Tragikus ok miatt tüntették el Banksy egyik legújabb festményét

Egy kislány pár évvel korábban hasonlóan vesztette életét, mint ahogyan az a népszerű street artist művén is látható.

Banksy a legismertebb street artist, akinek valódi kilétét homály fedi, a művei pedig azonnal turistalátványossággá válnak. A művész társadalomkritikus műveinek általában örülni szoktak a helyiek, mert sok látogatót vonzanak a falakra felfújt alkotások, amik miatt a vászonnak használt ingatlanok értéke is megnő.

A brit (?) alkotó nemrég egy festőkörútra indult a szigetországban, amelyről videó is készült, amit fel is töltött az Instagramjára Nagy brit spraykáció (A Great British Spraycation) néven. Ebben az látszódik, hogy Banksy egyáltalán nem rejtőzködve, gyakran fényes nappal, a nyílt utcán készíti el a mit sem sejtő járókelők szeme láttára a stenciles műveit. A kisfilmben szereplő kilenc alkotás között van luxusbérleményt hirdető rákok, markológép, szemetet evő sirály is, de nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A videóban megszólaló egyik bámészkodó nő szerint a festmények „sokkal jobban néznek ki távolról, mint közelről.”

A most készült alkotások közül több már nem is látható: a padon ülő egeret egy vandál már másnap lefestette, a Frederick Savage feltaláló szobrához hozzáadott fagylaltot és nyelvet a King’s Lynn-i tanács a lakosok panaszai után eltávolította.

A Great Yarmouth-i Önkormányzat pedig egy másik alkotást festett át, amelyet kihagytak a videóból – de érthető okokból.

A felfújható csónakban elrepülő gyerekeket ábrázoló stencilfestményt egy kislány iránti tiszteletből törölték, aki 2018-ban halt meg egy Gorleston-on-Sea-ben egy szétdurrant felfújható trambulinon; Banksy műve pedig a tragédia helyszínének közelében jelent meg. A helyi hatóság a lakosság érzéseit tiszteletben tartva döntött a lefestés mellett, ami a kiadott közleményük szerint „helyes lépés” volt.

A lefestett mű azóta eltűnt a művész honlapjáról is Instagramjáról is (screenshot: BBC/banksy.co.uk)

Hozzátették, biztosak abban, hogy a kép a letakarása ellenére helyre lehet állítani, és később „egy arra alkalmasabb, alternatív helyre lehet helyezni.”

A közlemény így folytatódott: „Köszönjük Banksynek a csodálatos műalkotást, és teljes mértékben elismerjük, hogy ezekről a helyi körülményekről a művész nem tudott.” A hároméves Ava-May Littleboy súlyos fejsérüléseket szenvedett, miután a tengerparton felállított felfújható ugrálóvárszerű trambulin gyakorlatilag felrobbant alatta, a kislány pedig, a szemtanúk elmondása szerint magasabbra repült, mint egy ház. Jacqueline Lake, Norfolk vezető halottkémje korábban azt mondta az esküdteknek, hogy a trambulin maradványainak tudományos elemzése nem volt alkalmas arra, hogy kimutassa, miért robbant fel.

Ava-May szülei azt mondták: „Ha semmi más nem is lesz a vizsgálat eredménye, reméljük, és imádkozunk érte, hogy az emberek belássák, milyen komoly kockázatot jelenthetnek ezek a látványosságok. Nem szeretnénk, ha más szülők is átélnék ezt a fájdalmat.” A felelősséget megállapító tárgyalásnak azóta sem született eredménye, de a gyanúsítottak között van az ugrálójátékok tulajdonosa és az egyik dolgozó, aki a tragédia idején 17 éves volt. 

A többi kép egyelőre marad

A többi Banksy-mű megvédésére különböző intézkedéseket tett a helyi önkormányzat:

  • A Great Yarmouth-i tanács barikádokat állított fel, hogy megvédje a buszváró tetején táncoló párt.
  • A We’re All in the Same Boat (Egy csónakban evezzünk) című alkotás egy részét, amely egy süllyedő hajót kimentő gyermeket ábrázol, vasárnap eltávolították a Nicholas Everitt Parkból, mert attól tartottak, hogy az árvíz kárt tehet benne.
  • Frank Newsome, a Merrivale Model Village tulajdonosa pedig megerősítette a biztonsági intézkedéseket Banksy Go Big or Go Home című háza körül. A miniatűr házikót éjszakára ezárva tartják, hogy megakadályozzák a lopást.

Egyelőre nem világos, hogy a megmaradt Spraycation-művek hová kerülnek, de a közelmúltban történt események azt sugallják, hogy több művet vandálok rongálnak meg vagy adnak el.

  • Banksy a Readingi börtönből menekülő, Oscar Wilde-ot ábrázoló stenciljét márciusban a rivális utcai művész, Robbo támogatói rongálták meg.
  • Az Aachoo!!! (Hapci, 2020) című alkotást, amely tavaly egy bristoli házon jelent meg, eltávolították, és a holland Hessink aukciósház eladásra bocsátotta.
  • Egy nottinghami falfestményt pedig, amely egy bicikligumival hulahoppozó lányt ábrázol, hat számjegyű összegért vásárolt meg, és távolított el John Brandler angol galériatulajdonos.

A lufis lány az akció után Love in The Bin (Szemétbe a szerelemmel!) címet kapta kép: Alexander Scheuber/Getty Images)

Banksy leghíresebb műve a Lány lufival, ami 2018-ban 1,4 millió dollárért kelt el a Sotheby aukciósház árverésén, ám amint leütötték az árat, a festmény keretében elrejtett iratmegsemmisítő azonnal elkezdte ledarálni, félig megsemmisítve azt. Szakértők szerint azonban ettől csak még értékesebbé vált a mű. 

Forrás: bbc, ocula.com Kiemelt kép: banksy