Jázmint, levendulát vagy gardéniát tennél a hálószobádba?

Van, aki könnyen átalussza át az éjszakát, van, aki a stressztől képtelen álomra hajtani a fejét, de létezik az a típus is, aki időközönként felébred, és akármilyen szorgalmasan is számolja a bárányokat, képtelen visszaaludni. Akármelyik csoportba is tartozol, érdemes azt a növényt beszerezned, amely pihentető alvást biztosít számodra, hogy kipihenten, kiegyensúlyozottan ébredj reggelente.

A tökéletes esti rutin

Bizonyított tény, és biztosan te is észrevetted magadon: ha eleget és jól alszol, kevésbé vagy hajlamos a rossz kedvre, jobban bírod a stresszt és az arcbőröd is szebb lesz. Ez nem véletlen, hiszen

alvás közben regenerálódik az immunrendszer, az agy kiválogatja a felesleges információkat, feldolgozza az érzelmeket,

az izmok visszanyerik vitalitásukat, a hormonok helyreállnak, az emésztőrendszer pedig lelassul. Minden embernek más az alvásigénye, de egy átlagos felnőttnek minimum 6-8 óra kielégítő alvásra van szüksége naponta. Azzal is sokat tehetsz a nyugodt alvásért, ha lefekvés előtt 1-2 órával kerülöd a kék fényt, azaz nem nézel tévét, nem szörfölsz a telefonodon, és lehetőleg teljesen besötétíted a szobát. Nem vacsorázol túl sokat, zsírosat, és igyekszel még éjfél előtt ágyba bújni. Mindezeken kívül elhelyezhetsz egy olyan virágot az éjjeliszekrényre, ami nem csak feldobja a szobát, de szép álmokat is biztosít.

Viszonylag jó alvóknak: Jázmin

Már a látványa is melegséggel tölti el a szívedet, de jobb, ha tudod, a jázmin csökkenti a szorongást és mélyebb REM-ciklust (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás) eredményez. A REM-szakaszban az agy azon területei lépnek aktivitásba, amelyek részt vesznek a gondolkodásban, tanulásban, illetve az álmok nagy része is ebben a szakaszban zajlik. Ráadásul hangulatjavító hatása is van, a jázmin tea pedig nyugtatja az idegrendszert, javítja a közérzetet és enyhíti a depressziót. Választhatsz a hálóba egy Délkelet-Ázsiából származó sokvirágú jázmint, amelynek kicsi virágai bimbóállapotban rózsaszínűek, vagy egy úgynevezett arab jázmint, amelynek a szirmaiból kinyert illóolajat a parfümgyártásban is előszeretettel használják.

Fotó: Getty Images

Stresszes alvóknak: Levendula

A levendula aromája lassítja a pulzusszámot és csökkenti a vérnyomást. Egy tanulmányban a tudósok levendulaolajat, illetve illatmentes anyagot (tulajdonképpen placebót) csepegtettek 12 olyan nő lepedőjére, akik súlyos és rendszeres álmatlanságról számoltak be. Az eredmény egyértelműen azt mutatta, hogy akik a levendula illatból kaptak,

jobban aludtak és frissebben ébredtek,

míg a többiek ugyanolyan fáradtan botorkáltak ki az ágyból, mint korábban. Továbbá bizonyított tény, hogy a belélegzett levendulaillat csökkenti a vérnyomást és lassítja a pulzusszámot. A levendulavizet az esti fürdés során is használhatod: relaxáló, nyugtató hatású és hatékonyan oldja a stresszt. A párnára fújva is pihentető alvást biztosít. A cserepes levendulát a szoba azon pontjára helyezd, ahol kellő napfény éri.

Fotó: Getty Images

Többször felébredőknek: Gardénia

A fehér virágok illata nyugtatja az idegeket és jobb alvást biztosít – a szakemberek szerint legalább annyira hatékony, mint egy enyhébb altató. Az ayurvédikus orvosok a harag és a türelmetlenség kezelésére is előszeretettel használják. Egy egereken végzett tanulmány arra az eredményre jutott, hogy azok az állatok, amelyek gardénia illatú ketrecben éltek, jóval nyugodtabban viselkedtek, mint azok, amelyeket illatmentes közegben tartottak. Az emberekre is jó hatással van a mámorító gardénia, képes enyhíteni a szorongást. Neked csak annyit kell tenned, hogy időben lefekszel és átadod magad a nyugodt, gardénia illatú alvásnak. Szép álmokat!

Fotó: Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images