A csókolózással nemcsak külön tudományág (filematológia) foglalkozik, de világnapot is szenteltek neki – és éppen a mai napra esik.

A csók elcsattanhat érkezéskor, távozáskor, érzelmi indíttatásból vagy szexuális vágyból, sőt: egyes kultúrákban bizonyos szertartásoknak is a része. Július 6., amelyet a csókolózás világnapjának hirdettek ki, pedig a legjobb ok arra, hogy annyi csókot adjunk a számunkra legkedvesebb személynek, amennyit csak szeretnénk. Mire a legemlékezetesebb csókok tízes listájának a végére érünk, garantáltan kedvet kapunk hozzá!

Britney Spears, Madonna és Christina Aguilera csókja

Fotó:  Scott Gries/Getty Images

Már önmagában poptörténeti pillanat volt az, hogy a 2003-as MTV Video Music Awards színpadán együtt lépett fel a három popdíva. Amikor a Hollywood című sláger éneklése közben Madonna odahajolt először Britney Spearshez, majd Christina Aguilerához, és szájon csókolta őket, a fél világ nem hitt a szemének. Ilyen emlékezetes alakítás talán azóta sem volt a díjátadó történetében.

Csók a Times Square-en

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

A 20. század leghíresebb csókját Alfred Eisenstaedt, a Times magazin fotósa kapta lencsevére, amikor az emberek a New York-i Times Square-en Amerika Japán felett aratott győzelmét ünnepelték. Az ikonikussá vált 1945-ös képen egy amerikai tengerész ölel és csókol egy nőt. Hogy beállított volt-e a fotó, hogy erőszakosan közeledett-e a tengerész az asszisztenshez, hogy egyáltalán a nő beleegyezésével csókolóztak-e, akörül sok éve folynak a viták, sőt még az sem világos, hogy egyáltalán kik a fotó szereplői (mindkét posztra több ember is jelentkezett az évek során), az az egy biztos, hogy a fotót, amiből azóta szobor is született, szinte mindenki ismeri, és számtalan popkulturális alkotás utalt rá valamilyen módon.

Meghan Markle és Harry herceg csókja férj és feleségként

Fotó: Danny Lawson – WPA Pool/Getty Images

Meghan és Harry tucatnyi íratlan szabályt megszegtek azzal, hogy egybekeltek 2018 májusában, de rögtön az esküvői ceremónia után is megszakítottak egy hagyományt: az újdonsült királyi párok a Buckingham-palota erkélyén szoktak csókot lehelni egymás ajkára, ám Sussex hercege és hercegnéje nem bírta kivárni ezt a pillanatot, ők rögtön megcsókolták egymást, amint kiléptek a Szent György-kápolnából.

Gustav Klimt: A csók

Fotó: GraphicaArtis/Getty Images

Az osztrák szimbolista festő az arany korszakában, 1907 és 1908 között festette ezt a képet, amely a világ egyik legismertebb festményévé vált. A csókon két szerelmest látunk, akik egy virágmezőn ölelkeznek; az elemzők szerint Klimt magát és Emilie Flöge divattervezőt, a beteljesült szerelmüket festette vászonra. A festmény a mai napig a bécsi Belvedere Kastélyban tekinthető meg.

A Szerelmünk lapjai csókjelenetének megismétlése

Fotó: J. Shearer/WireImage

A Szerelmünk lapjai vitathatatlanul az egyik legromantikusabb hollywoodi film. A tény pedig, hogy a főszereplők, Rachel McAdams és Ryan Gosling a való életben is egymásba szerettek, csak még inkább azzá teszi. Amikor a két színész 2005-ben megnyerte az MTV Movie Awards Legjobb csók kategóriáját, díjuk átvételekor újrakreálták a Szerelmünk lapjai esőben csókolózós jelenetét. A színpad csak úgy lángolt a szenvedélytől, a közönség pedig megőrült a látottaktól.

Francois Auguste Rodin: A csók

Fotó: Chesnot/Getty Images

Az 1889-ben készült szobor (amely egy ideig része volt A Pokol kapuja szoborcsoportnak) címe eredetileg Francesca da Rimini volt, mivel a 13. században élt Francesca da Riminit és Paolo Malatestát ábrázolja – az olasz nő és férjének öccse között szenvedélyes szerelem lángolt. A szerelmesek ajka valójában nem is találkozik, Rodin ezzel akarta szimbolizálni, hogy titkos viszonyuk árnyékot vetett a boldogságukra.

John Lennon és Yoko Ono a Rolling Stone címlapján

Fotó: Logan Fazio/Getty Images

Annie Leibovitz címlapfotója nemcsak azért bír nagy jelentőséggel, mert igazán bensőséges viszonyban ábrázolja a híres párt, hanem azért is, mert ez az utolsó kép, amely John Lennonról készült. Néhány órával a fotózás után a negyvenéves zenészt lelőtték az otthona előtt.

Leonyid Iljics Brezsnyev és Erich Honecker szocialista testvércsókja

RÉgis Bossu a híres fotóval Berlinben az East Side Gallerynél. (Fotó: Christian Schroth/ullstein bild/Getty Images)

A hidegháború idején a kommunista országok vezetői gyakran köszöntötték egymást az úgynevezett „szocialista testvércsókkal”, amely cuppanhatott az orcán és a szájon is. A leghíresebb mind közül – hála Régis Bossu francia fényképésznek – az, amely 1979 júniusában, az NDK fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen csattant el a szovjet főtitkár és az NSZEP központi bizottságának főtitkára között. Brezsnyev szerint Honecker nagyon jól csókolt.

A legelső filmes csók

Fotó: John Kobal Foundation/Getty Images

1896-ban May Irwin és John Rice megcsókolta egymást a The Kiss (A csók) című, Thomas Edison rendezte rövidfilmben – ezzel övék lett az első filmes csók. A jelenet azonban nem aratott osztatlan sikert, a római katolikus egyház cenzúrát követelt, ami talán nem is meglepő: ebben a korban még börtön járt a nyilvános csókolózásért!

J.D. Thompson és Gilbert Champion életmentő csókja

Fotó: Rocco Morabito BPA2#3163

1967-ben J.D. Thompson távvezeték-szerelő (jobbra) szájon át lélegeztette munkatársát, Gilbert Championt, miután a férfit megrázta az áram. Néhány másodperccel a fotó – amelyet Rocco Morabito kattintott el –  elkészülte után Thompson felkiáltott: „Lélegzik!” A fénykép Az élet csókja címen vált világhírűvé.

(Kiemelt kép: Getty Images)