A káros napsugarak a kutyákat és a macskákat sem kímélik.

Annyira csábító, hogy minél több időt töltsünk a szabadban, pláne most, hogy végre beköszöntött a nyár, vele együtt pedig a szikrázó napsütés. A napsütésről persze ma már azonnal beugrik a napvédelem is, hiszen a szakértőknek sikerült az eszünkbe vésni, hogy ha süt a nap – és amúgy is, az év bármely szakában –, fényvédő nélkül ne merészkedjünk ki a négy fal közül. De mi a helyzet a házi kedvenceinkkel? Bizony a káros UV-sugarak őket is elérik (az UV-A még az ablaküvegen keresztül is), de hogy be kell-e kennünk őket is naptejjel – és ha igen, milyennel –, arról dr. Szabó Esztert, a Lutra állatorvosi rendelő állatorvosát kérdeztük.

A napvédelem a négylábúaknak is elkél

Az állatok bőre épp úgy leéghet a napon, mint a miénk, így egyáltalán nem légből kapott ötlet őket is bekenni fényvédővel, azonban nem minden fajtánál indokolt. Ha a kutyánknak sűrű, sötét szőre van, akkor sokkal jobban védve van a napsugárzástól, mint a ritkább és világosabb szőrzetű társai. „Napvédő krémet csak a szőrtelen kutyáknak (például mexikói vagy kínai meztelen kutya, amerikai meztelen terrier) és cicáknak (szfinx) szoktunk javasolni, mert a többieket a bundája megvédi a közvetlen napsugárzástól – kezdi az állatorvos. – Az egészen rövid szőrű kutyusoknak a hasa néha megéghet, ha háton napoznak, de ez is nagyon ritka.”

Fotó: Getty Images

Nem mindegy, mivel kenjük be

A napozás témakörében sok az univerzális szabály, vagyis emberre és állatra egyaránt vonatkoznak, de vajon osztozhatunk a kedvencünkkel a fényvédőnkön is? „Használhatjuk a kutyusokra és a cicákra a humán készítményeket, de ezeknek általában elég erős az illata – válaszolja dr. Szabó Eszter. – Ha a gazdi rendszeresen kívánja kenni a négylábúját fényvédővel, érdemes beszerezni szagtalan vagy kifejezetten állatoknak való készítményt, amely nem irritálja az orrukat.” A kutyatulajdonosok ráadásul nemcsak krémállagú napvédőt vásárolhatnak, kaphatók spray-k és balzsamok is, sőt úgynevezett napkendő is, amellyel elég végigtörölnünk a szőrtelen bőrfelületeket. Bármilyen kiszerelést választunk, a fényvédő felvitele utáni percekben érdemes szemmel tartanunk a kutyusunkat, nehogy azonnal lenyalja magáról – belsőleg ugyanis egyik sem hat.

Fotó: Getty Images

Csúcsidőn kívül

A bőrgyógyászok nem győzik hangsúlyozni, hogy a déli órákban – mára már ez a délelőtt 10 órától délután 4 óráig terjedő időintervallumra nőtt – a legerősebb és a legkárosabb a napsugárzás, ez az időszak, amikor különösen óvakodni kell a napozástól. Ez a szabály bizony a kiskedvenceinkre is vonatkozik, már csak azért is, mert ilyenkor van a legmelegebb.

Tipp a nyári sétákhoz

Honnan tudjuk, hogy nem túl forró-e a járda vagy az út a kutyasétáltatáshoz? Óvatosan tegyük az aszfaltra a tenyerünket, és ha nem tudjuk legalább tíz másodpercen át rajta tartani, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy a kutyusunknak sem lesz kellemes azon sétálnia. A legjobb, ha a füves és fákkal árnyékolt terepeket részesítjük előnyben a nyári hónapokban.

„A rövid orrú fajták (például a mopszok) meglehetősen rosszul bírják a meleget, de bármelyik fajta kaphat hőgutát – mondja dr. Szabó Eszter. – Arról nem is beszélve, hogy a forró aszfalt égési sérüléseket okozhat a tappancsaikon. A legkönnyebben a kölyökkutyák puha talppárnái sérülhetnek meg így.” És mivel egyik négylábú sem tudja a kétlábúakhoz hasonlóan napszemüveggel védeni a szemét a szikrázó napsütésben (igen, a kiemelt képünk csupán illusztráció), a retinájuk is megsérülhet, ha túl hosszan néznek a napba, ezért is ajánlott a reggeli és az esti órákra időzíteni a sétát és a szabadtéri játékot.

Nem a napégés a legrosszabb, ami történhet

A bőr nem felejt – sem az emberé, sem az állatoké. A bőrt ért káros UV-sugarak hatása összeadódik, amely a kutyáknál és a macskáknál is olyan bőrbetegségekhez vezethet, mint például a melanóma. „A fehér színű cicák fülén sajnos gyakori a rosszindulatú bőrdaganat, amely összefügg a napégéssel – mondja az állatorvos. – Náluk lehetne létjogosultsága a krémezésnek, de a gyakorlatban ez nehezen megvalósítható, hiszen a macskák szinte mindent lemosdatnak magukról.”

(Kiemelt kép: Getty Images)