Miért érdemes a kicsi gyerekeket is bevonni a házimunkába?

Már a kétévesek is szívesen segítenek a terítésben, és közben sokat tanulnak a feladatok fontosságáról.

A „kérem” és a „köszönöm” mindig varázsszavak lesznek, amikor a kicsiket tanítjuk a jó modorra, de a házimunka megtanítása is legalább ennyire fontos. Mindannyian éreztük már, hogy az otthoni teendők sokszor a fejünkre nőnek, és helyette inkább játszanánk a gyerekkel. Jót tesz, ha bevonjuk a gyerekeket a kötelező feladatokba, mert együtt lehetünk, és ők is megtanulják a legfontosabb tennivalókat, így felnőttként sem okoz majd nekik problémát a saját környezetük rendben tartása.

Mire tanít a házimunka?

Szeretjük kényeztetni a gyerekeinket, mindent megadni, mindig ott lenni mellettük, de óvodás koruktól kezdve érdemes arra is figyelni, hogy fejlesszük a képességeiket, hogy később önálló, életrevaló kamasz és felnőtt legyen belőlük, akinek nem okoz gondot a koszos ruha kimosása vagy a számlák befizetése. Rengeteg fontos, hétköznapi tevékenységre nem tanítja meg őket meg az iskola, így ez a feladat a szülőkre hárul.

Fejleszti a felelősségtudatot

A felelősség nem csak a környezetük rendben tartását jelenti. Fontos, hogy a gyerekek megtanulják szétválogatni a szelektív hulladékot, elpakolni a ruhákat, rendet rakni, de sokkal lényegesebb, hogy rájöjjenek: felelősséggel tartoznak magukért és a környezetükért. Előbb persze a mikrokönyezettel tudjuk ezt jól szemléltetni, majd 6-7 éves kortól arról is beszélgethetünk velük, miért fontos vigyázni a tágabb környezetünkre, a természetre és az élőlényekre.

Ilyen egy igazi csapatjátékos

A gyerek a család produktív tagjaként tökéletesen átérzi, milyen egy csapatban dolgozni, egymásra hagyatkozni. A család „csapatának” tagjai elszámoltathatók egymás előtt: ha nem váltják be az ígéretüket, kalkulálniuk kell a következményekkel. („ha nem viszed el a szennyesig a pólódat, előbb-utóbb nem lesz tiszta felsőd.”) Jobb, ha ezt a felelősséget otthon tanulja meg egy gyerek: biztonságos, megbocsátó környezetben, ahol támogatják abban, hogy később az iskolában, majd a munkahelyén jó csapatjátékos legyen.

Egészséges alázatra nevel

A legtöbb gyerek csak akkor értékeli azt a kényelmet, amit otthon megkapott, amikor elköltözik és magáról kell gondoskodnia. Ha már a szülői házban kiveszik a részüket a házimunkából, sokkal jobban boldogulnak majd, amikor kirepülnek. Egyszerűen egy olyan gyakorlati tudás, rutin lesz a kezükben, amit máshol nem kapnának meg, plusz tisztelettel tekintenek majd az olyan fizikai teendőkre, mint a takarítás, kertészkedés, konyhai munkák.

Munkamorál és motiváció

Pontos, igényes munkára nem csak azért jó tanítani a gyerekeket, mert minden csillog-villog majd a lakásban. Arra is remek, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, hogy törekedjenek a lehető legjobb teljesítményre, és megbeszélt időben végezzék el a feladatot. Különböző nevelési elvek vannak, sokan hisznek abban, hogy a zsebpénz vagy a jutalom (extra képernyőidő, izgalmas program stb.) még jobban motiválja a gyerekeket, de gondoljunk bele, ha majd egyedül fognak lakni, senki nem fizet majd nekik azért, hogy kimossák a ruháikat vagy felporszívózzák a saját lakásukat…

Gazdálkodj az időddel!

Ahogy mi felnőttek, a gyerekek is azt érzik iskolás koruktól, hogy a millió tennivalót nehéz beleszuszakolni egy napba. Segítsünk nekik az időgazdálkodásban, tervezésben:

készítsünk velük naptárt, amelyen átlátja, milyen feladatok várnak rá.

Később majd igényli ezt a mankót és magától is elkészíti a naptárt. Sokat segíthet a gyereknek, ha bizonyos napokon mindig ugyanazt a házimunkát kell megcsinálnia: hétfőn mosogat, szerdán leviszi a szemetet, pénteken ruhát pakol.

Közösen eltöltött idő

Mindannyian éreztük már úgy, hogy a házimunka elpazarolt idő és energia, sokkal izgalmasabb, szórakoztatóbb dolgokat is csinálhatnánk helyette. Valójában a házimunkával közösen eltöltött idő is értékes, és kötődést alakíthat ki.

Amikor egy nagymama megtanítja az unokának a lekvárbefőzést vagy a virág metszését, a nagypapa pedig a bicikli beolajozását,

senki nem gondolja, hogy időpazarlás lenne, nem igaz? Tekintsünk így a házimunkára is, ráadásul azzal külön motiválhatjuk a gyerekeket, ha elmagyarázzuk, minél többet segítenek, annál hamarabb végzünk, utána pedig csinálhatunk együtt valami jó programot.

Fotó: Getty Images

Hány éves kortól?

A nagy kérdés: melyik házimunka a legmegfelelőbb a gyereknek? A kisebb gyerekeknek olyan feladatokat kell adni, mint a játékok elpakolása vagy a terítés. A lényeg, hogy a sikerélmény biztos legyen, hiszen így kap majd kedvet a következő feladathoz is. A dicséret soha nem maradhat el, és ne szidjuk le, ha valamit nem jól csinált, inkább mutassuk meg neki a helyes mozdulatokat.

2- 3 éves: Játékok elpakolása, hajtogatás, terítés, citrom- vagy narancsfacsarás, salátacentrifugázás, gyümölcsök leszedése, fűszernövényekről a levél leszedése, a főtt, kihűlt zöldségek összenyomása pürének.

4-5 éves: Beágyazás, növények locsolása, felsöprés, ruhák elpakolása a szekrénybe, házi állat etetés. A finom motorikus mozgások javítására lencse, bab, borsó válogatása. Megkenheti a kenyeret, reszelhet almát.

6-7 éves: Segítség a fürdőszoba kitakarításában, evőeszközök elmosogatása, kisebb kerti munka, szennyes ruha szétválogatás, kimérhet főzéshez alapanyagokat kanállal vagy mérlegen, pucolhat, szeletelhet, szűrhet konzerv zöldségeket, befőttet, díszíthet süteményeket.

8-9 éves: Önálló portörlés, porszívózás, szemét levivés. Segítség a főzésben: panírozás, zöldségpucolás, kinyithat konzervet, robotgép használata, néhány egyszerű ételt egyedül megfőzhet (melegszendvics, rántotta, tortillatekercs, palacsinta)

10-12 éves: Teregetés-leszedés-elpakolás, kerti munka (locsolás, gyomlálás stb.), autótakarítás, megtanulhatja a tűzhely, a mikró, a háztartási gépek használatát, mit, mennyi ideig, milyen hővel érdemes főzni vagy sütni.

13 év fölött: Kisebb testvérre vigyázás hosszabb ideig (amikor a szülő is otthon van), könnyebb ebéd elkészítése, konyha/fürdőszoba takarítása, ágyneműcsere, vasalás, bevásárlás.

Kiemelt kép: Getty Images