A csillogó érem mellé általában pénzjutalom is jár, az azonban országfüggő, mekkora összeget kapnak az eredményes sportolók.

A tokiói olimpia harmadik napján Hidilyn Diaz súlyemelő megszerezte a Fülöp-szigetek első olimpiai aranyérmét. A sporttörténeti győzelem véghez viteléért a harmincéves sportoló összesen 20,5 millió a Fülöp-szigeteki pesóval (több mint 123 millió forinttal) gazdagodott, amelynek egy részét Fülöp-szigeteki Sportszövetség állja, ugyanakkor az ország leggazdagabb üzletemberei is hozzádobtak pár milliót. Diaznak állítólag két házat is felajánlottak, plusz élete végéig ingyen repülhet bárhová.

Hidilyn Diaz az aranyérmet hozó emelés utáni pillanatban. Fotó: Chris Graythen/Getty Images

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak az érmeket adja, az anyagi elismerést az országoktól kapják a dobogós helyezettek, így annak összegét is a nemzetek maguk határozzák meg. A CNBC üzleti hírportál 12 ország nemzeti olimpiai bizottságának adatai alapján állította össze az alábbi listát, amely szerint egészen másképp gondolkoznak az országok arról, mekkora jutalmat érdemel egy arany-, egy ezüst- vagy egy bronzérmes sportoló.

Képernyőfotó: cnbc.com

A listából toronymagasan kiemelkedik Szingapúr, amely mindössze 23 sportolót küldött Tokióba. Az ázsiai törpeállam 222 millió forintot fizet az aranyérmeseinek, 151 milliót az ezüstérmeseinek és 55,5 milliót a bronzérmeseinek. A lista második és harmadik helyezettje, Kazahsztán és Malajzia ezeknek az összegeknek nagyjából a harmadát fizeti a dobogós olimpikonjainak, míg Magyarországot a hatodik helyen találjuk. A magyar állam tavaly év végén jelentette be, hogy az aranyérmesek addigi 35 millió forintos bónuszát 50 millióra emeli, az ezüstérmesek 35 700 000 forint állami jutalmat, a bronzérmesek pedig 28 500 00 forintot kapnak. A CNBC listájának utolsó helyére Ausztrália került, a szigetországban 4,5 milliót ér az arany, 3,3 milliót az ezüst, 2 milliót a bronz.

Országonként változó az is, hogy a pénzjutalom után kell-e adózni a sportolóknak. Az Egyesült Államok aranyérmes olimpikonjai például egy az egyben zsebre tehetik a több mint 11 millió forintot, a szingapúri első helyezetteknek azonban nemcsak adót kell fizetniük a 222 millió forintos jutalom után, de elvárás az is, hogy pénzdíjukból támogassák nemzetük sportszövetségeit.

A bronzérmes magyar kardcsapat: Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron. Fotó: Elsa/Getty Images

Ezek a több millió forintos összegek azonban még mindig eltörpülnek azon multimillió dolláros szerződések mellett, amelyeket a sztársportolók egy-egy (sport)céggel kötnek – még az olimpiai szereplésük előtt, vagy az ötkarikás játékokon elért sikereik után. Ószaka Naomi, a 23 éves japán teniszcsillag például 55 millió dollárral (16,6 milliárd forintot) gazdagodott – mindössze 12 hónap alatt – a szponzorainak hála, ezzel pedig ő lett minden idők legjobban fizetett női sportolója.

(Kiemelt kép: Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás olimpiai bajnoka. Getty Images)