Te is biztosan imádod azt a gyümölcsöt, amiből készül!

Idén már tizedik alkalommal hirdették ki az Ország tortáját, és tizedszerre választották meg a cukormentes változatot is, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Beszterce rózsája győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón jelentették be, ahol kihirdették a 2021-es Magyarország Tortáját, amely a Napraforgó nevű sütemény lett, valamint a Vadászati és Természeti Világkiállítás tortáját, a Nimród elnevezésű kreációt. 

Beszterce rózsája Kép: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez.

Elindult a hobbicukrászok versenye

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt is, melyre nem szakképzett cukrászok nevezhetnek házisütésű tortáikkal. Nevezni szeptember 10-ig lehet ezen az email címen: haziverseny@egycseppfigyelem.hu. További információ: www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu 

Az idei győztes a Beszterce rózsája lett, amelyet a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián készített. Az elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi. A Beszterce rózsája a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenkénti energiatartalma 206,3 kcal, míg szénhidrátértéke 12,4 gramm, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánlható, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt. 

Beszterce rózsája Kép: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Finomabbnál finomabb torták

Az idén jubileumi, tizenötödik alkalommal megrendezett Magyarország Tortája versenyen Fodor Sándor, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának kreációja, a Napraforgó elnevezésű torta nyerte el a Magyarország Tortája címet.

A Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, melyet szintén Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere nyert meg Nimród fantázianevű alkotásával.

A leginnovatívabb recept különdíjat a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda cukrászai, Novák Ádám és Dovalovszky Barbara nyerte a Szeszélyes dió nevű tortával.

A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért a Diabess Kft. különdíját Karikó Orsolya, a Vanília & Gelarto Cukrászda cukrásza kapta Erdei Nimfa nevű tortájával.

A győztes tortákat a nagyközönség augusztus 20-tól az ország számos cukrászdájában megkóstolhatja. 

Kiemelt kép és forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány