külügyminiszter.

A 444.hu hírei szerint tartózkodnak még magyarok Afganisztánban, velük kapcsolatban van a kormány, és igyekszik segíteni nekik, de nem árulta el, pontosan mennyien vannak. Rajtuk kívül százas nagyságrendben szeretnének kihozni olyan afgánokat a családjaikkal együtt, akik az elmúlt években a magyar kontingenst segítették.

 

 

Forrás: bbc, abc news, 444 Kiemelt kép: Getty Images