Olyan tündérmesék ezek, amelyek a szemünk előtt zajlanak, hús-vér emberekkel. Márpedig a tündérmeséknek az a lényegük, hogy jól végződnek.

Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy biztosan vannak kivételek, akiket teljesen hidegen hagy, hogy ki kivel jár vagy nem jár Hollywoodban, egymásra talál-e újra Jennifer Lopez és Ben Affleck. Azért mertem mégis királyi többesszámot használni, mert feltételezem, olvasóink egy jelentős részét legalább annyira foglalkoztatja a kérdés, mint engem.

Alapvetően úgy gondolom, rólam leperegnek a celebvilág történései, soha életemben nem láttam egyetlen epizódot sem a K, mint Kardashian című, végeltáthatatlan hosszúságú valóságshow-ból, és ahogy gyarapszik az éveim száma, úgy vagyok egyre tájékozatlanabb, melyik sorozatban ki szerepel és melyik topslágert ki énekli. Ezen kívül tisztában vagyok az illetékességem határaival, tudom, hogy a sztárok életére semmi rálátásom, beleszólásom pedig végképp nincs, ezért nem is sokat foglalkozom ezzel. Ennek ellenére nekem is megdobbant a szívem 2020. január 19-én, amikor a Sag Awards ceremónián Jennifer Aniston és Brad Pitt találkoztak a színfalak mögött (de a kamerák kereszttüzében), és létrejött közöttük egy néhány másodperces interakció. Én is kockáról kockára végignéztem azt a néhány másodpercet többször egymás után, hátha észreveszek valami apró részletet, ami bizonyossá teszi, hogy ők ketten talán újra egymáséi lehetnek.

A Pitt-Aniston tündéremese

Az eszemmel tudtam, hogy ez akár megrendezett pillanat is lehetett, és hogy akikről beszélek, azok többszörös díjnyertes színészek, akik pontosan tudják, hogy mindenki őket nézi, és világsztárságuk több évtizede alatt valószínűleg megtanulták, hogyan érdemes viselkedniük a nyilvánosság előtt. Tehát a szóban forgó néhány másodpercnek valószínűleg az égvilágon semmi köze nem volt a valósághoz. Lehet, hogy Brad Pitt és Jennifer Aniston amúgy is tartja a kapcsolatot, lehet, hogy felhívják egymást a születésnapokon (Brad Pittet ugyebár a lesifotósok látni is vélték Aniston 50. születésnapi partiján), lehet, hogy még találkoznak is néha. Akármilyen is a kapcsolatuk – ha van egyáltalán – nyilvánvaló, hogy annak részleteit soha többé nem fogják megosztani a nagyközönséggel, így kénytelenek vagyunk beérni ezekkel a néhány másodperces kis morzsákkal.

Kicsi kis bolhákkal, amelyekből hatalmas elefántot csinálunk. De vajon miért?

Ahogy a válasz nyomába eredtem az interneten, gyorsan szembesültem vele, hogy a kérdés nem csupán engem foglalkoztat, sőt pszichológusok is előszeretettel taglalják a jelenség lélektanát a világhálón. Bennem valahogy a népmesékkel, vagy ha úgy tetszik, a tündérmesékkel kapcsolódott össze a válasz. Brad Pitt és Jennifer Aniston szerelme egy olyan tündérmese, amely a szemünk előtt zajlott, hús-vér emberekkel.

Brad Pitt és Jennifer Aniston A mexikói című film premierjén 2001 februárjában. (Fotó: Kevin Winter/Getty Images).

Gyönyörű, sikeres, fiatal, napbarnított, csúcskategóriás hírességekkel. Adott volt az ezredforduló környékének egyik legnagyobb filmsztárja, Brad Pitt, a szívdöglesztő új James Dean, és Jennifer Aniston, a „szomszéd lány” tökéletes megtestesítője, akiről frizurákat neveztek el, és aki a világ akkor legsikeresebb sorozatának, a Jóbarátoknak legnagyobb sztárja volt. Szerelmük és házasságuk maga volt a tündérmese, amely azonban csúnya véget ért. Márpedig a tündérmeséknek az a lényegük, hogy boldog a végük.

Jennifer és Brad valós környezetbe ágyazta nekünk azt a hollywoodi romantikát, amelyet az álomgyár évtizedek óta tol ránk rendületlenül, és amelynek szintén semmi köze a valósághoz.

A hollywoodi romantikus filmekben mindig győz a szerelem, mindig győzedelmeskedik a jó, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését. A karaktereknek nincsen „csomagjuk”, minden körülmény mellékes, nem zavar be a múlt, csak az számít, hogy a szerelmesek boldogan éljenek, míg meg nem halnak. Ha úgy vesszük, Brad és Jennifer tökéletesen hozta a hollywoodi romantikus film dramaturgiáját, hiszen ha az életük egy film lett volna, akkor az valószínűleg ott véget is ért volna, amikor a millió dolláros esküvőn szív alakú tűzijátékban gyönyörködhetett a násznép, és az álompár édes csókban fonódott össze.
Mi, akik mindenáron újra együtt szeretnénk látni őket, valószínűleg ezt a tündérmesét szeretnénk újra elhinni. Hogy végül mindent legyőz a szerelem. Hogy nem számít, hogy Brad Pitt közben éveken át Angelina Jolie-val pózolt és róla áradozott, valamint hat gyereket nevelnek közösen. És nem számít, hogy Jennifer Aniston – bár a világsajtó éveken át aggatta rá a megcsalt áldozat szerepet – továbblépett és újraházasodott, majd újra el is vált. Ők akkor is egy pár kell, hogy legyenek, máskülönben győzedelmeskedik a rögvalóság a tündérmese felett.

Nosztalgia a szívekben

Jennifer Lopez és Ben Affleck története kicsit más, de mindenképpen közös vonás, hogy az utóbbi hetekben az ő újra (feltételezett) egymásra találásukat igyekszik a világsajtó a lehető legkülönfélébb eszközökkel bizonyítani. Bár J.Lo és Ben Affleck is gigasztár, és a kapcsolatuk szintén óriási médiaérdeklődésre tartott számot, talán egy fokkal mégis érdektelenebb, mint a Pitt-Aniston sztori.

Jennifer Lopez és Ben Affleck az Álmomban már láttalak című film premiervetítésének afterpartyján 2002-ben. (Fotó: Jim Spellman/WireImage/Getty Images)

Ennek valószínűleg az az oka, hogy nem szerepelt benne egy harmadik gigasztár, nem volt benne Angelina Jolie. Ezt leszámítva viszont most, hogy ők ketten együtt mutatkoztak egy síparadicsomban, illetve azóta egy autóban is együtt ültek (!) és ugyanazon a lépcsőn is lejöttek (!), a bulvármédia és a celebblogok mással sem foglalkoznak, csak hogy mikor lesz már egyértelmű bizonyítéka, hogy ők ketten végre tényleg újra egymásra találtak.

J.Lo és Ben Affleck 2002-2004 között voltak együtt, el is jegyezték egymást, azonban az esküvő végül sosem valósult meg, és szakításuk után nem sokkal mindketten házasok voltak, Jennifer Marc Anthony-val, Ben Jennifer Garnerrel.

Válások és szakítások után azonban, a nagy love story után 17 évvel újra egymás társaságában lehet őket látni, és – ha hihetünk a szemünknek – akkor itt valóban többről van szó, mint Aniston és Pitt esetében.

Abba most nem mennék bele, hogy pontosan milyen interakcióknak lehettünk tanúi az elmúlt hetekben, ezeket már pontosan időrendbe szedve lehozták, térjünk inkább a dolog lélektanára. J.Lo és ben Affleck kapcsolata olyasmi volt, mint egy jól eltalált sláger a 2000-es évekből. Szerelmük tulajdonképpen kapott is egy megaslágert, ez volt a Jenny from the Block, amelynek videoklipjében bepillantást is nyerhettünk a szerelmespár néhány intim pillanatába.

Nosztalgia sztárkísérettel

Abban, hogy szeretnénk őket újra egymás karjaiban látni, a nosztalgia is nagy szerepet játszik. Ahogyan ők is, mi is 15-20 évvel fiatalabbak voltunk, amikor Brad és Jen, illetve J.Lo és Ben Affleck szerelmesek voltak. Kicsit olyan érzés őket újra együtt látni, mint amikor elmegyünk az osztálytalálkozóra, és a szemünk sarkából azt figyeljük, vajon mikor vált egy-egy lopott pillantást a gimnáziumi osztályunk álompárja. Vajon fognak beszélgetni? Adnak egymásnak puszit? Az osztálytalálkozó után titkos chatbe kezdenek és talán még újra össze is jönnek? Ha ilyeneken jár az eszünk, akkor nyilván menthetetlen romantikusok vagyunk, akiket ráadásul a nosztalgia is alaposan elragadott. Túl sok romantikus filmet néztünk, vagy egyszerűen ilyennek születtünk.

Ki mondja meg, hol a boldog vég?

Pedig ha egy kicsit a realitások talaján maradunk, tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy Brad és Jen, legalábbis a díjátadón készült néhány másodperces videó alapján, megtalálta a saját történetének a happy endjét. Nyilván nem tudhatjuk a részleteket, de azt azért sejthetjük, hogy fájdalmas szakítás volt az övék, főleg Aniston számára. Ahogy egymásra mosolyognak és végigsimítják egymás karját, abban benne van a megbocsátás, az elengedés, a továbblépés, a megbékélés. Ez az ő happy endjük. És nincs benne az újrakezdés, ami a mi happy endünk lenne.

Hogy mi lesz Bennel és Jennel, azt még nem tudhatjuk. Lehet, hogy ők sem tudják. Lehet, hogy az elmúlt 17 évben végig haverok voltak. Lehet, hogy a szerelmük olthatatlan, és hamarosan újra izzani kezd. És lehet, hogy csak szórakoznak. Velünk, akik tűkön ülünk, hogy legalább néhány napra újra hihessünk a tündérmesékben.

Kiemelt kép: Getty Images