Vin Diesel: „Nem tudom, hogy valaha is túl tudok-e lenni ezen a tragédián”

A Halálos iramban sikertörténetében óriási törés következett be, amikor a főszerepet játszó sármos Paul Walker életét vesztette egy autóbalesetben.

A Halálos iramban széria mára kultikussá vált és népszerűsége napjainkig töretlen. Rajongók milliói várják – a kétévente új filmmel jelentkező – akciófilm-családtörténetet, amelyben a száguldó, tuningolt autók benzingőze mögül a Toretto-család érzelmes története rajzolódik ki. Ám 2013-ban a Halálos iramban sikertörténetében óriási törés következett be, amikor a főszerepet játszó sármos Paul Walker – száguldás közben – életét vesztette egy forgatáson kívüli, tragikus autóbalesetben. A Halálos iramban „családja” megroppant, a színész emlékét a szereplők ma is elevenen őrzik. Most, a várva várt 9. rész premierjekor mindannyian megemlékeztek barátjukról. Az alkotókkal Los Angelesben beszélgetett Vida Virág.

Vin Diesel és Paul Walker a Halálos iramban első részében, 2001. Fotó: Universal/Getty Images

A film készítői  2020-ra elkészültek a széria kilencedik részével, de a film – a világjárvány miatt, valamint a stúdió és azt alkotók döntése szerint – egy évig dobozban várta a premiert. Az alkotók és a stúdió arra hivatkozott, hogy a Halálos iramban filmeket mozitermekben kell látnia a rajongóiknak, nem otthoni képernyőkre készült filmek. Szerintük rituáléja van ezeknek a filmeknek a megnézésének.

„Ez nem csak egy film, hanem ez az igazi moziélményt adó film, ahol együtt élsz a szereplőkkel. Amikor a moziba indulsz, hogy megnézd a Halálos irambant felveszed a legjobb ingedet, felteszed a legjobb parfümödet, kifényesíted a keréktárcsákat az autódon, hazafelé jobban nyomod a gázpedált és talán még egy kicsit versenyzel is a többiekkel”

 – vélekedik Tyres Gibson. De hiába a Fast and Furious kultusz, Paul Walker halála óta a sorozat már sohasem lesz olyan, mint azelőtt.

A 2001-ben debütált film azonnal kasszasiker lett, a nézőket magával ragadta a hírhedt utcai autóversenyző, Dominic Dom Toretto (Vin Diesel) és a beépített zsaru, Brian O’Conner (Paul Walker) párosa, akik eltérített autók nyomába eredtek. Éveken át szárnyalt az igazi hollywoodi álomprojekt, amikor bekövetkezett a tragédia és Paul Walker váratlan hirtelenséggel életet vesztette egy autóbalesetben. A színész egy jótékonysági eseményen vett részt, ahol sportautókat mutattak be és egy rövid, ötperces tesztvezetésre indult azon a meleg novemberi napon Santa Claritában, gyakorlott versenyautó pilóta barátjával, Roger Rodasszal. A Porshe Carrerát Rodas vezette, számtalanszor száguldottak együtt, és Paul valószínűleg a legnagyobb nyugalommal ült be barátja mellé.

Az autótól még odaszólt az ismerősének, hogy „öt perc múlva jövök”. Ezek voltak az utolsó szavai. A pilóta elvesztette uralmát a sportkocsi felett és egy aprócska fa szinte kettészakította az autót, amely azonnal kigyulladt és a felismerhetetlenségig összeroncsolódott.

A későbbi rendőrségi vizsgálatok a régi, elhasználódott kerékgumikat jelölték meg a súlyos baleset okaként. Ekkor már javában tartottak a Halálos iramban 7. forgatásai és a stáb összeomlott a hír hallatán. A szereplők sokszor hangoztatják, hogy ők a forgatásokon kívül is család, szabadidejükben is összejárnak. A főszereplő, Vin Diesel például arról mesélt a 9. rész kapcsán, hogy hétvégenként a fia együtt focizott John Cenával.

Vin Diesel és Paul Walker a Halálos iramban első részében, 2001. (Photo by Universal/Getty Images)

A filmbéli Miát alakító Jordana Brewster Brian szerelmét játszotta Paul haláláig. A színésznő továbbra is fontos szereplője maradt a sorozatnak, de Paul Walker karakteréhez az ő karaktere állt a legközelebb, így őt különösen mélyen érintette a tragédia. Idén így gondolt vissza Paulra: „Szerintem tovább íródott volna Paullal (a filmbéli Briannel) a történetünk. Mindegyik rész közül az ötödik volt a kedvencem a sorozatból. Rengeteg akciójelenetünk volt benne, nagyon sok minden történt a karaktereinkkel, nagyon élveztem azt a munkát.” A hatodik és a hetedik rész forgatásakor Jordana más munkákat is elvállalt így inkább a háttérben volt látható a sorozatban és így nem igazán tudott elbúcsúzni Paultól.

„Csodálatos lenne, ha Paul még most is velünk lehetne. A jelenléte rendkívül megnyugtató volt. Az egész stáb közérzetét komfortossá tette és most nagyon hiányzik az a hangulat, amelyet a forgatások alatt maga körül teremtett.”

A rendező, Justin Lin még midig csak szűkszavúan bírja felidézni a színész emlékét, az arca elborul, amikor arról kérdezem, hogy mit élt ál, amikor elvesztette az egyik legfontosabb karakterét és egyben barátját. „Ez egy olyan tragédia, amit nem lehet elfelejteni. Különösen most, amikor visszajöttünk az F9-ban, amelyben visszatért Jakob Toretto (John Cena) Dom testvére. És ott van Mia (Jordana Brewster), akinek Brian (Paul Walker) a szerelme volt. Nincs nap, hogy ne jutna eszembe Paul.”

A főszereplő Vin Diesel saját közösségi oldalain többször is emléket állított barátjának. A tragédián saját bevallása szerint mai napig nem sikerült túltennie magát. „A legszörnyűbb élményem egyértelműen az volt, amikor a forgatások kellős közepén elveszítettem a ’testvéremet’. Úgy éreztem, hogy egyik pillanatról a másikra kiszakították őt az életből. Erről a bolygóról. Nem tudom, hogy valaha is képes leszek-e ezt a szörnyűséget feldolgozni. Ez eddigi életem legnagyobb tragédiája.”

Paul Walker 2013-ban a USA Today-nek adott interjújában rajongással beszélt a filmről. „Amikor a széria első filmjét készítettük, az egyszerűen menőség volt – sportkocsikat vezettem, lövöldöztem és egy dögös csajjal csókolózhattam” – mondta lelkesen. Ez volt a színész utolsó, hivatalos interjúja, amelyet a sajtónak adott a hetedik rész forgatási helyszínén. Most, a sorozat húsz éves jubileumán, a kilencedik részben – bár  Brian emlékét sosem felejtik – a Halálos iramban családja újra egymásra talál, sőt felbukkan egy rossz útra tévedt testvér, Jakob (John Cena) is, akit eddig még sosem láthattunk a sorozatban, de most kulcsfontosságú figurává válik a családregényben.

A Halálos iramban 9. június 24-től a mozikban.

(Kiemelt kép: Getty Images)