A kerékpárosok és a rolleresek gyakran a közutakat használják, de nem ismerik a közlekedési szabályokat. Pedig azok ismerete már gyerekkorban is elengedhetetlen.

A koronavírus-járvány kezdete óta helyenként 30 százalékkal nőtt a kerékpáros forgalom Magyarországon. Évente hazánkban 3000 kerékpáros sérül meg közlekedési balesetben, és 2021. május végéig már tízen vesztették életüket kétkerekűn. A kerékpárosoknak jelenleg nem kell KRESZ-oktatáson részt venniük, és így vizsgázniuk sem szükséges, de a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen a tudás.

A Magyar Közút Zrt. a napokban közölt statisztikái szerint 2020-ban átlagosan 17 százalékkal növekedett Magyarországon a kerékpáros forgalom. Új jelenség, hogy tavaly a hétköznapi forgalom is jelentősen megélénkült, nyáron mintegy 26, ősszel pedig több mint 30 százalékkal. A népszerűség oka egyértelmű: a kerékpáros közlekedés viszonylag olcsó, környezetbarát, gyors, és nem utolsó sorban divatos is lett. 

„A kerékpárosoknak jelenleg nem kell kötelező oktatáson és vizsgán részt venniük, márpedig a szabályok nem ismerete növelheti a balesetek valószínűségét.

 Nem beszélve az elektromos rollerekről, mivel azok nem szabályozott eszközök. Nincsenek járműkategóriába sorolva, ezért sajnálatos módon bárhol, – így a járdán és az úttesten egyaránt – számíthatunk a megjelenésükre, esetenként 30-40 km/órás sebességgel” – mondta el Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára.

A koronavírus-járvány kezdete óta helyenként 30 százalékkal nőtt a kerékpáros forgalom Magyarországon.

A tudás hatalom, ez esetben pedig biztonság is

A Nagy Diák KRESZ-teszt többek között azzal a céllal jött létre, hogy a kitöltők ingyenesen juthassanak hozzá a közúti közlekedésre vonatkozó információkhoz. A tesztet szeptember 8-ig bárki kitöltheti. Idén először a játékosok a Nagy Diák Tesztek applikáció segítségével is kipróbálhatják a tudásukat. A Nagy Diák KRESZ-teszt emellett egy háromfordulós KRESZ-verseny is, amit a DUE Médiahálózat indított immáron ötödik alkalommal, és ezidáig közel 60 ezren vettek rajta részt.

A 2021-es játék egy ingyenes online teszttel startolt a napokban, amit bárki kitölthet a nagydiakkreszteszt.hu oldalon.

A következő két fordulóban viszont már csak a legügyesebb 14 és 24 év közöttiek vehetnek részt. A szervezők két nyertest hirdetnek, egyikük térítésmentesen szerezhet autós jogosítványt, a másikuk egy robogót kap. A játék prevenciós célt is szolgál, illetve igyekszik többek közt a kerékpárral és az elektromos rollerrel közlekedők tudását bővíteni.

Kerékpáros kisokos

A Magyar Kerékpárosklub oldalán is megtalálható egy ingyenesen letölthető kisokos, aminek összeállításában közlekedési szakemberek, régóta kerékpárral közlekedők, családjukkal túrázók és olyanok segítettek, akiknek a kerékpársport az élete. Az ő tapasztalataikat gyűjtötték össze, hogy a jogosítvánnyal nem rendelkezők is gondtalanul és biztonságosan kerékpározhassanak.

A kisokosban mindent megtalálasz, onnan kezdve, hogy hogyan kell karbantartani a biciklit, azon át, hogy milyen sisakot válassz, hogyan öltözz fel, egészen a leggyakoribb tévhitekig (tudod például, mikor kötelező bukósisakban tekerni, vagy hogy egyáltalán lehet-e buszsávban kerékpározni?).

A Kerékpárosklub nemrég egy videósorozatot is elindított Hogyan bringázz címmel, amely olyan témákat vesz végig, mint hogy mire kell figyelni az utakon, hogyan működhetnek együtt autóval és kerékpárral közlekedők, vagy éppen a szabályozott és nem szabályozott tudnivalók. Ezt a családdal együtt is nézheted, majd át is beszélheted a gyerekekkel a látottakat. Mert ne feledd, bringázni jó dolog, de a legfontosabb a biztonság!

Kiemelt kép: Getty Images