Menopauza után se kell tiltólistára tenni a csokoládét, sőt!

A mindennapi csokievés (különösen, ha tejcsokiról van szó) úgy hangzik, mint a hízás egyik biztos receptje, pedig úgy tűnik, bizonyos mennyiségű csokoládé elfogyasztása fokozott zsírégetéshez vezet, sőt még az alvás minőségét is javíthatja a menopauzán átesett nőknél. De nem mindegy, hogy mikor fogyasztjuk el azt a kis mennyiségű csokit!

A csokoládé sokáig az egészséges élet ellenségének számított, de az elmúlt időben egyre több kutatás bizonyította, hogy mérsékelt fogyasztása (különösen igaz ez a jó minőségű étcsokoládéra) valójában kedvezően hat egészségünkre. De mégis mi számít jó minőségűnek? A magas, 70 százalék kakaótartalom fölötti verziók.

Az ezekben található flavonoidok csökkentik a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ezen felül a kakaópor magas antioxidáns-tartalma lassítja az öregedést, kedvezően hat agyunkra, bőrünkre, általános egészségünkre,

nem beszélve azon áldásos hatásáról, hogy növeli az agyban termelődő hírvivő anyag, a szerotonin termelődését, amely a boldogságért és elégedettségért felelős. A csokoládéban található még koffein, anamid és polifenol is, amely anyagok a központi idegrendszert stimulálják, jókedvet eredményeznek, valamint csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

(Fotó: Getty Images)

Ezek azonban nagyon kis mennyiségben találhatók benne, a megfelelő koncentráció eléréséhez több kilogrammnyi csokoládét kellene megennünk. Egy új, kis csoporton végzett kutatás azonban olyan eredményt hozott, amely az elfogyasztható mennyiségű csoki áldásos hatásait bizonyította – a rövid idő (két hét) és a kis létszám miatt az eredmények további bizonyításra szorulnak, mindenesetre igen ígéretesek.

Csökkenő éhségérzet, fokozott aktivitás

A vizsgálat azért a menopauzán átesett nők körében folyt, mert a csokoládéfogyasztási szokásokat hosszú távú súlygyarapodáshoz társították sokáig, főleg a változókorba lépett nőknél, akik különösen érzékenyek a súlygyarapodásra. A tanulmány fő szerzői professzor Frank A.J.L. Scheer és Marta Garaulet voltak, akik mindketten a Harvard Orvostudományi és Neurológiai Tanszékének oktatókórházásban, a Brigham and Women’s Hospitalben dolgoznak, cikkük a The FASEB Journal című tudományos folyóiratban jelent meg. A Brigham kutatói a spanyolországi Murcia Egyetem kutatóival (Teresa Hernández-González, Rocío González-Barrio, Carolina Escobar, Juan Antonio Madrid, Maria Jesús Periago és Maria Carmen Collado) működtek közre, hogy megismerjék a tejcsokoládé különböző napszakokban történő fogyasztásának hatásait. Együtt végeztek egy randomizált, kontrollált, keresztezett vizsgálatot 19, menopauzán már átesett nővel, akik vagy 100 gramm csokoládét fogyasztottak reggel (ébredés után egy órán belül) vagy este 100 grammot (lefekvés előtt egy órával), vagy nem fogyasztottak csokoládét.

A résztvevők, akik minden reggel elfogyasztottak 100 g csokoládét, csökkent éhségérzetről számoltak be a nap során, illetve egész nap kevésbé vágyakoztak az édes ételek után,

mert a reggeli csoki hatására csökkent a vércukor szintjük. A finomság ráadásul egész nap fokozott zsírégetéshez és a fizikai aktivitás fokozásához vezetett, illetve jó hatással volt a bélrendszer mikroorganizmusainak összetételére is. Sőt, hosszabb távon 1,7 százalékkal csökkent a derékkörfogatuk is.

Javíthatja az alvás minőségét

A lefekvés előtt egy órával történő csokoládéfogyasztás fokozta a melatonin nevű hírvivőanyag (ettől leszünk álmosak) jelátvitelét. Sheer professzor szerint ez előnyös lehet a cirkadián ritmusunkra (a napi biológiai óránkra) nézve is, ami a pihentető alvást biztosítja. Egyik csokievő csoport sem hízott a két hét során az extrán bevitt 542 kalóriától az édességet nem fogyasztókhoz viszonyítva. „Az eredményeink rávilágítanak arra, hogy nemcsak a mit, hanem azt is, hogy mikor mit eszünk befolyásolhatják a testtömeg szabályozásában szerepet játszó fiziológiai mechanizmusokat” mondta Scheer. Hogy milyen biológiai változások állnak a jelenség hátterében, és hogy mi a helyzet a menopauzán még nem átesett nőknél (vagy bárki másnál) hasonló csokievési szokások mellett, azt nem tanulmányozták, de mint fentebb is írtuk, az eredmények további vizsgálatokat igényelnek.

Kiemelt kép: Getty Images