A Kistündér, aki 13 évesen visszaadta a brazilok (és az egész világ) hitét

Rayssa Leal hétévesen még tündérjelmezben gördeszkázott, most pedig egy olimpiai ezüsttel távozott Japánból.

A tokiói olimpia még javában tart, sorra osztják ki a világ legjobb sportolóinak járó érmeket, köztük idén elsőként a legjobb gördeszkásoknak is. A harmadik évezred sportágát számos fiatal profi módon űzi, ezért is oly nagy dolog, hogy az olimpia egyik új hivatalos sportjaként üdvözölhetjük. Még 2015-ben döntött arról a NOB, hogy az olimpiarendező városok – idén Tokió – szabadon választhatnak öt olyan sportágat, amelyet szívesen látnának a programban. Így lett a baseball, a falmászás, a karate, a hullámlovaglás és a gördeszka is olimpiai sportág 2021-ben, amitől azt remélik,

azokat a fiatalok is bevonzzák ezekkel a számokkal, akik már kevésbé nyitottak a klasszikus, hagyományos sportágakra.

Bátran állíthatjuk, hogy a japánok remekül ráéreztek ezekre a versenyszámokra, az első aranyat gyorsan el is vitték a gördeszka számban, amit a 22 éves Horigome Jutonak köszönhetnek. És még itt nem álltak meg, hiszen a második aranyérem is egy japán versenyzőnek jutott, aki mindössze 13 évesen állhatott dobogóra. Momiji Nisija (2007. augusztus 30.) hétfőn nyert női street kategóriában, őt követte a dobogón a szintén 13 éves brazil Rayssa Leal (2008. január 5.), akit az egész világ azonnal a szívébe zárt. A bronzérmet szintén egy japán versenyző, Nakajama Funa nyerte, aki csupán három évvel idősebb a két másik lánynál.

Rayssa Leal és Momiji Nishiya történelmi pillanata Tokióban (Fotó: Patrick Smith/Getty Images)

A tündérjelmez legendája

A brazil kislány sokaknak ismerős lehet, ugyanis már hétévesen megmutatta tehetségét a Vine-on (videómegosztó app, ahova 6 másodperces felvételeket lehetett feltölteni 2017-ig, amíg meg nem szüntették – a szerk.), ahol tündérjelmezben deszkázott. 

Kicsi volt, de annál bátrabb, és ami a legfontosabb, nem félt az esésektől, ha elbukott, újra felállt.

Úgy tűnik, kitartása kifizetődő volt, hiszen hat évvel később olimpiai ezüstérmet tudhat magáénak, ami ennyi idősen elképesztő teljesítmény.

Közös sikerek

Leal egykori tündérvideója annyira lenyűgözte Tony Hawk, a gördeszkázás élő legendájának figyelmét, hogy eldöntötte, elindítja a lányt a profi karrier felé.

A közös munka olyannyira jól sikerült, hogy Leal 11 éves korában lett a legfiatalabb gördeszkás, aki megnyerte a női döntőt a Los Angeles-i Street Skateboarding League World Tour eseményen.

Egy évvel később pedig jelölést kapott a Laureus-díjra, amely a sportág Oscar-díjának felel meg.

Leal a hét elején büszkén számolt be olimpiai sikeréről Instagram-oldalán, amit ma már több, mint 6 millióan követnek, majd azt írta: „Egy álmot élek!”, és megköszönte edzőjének, Hawknak, hogy bevezette a gördeszka világába.

Valóra vált álom

Brazíliában közben a közösségi médiában szállóigévé vált a „hiszek a tündérekben” kifejezés, ami annyit jelent, hogy egy olyan országban is hinni lehet a csodákban, ahol az életszínvonal rendkívül alacsony, és ahol soha véget nem érő politikai válságban élnek az emberek, miközben a koronavírus is sorra szedi áldozatait. Ez a 13 éves Kistündér (sokan így szólítják) újra hitet adott a brazil embereknek, vagy inkább az egész világnak, és bebizonyította: minden álom valóra válhat, ha hiszünk benne és dolgozunk érte.

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: HelloGigles, insidethegames.biz