A magyar rendezőnő legújabb alkotásának világpremierjét az impozáns francia filmfesztiválon tartották.

Hosszú percekig zengett a vastaps a 74. Cannes-i Filmfesztivál kétezer fős Lumiere termében, miután világon elsőként bemutatták A feleségem történetét. Az Arany Medve díjas és Oscar díjra jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján négy ország koprodukciójában készült. A híradások szerint 

a világ legnagyobb jelentőségű, A-listás filmfesztivál versenyprogramjában szereplő alkotás vége főcímét végigtapsolta a közönség, majd további hosszú percekig állva tapsolt és éljenzett a közönség.

A film férfi főszereplője, a holland Gijs Naber és Louis Garrell mellett szinte a teljes stáb jelen volt, ám a film női főszereplője, Léa Seydoux koronavírus betegsége miatt kénytelen volt távol maradni, a film operatőre, Rév Marcell – aki a szintén agyondicsért Eufória című HBO sorozat operatőre is– pedig a tengerentúlról nem tudott átutazni, ahol most forgat. A nézők között a zsűri mellett olyan híreségek tűntek fel, mint Sharon Stone és Mathieu Amalric színészek, valamint Poppy Delevingne, Rose Bertram, Hana Cross, Chiara Sampaio, Helena Gatsby modellek.

Louis Garrel francia színész és filmrendezõ, Mécs Mónika filmproducer, Gijs Naber holland színész, Enyedi Ildikó filmrendezõ, Luna Wedler svájci színésznõ és Sergio Rubini olasz színész (b-j) A feleségem története címû film bemutatójára érkezik a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2021. július 14-én. Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A film rendezője, Enyedi Ildikó az eseményen francia nyelven köszönte meg a stábnak, hogy szívüket-lelküket beletették ebbe a munkába, másnap így emlékezett a bemutatóra: „Nagyon jó volt bent ülni és hallani, ahogy a humort, az érzelmeket, mindent nagyon pontosan követett a közönség. Mindannyian úgy éreztük, a nézőkhöz igazán elért a film! A végén nagyon megható volt az ünneplés is.” Majd hozzátette: 

„Végig az vezetett, hogy Füst Milán szellemiségéhez hűséges legyen a film. Ez a munka egyfajta szolgálat is volt nekem. Szeretném, ha a film segítségével minél többen megismernék és olvasnák őt. Ez nem egy szerzői film, ez egy Füst Milán film”.

Mécs Móni vezető producerben így él a tegnap esti világpremier élménye: „Felemelő érzés volt a vetítés végén magyarként a fesztiválpalotában ott állni és érezni a közönség felénk áradó szeretetét. Büszke vagyok, hogy Füst Milán méltán híres regényét eljuttathattuk a nemzetközi közönséghez”.

Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Bernardo Bertolucci – Álmodozók), Sergio Rubini (Interjú), Jasmine Trinca (Fortunata), Josef Hader (Stefan Zweig – Búcsú Európától), Ulrich Matthes (A bukás – Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babilon Berlin), valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly. A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám

 

A film szeptember 23-ától lesz látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

 

 

 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sebastien Nogier