A világ újraindult, egyre több ország nyitja meg határait a turisták előtt, ám mivel a pandémiát még mindig nem tudhatjuk magunk mögött, sokan nem indulnak útra még külföldre. Szerencsére ahhoz, hogy messzire repüljünk, nem feltétlenül kell kimozdulnunk az otthonunk biztonságából – elég lehet egy íz, egy illat vagy éppen egy történet. Cikksorozatunkban gondolatban utazunk, ezúttal Norvégiába.

Norvégia Európa legtöbb heggyel rendelkező országa, a fjordok, a lenyűgöző természeti jelenségek és friluftsliv, vagyis a szabadlevegőn töltött élet szerelmeseinek otthona. Illetve a kőolajnak és földgáznak köszönhetően a jólété, és az abból fakadó nyugalomé, és az emiatt igen fejlett toleranciáé is. Gyakorlatilag bármerre induljon az ember ebben az országban, lélegzetelállító táj várja – a legizgalmasabb azonban valószínűleg az ország nyugati partvidékét csipkéző fjordrengeteg. Szinte folyónak látszódva tekeregnek, iszonyatos mélységük mérhetetlen csendet áraszt.

(Fotó: Getty Images)

A világ második és harmadik leghosszabb fjordja (a Sogne- és a Hardanger-fjord 203 és 179 km hosszúak) is itt található (az első helyezett a grönlandi Scoresby Sund, ami 350 km), illetve a második legmélyebb is: az Antarktiszon található Skelton Inletnél (1933 m mély) ugyan 600 méterrel „sekélyebb” a Sogne-fjord, 1308 méter, de belegondolni is szédítő, hogy a tátongó mélység mellett települések is vannak. A fjordok partján álló, elbűvölő, színes házakból álló falvak messziről szinte játékvárosnak tűnnek, vidám nyugalmuk éles kontrasztban áll a nagyobb városok nyüzsgésével. És noha a globális felmelegedés miatt egyre melegebb van nyáron, még mindig rettenetesen népszerűek a kültéri tevékenységek. 

Maison Margiela Replica. Sailing Day, 17 490 Ft/30 ml

A Maison Margiela Replica néven futó parfümkollekciójának ihletői az emlékek: olyan ikonoklaszt (képromboló) illatokat állít össze, amelyek univerzális erővel képesek kiváltani a személyesen dédelgetett pillanatokat, a megélt vagy megélendő személyes történeteket. A legjobb parfümőrökkel működik együtt a divatház, akik palackba zárják az emlékeket, legyen az akár egy fesztiválélmény (Music Festival), egy lusta vasárnap délután (Lazy Sunday Morning), egy séta a strandon (Beach Walk), egy dzsesszklub (Jazz Club), vagy éppen egy vitorlázással eltöltött nap (Sailing Day). Ez utóbbi lehetne akár a norvég nyár hivatalos illata is: a végtelen tengert, amint ütemesen csapkodja a vitorlás oldalát, a végtelen és friss, mélykék vízben való úszkálást idézi ez a vizes- és aldehid akkordokkal és boróka esszenciával nyitó, szívjegyként koriander esszenciát, írisz abszolútumot, rózsa esszenciát tartalmazó illat, amely vörös alga esszencia, ámbra-, illetve borostyános fa akkordokon alapszik.

Irány a szabadlevegő! 

Éljen a frilufstliv! Van a norvégoknak egy mondása, ami úgy szól, hogy nincsen rossz idő, csak rossz öltözet (det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær), ezért aztán nincs is olyan idő, amikor ne mennének ki nyugodt szívvel sportolni a szabadba, mindig a megfelelő öltözéket viselve. Tudtad például, hogy a népszerű márka, a Helly Hansen is norvég? 1877-ben hozta létre Helly Juell Hansen hajóskapitány, miután lenmagolajjal vonta be maga és legénysége ruházatát, ezzel pedig feltalálta a vízlepergető ruházatot.

(Fotó: Getty Images)

Azóta történt egy pár fejlesztés, úgyhogy komolyan kell venni a fentebb idézet norvég mondást, tényleg mindenre van megoldásuk (egyelőre még az extrém forróságra nem találtak ki semmit). Egy ilyen gyönyörű országban, ahol nem félnek az időjárás viszontagságaitól, természetes, hogy minél több időt szeretnek a szabadban tölteni az emberek: télen-nyáron sátraznak és kirándulnak (ehhez alapvető kellék a báránybőr, amely a legnagyobb hidegben is véd a hideg földtől), az egészen nyugis sportoktól az extrémekig szinte mindent űz az ország apraja nagyja. Ha át akarod érezni az északi természetszeretetet, ne félj a kényelmetlenségektől! Menjetek sátrazni, és ne hagyjátok otthon a norvégok másik, nélkülözhetetlen kellékét, a függőágyat sem, hiszen nincs nyugtatóbb és kellemesebb dolog, mint norvég módra a levegőben lengedezni és olvasgatni.

Karl Ove Knausgård: Harcok – Harcom 6. (Magvető)

Az író 2008. februárjában, két hónappal 39. születésnapja után kezdte el papírra vetni a Harcom című regénysorozatot, amelyben a legaprólékosabban próbálta meg rekonstruálni azt az embert, aki negyvenéves kora előtt volt. A hatodik rész, a Harcok nemrég jelent meg magyarul, ezzel az alkotói és lelkiismereti válságba keveredett férfi vallomásával pedig le is zárul ez a monumentális, hatrészes önéletrajzi regényfolyam, amely első hallásra akár unalmasnak is tűnhet, de valójában a 21. századi világirodalom egyik legizgalmasabb írói kísérlete. A teljes széria közel 3500 oldal, így lesz mit olvasni kempingezés közben. Ha inkább a krimiket szereted, akkor bizonyára ismered Harry Hole nyomozó történeteit a szintén norvég és szintén szupersztár író, Jo Nesbø tollából. A legfrissebb darab a Kés, amely 2019-ben jelent meg, a leghíresebb pedig a 2011-es Hóember, amelyből egy (Michael Fassbender ide vagy oda, de sajnos rettenetes) filmfeldolgozás is készült.

Kiemelt kép: Getty Images