A Nők Lapja Évszakok 2021/02. számának cikke.

A női termékenység az idő előrehaladtával csökken, a tudomány ennek késleltetésére még nem talált megoldást. Arra azonban vannak módszerek, hogy átverjük a természetet, és negyven év felett harmincéves kori esélyeinkkel essünk teherbe. A viszonylag újnak számító vitrifikációs eljárással kapcsolatos tudnivalókat Lebedi Réka gyűjtötte össze.

Előfordulhat, hogy egészségügyi okokból, a partner hiánya vagy karrierálmaink miatt termékenységünk csúcsán nem állunk még kés zen a gyerekvállalásra. Ilyen esetben jelenthet megoldást a petesejtfagyasztás, amely Nyugat-Európában és az USA-ban a pénztárca méretétől függően kedvelt alternatíva, hazánkban azonban még csak a kezdeti lépéseknél tartunk.

Egészségügyi vagy szociális okból?

Magyarországon a nem egészségügyi okból végzett fagyasztást egyelőre nem szabályozzák, éppen ezért a klinikák nem is végeznek ilyet.

„A jelenleg hatályos szabályozás szerint csak súlyos megbetegedések esetén van jogi lehetőségünk petesejtjeink saját célra történő lefagyasztására – mondja dr. Élő Eleonóra egészségügyi szakjogász. – Ezek közé tartoznak a daganatos megbetegedések, ha a páciens állapota sugárkezelést vagy kemoterápiát igényel, az olyan genetikai mutációk, amelyek miatt fiatalkorban magas a petefészek- vagy emlőrák rizikója, és ezért a petefészek eltávolítására lehet szükség, vagy súlyos endometriózis esetén. Emellett a beavatkozás elvégezhető fokozottan veszélyes vagy egészségkárosító

munkakörben foglalkoztatott személyeknél, például sugárártalomnak kitett munkavállalóknál, ha a munkavégzésből eredő kockázatok a termékenységet veszélyeztetik. Végül sor kerülhet rá lombikbébi-program keretében, ha a beavatkozás során nem ültetik be valamennyi leszívott petesejtet.” Pedig létezik más, nem egészségügyi ok is, amely indokolhatja petesejtjeink lefagyasztását. Egy 2018-as, a Yale Egyetem kutatói által folytatott, összesen százötven amerikai és izraeli nő bevonásával készült kutatás eredményei szerint a megkérdezettek nyolcvanöt százaléka egyedülállóként vett részt az eljárásban, és a legtöbben azért döntöttek a petesejtfagyasztás mellett, mert a harmincas éveik vége felé közeledve nem találtak párt maguknak. A gyakran hangoztatott karriercélok az utolsó helyen álltak a szolgáltatást igénybe vevő szinglik motivációinak a körében. A párkapcsolatban élők többsége arra hivatkozott, hogy párjuk nem áll még készen a gyerekvállalásra, illetve gyakran a kapcsolat bizonytalansága sarkallta a nőket alternatív megoldások keresésére.

A szociális okból történő fagyasztás révén válhatna lehetővé nálunk is, hogy például egy negyvenöt éves nő harmincöt éves kori esélyekkel essen teherbe, ha ennyi idős, amikor a petesejtjeit lefagyasztotta.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .